1 Temmuz’da başlayacak Normalleşme için yeni genelge yayınlandı

İçişleri Bakanlığı, sokağa çıkma ve şehirler arası seyahat kısıtlamalarının sona ereceği 1 Temmuz’da başlayacak ‘kademeli normalleşme’nin üçüncü etabına ilişkin ‘genelge’ yayınladı.

1 Haziran’da yürürlüğe giren ‘kademeli normalleşme’yle hafta içi ve cumartesi günü sokağa çıkma kısıtlamasının saat 22:00’den sonra uygulanması, pazar günlerine yönelik kısıtlamanın ise sürmesi kararlaştırılmıştı. Son dönemde vaka sayıları 5-6 bin civarında seyrediyor.

 

‘Genelge’ye göre Covid-19 tedbirleri kapsamında faaliyetlerine ara veren tüm iş yerleri ve sinemalar 1 Temmuz’dan itibaren tekrar açılacak.

Tüm işyerleri ruhsatlarındaki faaliyet konusuna göre belirlenmiş açılış-kapanış saatleri arasında hizmet verebilecek.

Saat 21:00’de başlayan ‘müzik yasağı’‘bu konuda yeni bir karar alınıncaya kadar’, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da duyurduğu üzere 24:00’te başlayacak.

Yeme-içme yerlerinin açık/kapalı alanlarında aynı anda bulunabilecek kişi sayısı artık kısıtlanmayacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarında normal mesai düzenine geri dönülecek.

Konaklama tesislerindeki kısıtlama ve tedbirlere son verilecek.

Nikah/düğün merasimlerinde, kapalı yerler için uygulanan önlemler dışında, katılımcı sınırlamasına gidilmeyecek, yiyecek içecek ikramı yapılabilecek.

Konser, festival, gençlik kampı gibi etkinliklere ‘belirlenen esaslara uyulması kaydıyla’ 1 Temmuz’dan itibaren izin verilecek.

Kahvehane, kıraathane gibi işyerlerinde oyun oynatılmasına dair kısıtlamalar sona erecek.

Park, bahçe, kamp, piknik/mesire alanı gibi yerlerde kısıtlamalar kaldırılacak.

Faaliyet konusu ‘nargile salonu/kafesi’ olan işyerlerinin faaliyetlerine verilen ara yeni karar alınıncaya kadar devam edecek, hiçbir iş yerinde nargile servisi yapılamayacak.

65 yaş ve üzeri ile 18 yaş altının şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanmalarına dair kısıtlamalar yine aynı günden itibaren kaldırılacak.

Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’dan gelenler ve son 14 günde bu ülkelerde bulunanlara yönelik zorunlu karantina uygulamasına son verilecek.

Afganistan ve Pakistan’dan Türkiye’ye gelen ya da son 14 günde bu ülkelerde bulunanlara yönelik zorunlu karantina süresi 10 güne düşürülecek.