Barzani, bağımsızlık sınırı mı çiziyor?…

Barzani, bağımsızlık sınırı mı

Çiziyor?…

Necdet Buluz

Kuzey Irak’ta bugünlerde ilginç gelişmeler oluyor.

Peşmergebaşı Barzani, daha önce yaptığı bir açıklamada “Bağımsız Kürdistan için referandum yapacağız” demişti.

Barzani’nin bu açıklamalarına Türkiye başta olmak üzere hiçbir ülkeden tepki gelmedi. Kaldı ki, bu açıklama sonrası Barzani Ankara’da törenlerle karşılandı, ayaklarının altına kırmızı halılar serildi. MİT’te bile ağırlandı.

Şimdi aynı Barzani’nin bağımsızlık referandumunu açıklamasının ardından Irak’ta göz dikilen yerleşim birimlerine hendek kazarak el koymaya başladığı haberleri geliyor. Endişe verici, bölgedeki karışıklıkları daha da karışık hale getirebilecek bir girişime imza atılıyor.

İKBY’nin ülkenin kuzeyindeki Musul’a bağlı Rabia’dan başlayıp, doğudaki Diyala ili sınırlarına kadar hendek kazma çalışmalarını sürdürmesi hiç kuşkusuz tartışılması ve üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir konudur. Hendek kazma çalışmalarının bir Fransız şirketi tarafından yapıldığını da vurgulayalım.

Burada şunları da düşünmeden geçemeyeceğiz:

Barzani’nin bu girişimleri yanı başımızda bir bağımsız Kürt devletinin temellerinin atılması olayıdır.

Türkmen yerleşim birimlerinin darmadağın edilmesidir.

Kuzey Irak’taki Kürt gruplar, bu hendek kazma işini bölgenin İŞID’dan temizlenmesi için yaptıklarını iddia ediyor. Ancak, bölgede yaşayan Türkmenler’in bundan son derece rahatsız olduğunu da görmekteyiz.

Musul da bölge de “kilit”konumda bulunuyor.

Barzani’nin de aklı fikri Musul’da bulunduğuna göre, bazı hesapların da buna göre yapılmakta olduğunu söyleyebiliriz.

Nitekim geçen gün Hollanda’dan gelen bir üst düzey yetkili ile Erbil’de görüşen Barzani’nin “IŞİD’den kurtarıldıktan sonra Musul’un geleceği ve diğer bölgelerin nasıl yönetileceği hususunda önemli kararların alınması lazım” dediği bildiriliyor.

Özetleyecek olursak Peşmergebaşı oyun içinde oyun oynamaya hazırlanıyor. Kafasının içinde tilkiler dolaşıyor.

Kerkük Türkmen Milletvekili Hasan Turan, son gelişmelerden duydukları rahatsızlıkları şu açıklama ile dile getiriyor:

“Bu hendek Türkmen bölgelerini ikiye böldüğü için endişeliyiz. Barzani daha önce bölgede Türkmenleri mağdur etmiş, nüfus yapısını değiştirmiştir. Türkmenlerin en etkili kişileri suikastlarla öldürülmüştür. Adım adım hedeflerine doğru ilerliyorlar. Bugün bölgede sıkıntılar sürüyor, hendek kazma olayı ile bu sıkıntılara yenileri eklenecek. Eğer Barzani’nin bu gidişi engellenemezse kısa zaman sonra bölgede Türkmenlerden eser kalmayacaktır ve biz de azınlık ve dağınık olarak burada yaşam mücadelesi vermeye devam edeceğiz.”

Bu noktada şunu düşünüyoruz:

Gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek Başbakan Davutoğlu ve AK Parti yetkilileri Suriye’deki Bayır Bucak Türkmenleri için yaptıklarını söyledikleri yardım ve destekleri acaba Kuzey Irak’taki Türkmenler için neden yapmıyor? Ya da niye sessiz kalınıyor? Geçmişte de Barzani Kuzey Irak’ta Türkmenlerin yaşadığı bölgede etnik yapıyı değiştirirken de sessiz kalmış ve Türkmenler’in yardım istekleri karşısında susmuştuk. Bilindiği gibi birçok Türkmen bölgeden zorla göçe zorlanmış, birçoğu çeşitli nedenlerle öldürülmüş, tehditle bölgeden sürülmüştü.

Bütün bunların altında Türk ve Türkiye düşmanı Barzani’nin imzasının olduğunu biliyor ve unutmuyoruz. Bugün, aynı Barzani dış güçlerin de desteği ile bölgede istediği gibi hareket edebilmektedir. Daha da şımarmış ve küstahlaşmıştır.

Bölge zaten gerektiğinden de fazla karışık. Ortalık toz-duman. Peşmergebaşı Barzani, bunu fırsat bilerek bölgede yeni oldu-bittiler peşine düşmüş görünüyor. Hemen söyleyelim Barzani Amerika’dan ve İsrail’den de gereken her türlü desteği alıyor. Yapılanlara Türkiye de ses çıkarmayınca Barzani’nin önü iyice açılıyor.

Bölgedeki Türkmen ve Arap liderleri Barzani’nin hendek kazma işini “Yakında bağımsızlık ilan edecek, bunun altyapısını hazırlıyor” açıklamalarını yapıyor. Amerika’nın kuklası Barzani’nin böyle bir girişi ABD’den habersiz yapamayacağına da dikkat çekiliyor.

Bilindiği gibi Barzani, aylar önce Erbil’de 36 ülkenin temsilcileri ile bir toplantı yapmış, daha sonra da referandum talimatını vermişti. Buradaki hedef bölgede Bağımsızlığını ilan etme girişidir. Dikkat edilecek olursa Peşmergebaşının bu girişimlerine hiçbir yerden tepkisinin gelmemesi olmuştur. Konu ile ilgili olarak Türkiye de sessizliğini korumaktadır.

Kuzey Suriye’de de “Kürt Koridoru”nun Amerika ve Rusya’nın desteği ile PYD güçlerince oluşturulması ve buranın da bağımsız hale getirilmesi girişimi size bir şeyler anlatmıyor mu?

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz