“ABD’ye savaş ilan edecek değiliz”

Başbakan Binali Yıldırım, YPG’ye silah verdiği için ABD’ye savaş ilan etmeyeceklerini söyledi.

BBC’ye konuşan Yıldırım, YPG’ye silah verilmesinin daha çok sorun yaratacağını belirterek, “Bu, IŞİD’in yok edilmesine yardımcı olmaz. Aksine daha fazla sorun ortaya çıkartır. Bunun ABD tarafından da anlaşıldığını düşünüyorum. Bana, bunun bir tercih değil, kısa vadeli bir gereksinim olduğunu söylediler. Rakka’da IŞİD’i yendikten sonra YPG ile işlerinin biteceğini belirttiler. Bekleyip, göreceğiz” dedi.

‘YPG’ye hava operasyonu yapabiliriz’

ABD’nin kararını değiştirmek için Türkiye’nin yapabileceği fazla bir şey olmadığını ancak durumu değiştirebileceğini belirten Yıldrıım, ne gibi somut adımlar atılacağı sorusuna “ABD’ye savaş ilan edecek değiliz. Adı ister PKK olsun, ister PYD, ister YPG olsun fark etmez, terör örgütüne karşı savaşmaya devam edeceğiz” diye yanıt verdi.

Başbakan, Türkiye’nin kendisine yönelik bir tehdit hissetmesi halinde YPG’ye hava operasyonlarına devam edeceğini söyledi.

ABD’den YPG’ye silah verme kararı

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’deki Kürtlere silah verilmesini öngören kararı onaylamıştı. Yardımın hafif silahlar, mühimmat, makineli tüfek, zırhlı araçlar ve istihkam malzemesinden oluşacağı belirtilmiş, takvim açıklanmamıştı.

Kararın Türkiye’nin üt düzey üç yetkilisi Washington’dayken açıklanması dikkat çekmişti.

Ankara’dan gelen ilk tepkilerde ‘yanlıştan dönülmesi’ istenmiş, YPG’nin ‘eline geçen her silahın Türkiye’ye yönelik tehdit’ oluşturduğu belirtilmişti.

IŞİD’le Mücadele Koalisyon Güçleri Sözcüsü Amerikalı Albay John Dorrian, YPG’ye verilecek silahlardan bir bölümünün dağıtımına başlandığını, silahların IŞİD’le mücadele tamamlandıktan sonra geri alınmayacağını söylemişti.