Bodrum   ve Kıyılar   alarm   veriyor

Bodrum

 

ve Kıyılar

 

alarm

 

veriyor

 

 

Necdet B.SİVASLI

 

 

Bodrum yaz aylarında boğazına kadar doluyor. Denize girmek bir mesele. Denizde yat ve tekneler pis sularını da denize bırakıyor. O masmavi deniz bir anda renk değiştiriyor.

 

Bodrum ve kıyıları boşuna alarm vermiyor. Bu turizm kentimizde yakında denize girecek bir yer bulamayacağız. Her taraf dolmuş. Otel ve işletmeler denizlere ve kıyılara hâkim konumda.

 

 

Bodrum’un kimliğini kaybettiği, kıyıların özel siteler ve lüks villalarla kapatıldığı belirtilirken, bu durum “tersine gettolaşma” olarak tanımlandı. Muğla kıyılarında ise büyük yatların uzun süreli demirlemesinin deniz ekosistemini bozduğu ve bazı koylarda kirlilik sorunlarının arttığı dile getirildi.

Resmî verilere göre her iki kentin de yıllık yaklaşık 17–18 milyon ziyaretçi ağırladığına dikkat çekilirken, bu ölçekte bir yoğunlaşmanın uzun vadede sürdürülebilir olmadığı ifade edildi. Avrupa’da Barselona ve Venedik gibi kentlerde yaşanan aşırı turizm tepkilerinin, Türkiye’de de benzer risklere işaret ettiği belirtildi.

Kruvaziyer turizmi kapsamında İstanbul’daki Galataport projesi eleştirildi. Yaz aylarında art arda kente yanaşan, her biri yaklaşık 3 bin yolcu kapasiteli kruvaziyer gemilerinin, tarihi kentin siluetini bozduğu ve ulaşım altyapısını zorladığı ifade edildi.

 

Programda kısa süreli kiralamaların İstanbul, Bodrum ve Antalya’da kira fiyatlarını artırdığı, kamu çalışanları başta olmak üzere yerel halkın kent merkezlerinden uzaklaşmak zorunda kaldığı vurgulandı.

 

Türkiye genelinde yaklaşık 2 milyon ikinci konut bulunduğu hatırlatılarak, bu konutların kontrollü biçimde turizme kazandırılabileceği ifade edildi.

 

Programda sürdürülebilirliğin, turist sayısını artırmaktan çok doğaya, kültürel mirasa ve kent yaşamına saygılı politikalarla mümkün olabileceği vurgulandı. Turizmin, gelecek kuşaklara aktarılması gereken bir emanet olduğu ifade edildi.

Türkiye’ye ilgi artıyor.

Moldova’da düzenlenen turizm workshop’unda konuşan sektör temsilcileri, Türkiye’nin pazardaki güçlü konumunu koruduğunu ancak artan fiyatların talebi zorladığını vurguladı.

Gepard Travel Kurucu Ortağı Cumhur Kösemen ve Mobseb Tour Yönetim Kurulu Başkanı Shain Abasov, moldova pazarındaki son durumu ve 2026 beklentilerini paylaştı.

Cumhur Kösemen, Moldovalı turistlerin büyük ölçüde Antalya ve Akdeniz bölgesini tercih ettiğini belirterek, “Operasyonlarımızın yüzde 65-70’i bu bölgeye. Orta gelir grubundaki turistler en çok kemer ve Alanya’yı seçiyor, ardından Side ve Belek geliyor” dedi.

Mobseb Tour Başkanı Shain Abasov ise 2025 sezonunun koltuk arzındaki dengesizlik nedeniyle zorlu geçtiğini söyledi. Ukrayna’daki savaş sonrası uçak planlamalarında değişiklikler yaşandığını belirten Abasov, “2024’te 32 bin yolcuya ulaşmıştık. 2025’te ise kapasite sorunları nedeniyle bazı uçuşları iptal ettik ve sezonu 18 bin yolcuyla kapattık. 2026 için hedefimiz 25 bin yolcu” diye konuştu.

Moldova’dan yaz sezonunda yaklaşık 90 bin turistin Türkiye’ye gittiğini ifade eden Abasov, Türkiye’nin hâlâ en çok tercih edilen destinasyon olduğunu belirtti. Ancak erken rezervasyon fiyatlarının yüksekliğine dikkat çekerek, “Fiyatlar bu seviyedeyse sezon içinde ne olacağını kestirmek zor. Şu ana kadar hedefimizin yüzde 23’ünü sattık, sezon başına kadar bu oranı yüzde 60’a çıkarmayı bekliyoruz” dedi.

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    KDZ. EREĞLİ BELEDİYESİ’NDEN İÇ ISITAN İKRAM

    KDZ. EREĞLİ BELEDİYESİ’NDEN İÇ ISITAN İKRAM YAŞLILAR VE GENÇLER EVİ’NDE SICAK ÇORBA İKRAMI BAŞLADI Kdz. Ereğli Belediyesi, Yaşlılar ve Gençler Evi’nde vatandaşlara ücretsiz sıcak çorba ikramında bulundu. Soğuk havalarda içleri…

    ”Bizi beklemeyin ,Fon Vurguncularını siz açıklayın”

    YENİ Parti Sözcüsü Zeynel Emre, partinin genel merkezinde fon skandalına ilişkin oluşturulan kriz masasının gündemi hakkında basın açıklaması yaptı. Zeynel Emre, fon skandalı ile ilgili iktidara çağrıda bulunarak, “Önemli mevkilerde…

    Gözden Kaçırmayın

    Tartışmalı seçimle Başkanvekili seçlmişti,Trafik kazasında öldü

    Tartışmalı seçimle Başkanvekili seçlmişti,Trafik kazasında öldü

    ”Haber alma hakkınıza sahip çıkın”

    ”Haber alma hakkınıza sahip çıkın”

    GÜRER’DEN ÇELTİK VE ŞEKER PANCARI FİYATLARINA TEPKİ

    GÜRER’DEN ÇELTİK VE ŞEKER PANCARI FİYATLARINA TEPKİ

    ”Rantiyeciler Ekrem İmamoğlu’nu İstanbul’da istemedi”

    ”Rantiyeciler Ekrem İmamoğlu’nu İstanbul’da istemedi”

    Son 84 yılın rekor yağışları İstanbul da hayatı felç etti

    Son 84 yılın rekor yağışları İstanbul da hayatı felç etti

    Süper Lig de 8.haftanın maçları ve Hakemleri

    Süper Lig de 8.haftanın maçları ve Hakemleri