Dolar 3 TL’ yi geçti,,Pazarda bile 5 Liradan aşağı meyve sebze yok !

Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, meyve ve sebze fiyatlarında yüksek artışların yaşandığını belirterek, “Meyve-sebze fiyatlarının astronomik bir şekilde arttığını görüyoruz. 7 gün içinde fiyatlar yüzde 10-15 arttı” dedi.
Komşu ülkelerde yaşanan bazı olumsuz gelişmelerin, Türkiye’nin dış ticaretini de olumsuz etkilediğini belirten Yetkin, şunları kaydetti:

“Rusya ile yaşanan bazı siyasi gerilimlerin meyve ve sebze sektörü ihracatına etkili olduğu bilinen bir gerçektir. Suriye sınırının meyve sebze nakliyesinde esas araç olan TIR trafiğine kapanması ise Orta doğu ihracat kanalının önemli ölçüde tıkanması anlamına gelmektedir. Bu yola alternatif olarak Mısır ve İsrail üzerinden ihracat yapmak hem maliyetleri artırmakta, hem de nakliye süresini uzatması açısından dayanıksız ürünler olan sebze meyve ürünleri için çözüm olmamaktadır
Meyve ve sebze fiyatlarının astronomik bir şekilde arttığını ifade eden Yetkin, fiyatlarda 7 gün içinde yüzde 10-15′e varan oranlarda artış kaydedildiğini söyledi.
Kış döneminde özellikle portakal, mandalina ve limon gibi ürünlerde de benzer bir durumun yaşandığına dikkati çeken Yetkin, “Portakal üreticide 30-50 kuruş, burada 1,5 lira. Mandalina ha keza. Üretici elinden çıkarırken zorlanıyor, tüketici ise pahalıya alıyor. Bu haksızlık, fırsatçılık” diye konuştu.