“Zorunlu trafik sigortası ile kasko sigortası tek bir poliçede birleştirilsin”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Zorunlu trafik sigortası ile kasko sigortası tek bir poliçede birleştirilip, fiyat açısından avantajlı hale getirilirse hem esnaf kazanır hem de sigorta şirketlerinin prim havuzu büyür” dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, zorunlu trafik sigortası ile kasko sigortasının tek bir poliçede birleştirilip, fiyat açısından avantajlı hale getirilmesi halinde hem esnafın kazanacağını hem de sigorta şirketlerinin prim havuzunun büyüyeceğini belirtti.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, zorunlu trafik sigortası fiyatlarının kasko sigortasından farkı kalmadığını ifade ederek, yeni bir anlayışla iki farklı sigorta tek bir poliçede birleştirilip, fiyat açısından avantajlı hale getirilirse hem esnafın kazanacağını hem de sigorta şirketlerinin prim havuzunun büyüyeceğini kaydetti.

Her araç sahibi tarafından yaptırılması zorunlu olan trafik sigortasının, hasar anında karşı tarafa verilebilecek bedeni ve maddi zararları güvence altına aldığına dikkati çeken Palandöken, zorunlu trafik sigortası yaptırmayan araçların trafiğe çıkmalarının yasak olduğunu anımsattı.

Zorunlu trafik sigortasının sadece zarar verilen diğer aracın zararını karşıladığını, kasko sigortasının ise sigorta ettirene ait aracın uğrayacağı zararların karşılanmasını sağladığına işaret eden Palandöken, şunları kaydetti:

“Herhangi bir motorlu kara taşıtının sigortalının iradesi dışında hasara uğraması, yanması, çalınması gibi durumlarda, sigortalıya tazminat ödenmesini sağlamak için yapılır. Kasko isteğe bağlı olduğu için standart teminatlar dışında sigortalının talebi doğrultusunda ek teminatlar ile genişletilebilir. Ülkemizde 2015 yılı Ekim ayı sonu itibarıyla 19 milyon 793 bin araç var. Bunların 4 milyon 977 bini kasko, 14 milyon 515 bini de zorunlu sigorta yaptırmış. Bir koyundan iki post çıkmıyor. İnsanlar iki sigortayı aynı anda yaptıramıyor. Eğer iki poliçe birleşirse, uygun fiyattan geniş kapsamlı sigorta yaptırılan araç sayısı da artar. Araç satıldığında da araç sigortasıyla devir olur.”