FRANSIZ GÖZÜYLE TÜRKİYE İKLİMİ GALERİ ÇANKAYA’DA

FRANSIZ GÖZÜYLE TÜRKİYE İKLİMİ GALERİ ÇANKAYA’DA

Fransız Kalkınma Ajansı’nın Türkiye’deki 10. yılını doldurması vesilesiyle Çankaya Belediyesi Galeri Çankaya’da açılan iklim ve çevre konularını içeren fotoğraf sergisi sanatseverlerin ilgisine sunuldu.

Fransa Hükümeti’nin kalkınmaya yaptığı kamu yardım politikasının bir kolu olarak anılan Fransız Kalkınma Ajansı’nın 2005 yılından bu yana Türkiye’de gerçekleştirdiği istihdam, enerji ve çevre ile ilgili konuları içeren ve Mathias Depardon’un fotoğraflarıyla renk kattığı serginin açılışına Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Gülsün Bor Güner, Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Charles Henri Jerome Frıes, Fransız Kalkınma Ajansı Türkiye Müdürü Bertrand Wıllocquet ve çok sayıda sanatsever katıldı.
Farklı aşamaları fotoğrafçı gözüyle görüntülenen Türkiye yolculuğunda iklim, çevre, doğal kaynaklar, kentleşme ve enerji gibi ortak kaygılar üzerinde neler yapılabileceği konusunda fikir yürüten Fransız Kalkınma Ajansı’nın Türkiye’deki 10 yıllık serüveni, fotoğraf karelerine yansıdı.
Serginin açılışında konuşan Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Charles Henri Jerome Frıes, geçen yılın Türkiye ve Fransa için terör eylemlerine rağmen uluslararası etkinliklerle geçen zengin bir yıl olduğunu belirtti. Türkiye için G-20, Fransa için ise Cop-20 Başkanlığı’nın önem arz ettiğini ifade eden Frıes, Paris Taraflar Konferansı’nın başta Fransa ve Türkiye olmak üzere tüm ülkelerin özellikle karbon salınımlarını azaltmada katkı sunacak bir sürecin başlangıcı olan tarihi bir anlaşmaya varılmasını sağladığını belirtti.
Türkiye’de sanata destek veren belediyelerin başında gelmekten büyük gurur duyduklarını dile getiren Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Gülsün Bor Güner de, Fransa Büyükelçiliği ile bu etkinliği gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Fransız Kalkınma Ajansı sayesinde Ankaralı sanatseverlerin huzurlarına gelen sergi aracılığıyla coğrafyayı, şehirleri ve iklimleri hafızalarına görsel bir şekilde alma olanağı yaşadıklarını belirten Güner, Türkiyemizin kendisini fotoğraflara açmasını zevkle ve gururla izleyeceğiz derken sergide emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.
Fransız Kalkınma Ajansı olarak amaçlarının enerji verimliliğini teşvik etmek, sürdürülebilir kentleşmeyi desteklemek, ormanları korumak, kadınların ve gençlerin istihdamını artırmak olduğunu aktaran Fransız Kalkınma Ajansı Türkiye Müdürü Bertrand Wıllocquet, Türkiye’nin rolü nedeniyle temsilcilik açtıklarını ve 10 yılı geride bıraktıklarını kaydetti. Ankara’da 2014 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürdüklerini sözlerine ekleyen Wıllocquet, bu serginin oluşmasına katkı sunduğu için Çankaya Belediyesi yetkililerine teşekkür etti.
Mathias Depardon’un Türkiye’nin çeşitli yerlerinde çektiği 33 fotoğraftan oluşan sergi Galeri Çankaya’da 30 Ocak’a dek görülebilecek.