”Güney Doğu da operasyonlar 3 haftada bitirilecek”

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, iki gün üstüste yapılan MYK toplantısında, Güneydoğu’da terör örgütü PKK’ya karşı süren operasyonlarla ilgili olarak brifing verildi.

Davutoğlu, “İleride bu uygulamalar Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne giderse Türkiye aleyhine bir durum doğmaması için ince eleyip sık dokuyoruz” dedi. Sokağa çıkma yasaklarının 3 hafta sonra biteceği ve hızla rehabilite sürecinin başlayacağı bildirildi.
Terörle mücadele brifiginde, 18 HDP’li belediye başkanı ve 48 meclis üyesi hakkında işlem yapıldığı dile getirildi. Bazı MYK üyeleri, “Niye daha hızlı müdahale edilmiyor” değerlendirmesi yaptılar. Operasyonların yavaş ilerlemesi ve HDP’li belediyelerle ilgili hızlı karar alınmamasının nedenleri de Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi örnekleriyle anlatıldı. Brifingde, en geç ocak ayı sonuna kadar operasyonların bitirilmesinin planlandığı anlatıldı.

DHKP-C’LİLER DE VAR

Toplantılarda, büyük ilerleme sağlanan operasyonların şu an Silopi ve Sur’da yoğunlaştığı bilgisi paylaşıldı. Cizre’de Cudi, Nur ve Yafes mahallelerinde sürdürülen operasyonların tamamlandığı, KCK’nın da bu bölgelerdeki örgüt üyelerinin çekilmesi çağrısında bulunduğu ifade edildi. MYK toplantılarında, Sur’daki teröristler arasında sadece PKK değil, MLKP ve DHKP-C’lilerin de olduğu iddia edildi. “Karadeniz şivesiyle konuşan militanlar var” ifadesi kullanıldı. MLKP’nin Suriye’de 4 ayrı kampı bulunduğu ve teröristlerin buradan Sur’a geçiş yapmaya çalıştığı, ancak bu geçişlerin önlendiği ifade edildi. Verilen bilgiye göre, operasyonların tamamlandığı yerlerde güvenlik güçleri terör örgütünün ‘yeniden yığınak yapmamaları’ için önlem alıyor. Bu amaçla mobil karakollar kurulduğu belirtildi.