Dolar da inişli çıkışlı gün

ABD Merkez Bankası’nın beklentilere paralel faiz kararları ve petrol fiyatlarında yükselişle dün gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahı bu sabah Japonya Merkez Bankası’nın negatif faize geçmesiyle devam ederken, dolar/TL 2.96 seviyesinin altına geriledi.

Dün piyasaların kapanışa yakın 2.97 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah en son 4 Ocak’ta gördüğü 2.9565 seviyesine kadar geriledikten sonra saat 08.51’de 2.9575/2.9580 seviyesinden işlem gördü.

Euro/TL ise 3.2257/3.2269 seviyesinde işlem görüyor.

ILIMLI HAVA SÜRECEK BEKLENTİSİ
Bir bankacı, “Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Mart’ta ek parasal genişlemeye gideceğine dair verdiği işaretler, küresel ekonomik ve finansal gelişmelerin yansımalarını takip ettiğini söyleyen Fed’in faiz artırımlarında aceleci olmayacağı düşüncesi ve petrol fiyatlarındaki toparlanma risk iştahını artırdı. BOJ’un son kararları da büyümeye destek veren bir hareket, gelişmekte olan ülke piyasalarına destek verdi” dedi.

Fed Ocak ayı faiz toplantısı ardından yaptığı açıklamada faizleri değiştirmezken, küresel piyasaları “yakından takip ettiğini” söyleyerek, borsalardaki satışları göz önüne aldığı fakat bu yıl parasal sıkılaşmaya gitme planlarını terk etmeye henüz hazır olmadığı sinyalini verdi.

Başka bir bankacı ise “Piyasalardaki olumlu havanın devam etmesini bekleyebiliriz. Dolar/TL’de 2.95 seviyesi önemli” dedi.

ILIMLI HAVA BEKLENTİSİ HAKİM
Bankacılar piyasalardaki ılımlı havanın bugün de devam edebileceğini, dış veriler ile petrol fiyatlarının izleneceğini belirtiyor.

Yurtdışında bugün 1200’de euro bölgesi TÜFE, saat 1530’da ABD GSYH ve çekirdek PCE, saat 1645’te ABD Chicago PMI ve saat 1700’de ABD Michigan tüketici güven endeksi açıklanacak.

Japonya Merkez Bankası (BOJ), ülkenin yavaş ekonomisini piyasalardaki volatilite ve azalan küresel büyümeden korumak amacıyla faizleri beklenmedik bir şekilde sıfırın altına indirerek piyasaları şaşırttı.

Banka ayrıca parasal genişleme programı çerçevesinde hükümet tahvilleri ve riskli varlıkları satın alarak piyasaya yıllık 80 trilyon yen (675 milyar dolar) para akıtma programına devam edeceğini belirtti.