UEFA GALATASARAY’I AVRUPA KUPALARINDAN 1+1 Yıl men edecek

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Finansal Fair Play kapsamında sarı-kırmızılı kulübü incelemeye alan UEFA’nın yaptığı açıklamanın ardından basın toplantısı düzenledi. Galatasaray’ın, mali kriterleri yerine getirmediği yönünde yapılan açıklama sonrası basının karşısına çıkan Dursun Özbek’in “UEFA, Galatasaray’ı Avrupa Kupaları’ndan 1+1 yıl men etmek istiyor” şeklindeki sözleri gündeme oturdu

Basın toplantısının başında, kulübün son birkaç sezondaki mali zarar tablosunu gösteren Özbek “2012-2013 sezonunda Galatasaray Sportif AŞ’nin zararı 38 milyon Euro. UEFA yetkilileri bu incelemeleri yaparken son derece hassaslar. Bu zarar 2013-2014’te 70.4 milyon Euro. 2014-2015’teki zarar ise 55.8 milyon Euro. Bugün UEFA nezdinde Galatasaray’ın durumu ne? Dün akşam UEFA’dan bir mektup aldık. Söz konusu mali tablonun kabul edilemez olduğunu söyleyen bir mektup. UEFA bize, izlenen 3 dönem rakamları çerçevesinde Galatasaray’ın 2016 yılı sonuna kadar bu tabloyu düzeltmesinin mümkün olmadığını ifade etti. UEFA bize, mali tablomuzun kabul edilemez olduğunu söyledi. UEFA ile yaptığımız görüşmede 3 sene ek süre istemiştik. UEFA dün gönderdiği mektupta, 134 milyon Euro zararın iyileşme gözükse bile 2016 sonuna kadar kapanmasının mümkün olmadığını belirtti. UEFA İnceleme Komitesi, Galatasaray’ın 1+1 yıl olarak Avrupa’dan men edilmesi yönünde mütalaa verdi. Bu bir karar değil mütalaa. Komite şubat ayı sonunda bizi yine kabul edecek. Savunmaızı en iyi şekilde yapacağız. Galatasaray’ın kabul edilebilir bir cezayla kalkması için çalışacağız” dedi. “Galatasaray son 10 yılın faturasını ödüyor” ifadesini kullanan başkan Özbek “Ama bu acı reçete Galatasaray’ı başarılarından alıkoymaz. Aslolan Galatasaray’dır. Galatasaray’ın bu zamana kadar ceza alacağını hiç aklımıza getirmedik. Hala ceza almaması yönünde duygu taşıyorum” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’NİN EN BAŞARILI KULÜBÜYÜZ”

Galatasaray’ın, geçmişiyle ve kazandığı kupalarla Türkiye’nin en başarılı futbol kulübü olduğunu söyleyen Dursun Özbek “Galatasaray, 110 yıllık geçmişiyle Türk sporuna değerli hizmetler vermiştir. Birçok sporun Türkiye’ye gelmesinde öncülük etmiş, futbolda Türkiye’nin çok önemli bir markası haline gelmiştir. Galatasaray, futbolda Türkiye’nin en başarılı kulübüdür. 20 şampiyonluk kazanıp 4. yıldızı takmıştır. UEFA Kupası’nı ve Süper Kupa’yı kazanmıştır” ifadesini kullandı.

“HALININ ALTINA SÜPÜRÜLDÜ”

Son dönemde kulübün finansal açıdan bazı hatalarının olduğunu belirten ve UEFA’nın inceleme süresine değinen Galatasaray Başkanı Dursun Özbek “Avrupa’daki başarılar alınırken Galatasaray her şeyi doğru mu yaptı? Bazı hatalarımız oldu. Bazı şeyleri süreç içinde halının altına süpürdük. Özellikle finansal konularda son yıllarda bazı eksiklerimiz oldu. Avrupa’da futbolun patronu UEFA. UEFA, 2009’da futbolun içine bazı karanlık yapıların ve kara paranın girmemesi için Finansal Fair-Play’i getirdi. Galatasaray, Avrupa’da o zamanlarda en çok gözüken Türk takımıydı. Şampiyonlar Ligi’ne diğer takımlmarın katılımından daha fazla katıldı. UEFA, 2012’de Galatasaray’ı mercek altına aldı. UEFA bize ‘3 futbol sezonunda peşpeşe 30 milyon Euro’dan fazla zarar edemezsiniz’ dedi. 2012’de inceleme başladıktan sonra 2012-2013 sezonunda Galatasaray Sportif AŞ’nin zararı 38 milyon Euro. 2013-2014’te 70.4 milyon, 2014-2015’te ise 55.8 milyon Euro” dedi.

“SPORTİF BAŞARIDAN GERİ ADIM YOK”

Başkan yardımcılığı görevini yürüttüğü Duygun Yarsuvat döneminde mali tabloyu iyileştirmek için çalışmalar yaptıklarını belirten Özbek “O dönemde bütün finansal hesaplardan sorumlu kişiydim. Duygun Yarsuvat ile birlikte bu tabloyu gördük. Ve bunun acil olması sebebiyle bazı önlemler aldık. Bazı harcamaları kıstık. Futbol takımında 44 sporcumuz vardı. Bunların büyük kısmını satıp ya da kiralayarak mali yükleri hafiflettik. Kadroyu 25-26 kişiye düşürdük. Bu tasarruf genelde istenilen düzeyde gerçekleşemedi. Sportif AŞ 55 milyon seviyesinde zarar etti. Geçmişte yapılan kontratlar buna neden oldu. Bu kontratların bir kısmı da hala devam ediyor. Galatasaray’ın 36. başkanı olarak geçmiş dönemden gelen mali sorunların bilincindeyim. Fakat Galatasaray’ın kaynaklarının Galatasaray’ı yönetecek yeterlilikte olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Her şeye rağmen sportif başarı hedeflerinin geri planda olmayacağının altını çizen Özbek “Hiçbir zaman sportif başarının eksilmesine izin vermedik. Galatasaray girdiği her branşta şampiyonluğun adayıdır” ifadesini kullandı.

“BU, TÜRKİYE’DEKİ HER KULÜBÜN SORUNU”

Finansal Fair-Play’in sadece Galatasaray’ın değil Süper Lig’deki 18 kulübün de sorunu olduğunu belirten Dursun Özbek “Bu manada bu eksiklikleri zaten Türk futbol kamuoyu da tespit etmiş. Mali yapıları izlemek için komite kurulmuş. 18 Süper Lig kulübünün borcu 4.2 milyar TL. Bankalara olan borç kısmı 2.2 milyar TL. Şunu anlatmaya çalışıyorum. Galatasaray, UEFA nezdinde öncelik almıştır. Bu da Galatasaray’ın Avrupa’daki yeri ve görünlülüğüyle ilgilidir. Türk futbolunda bu durum art arda gelecektir. Bozukluk, bunun devamını sağlayacaktır. Türk futbolundan ekmek yiyen herkesin bu gerçekler ışığında konuşması gerek” dedi.

“TRANSFERLERE DEVAM EDECEĞİZ”

Bir soru üzerine Galatasaray’ın hiçbir zaman hiçbir şubesini kapatmayacağını belirten Özbek “Amatör şubelerimiz artarak devam edecekttir. Transferde iki nokta transfer yaptık. Mustafa Hoca’nın raporları doğrultusunda nokta transferlerimiz devam edecek” diye konuştu.