AB ‘den Türkiye’ye ”İTİDAL”çağrısı

AVRUPA Birliği’nden Türkiye ve Suriye’deki savaşın tüm taraflarına itidal ve çatışmalara son verme çağrısı geldi.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Sadece birkaç gün önce Türkiye dahil hepimiz bir masanın etrafında oturup gerilimin düşürülmesi ve çatışmaların sonlandırılması kararı aldık. Sahada bunun tersi yönde giden eğilimler açıkçası umduğunuz bir şey değil” dedi.
AB Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde konuşan Mogherini, haftasonu Almanya’nın Münih şehrinde düzenlenen Suriye toplantısında gerilimin düşürülmesi ve ateşkes konusunda somut yöntemler üzerinde durduklarını kaydederek, “Halep’ten başlamak üzere tüm tarafların bu taahhüde bağlı kalmasını ve sahada çatışmaların sona ermesini mümkün kılmasını umuyoruz” dedi. AB Dönem Başkanı Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Bert Koenders de “Çatışmaların durdurulması için bir plan var ve herkesin buna bağlı kalması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

BİR ÇAĞRI DA ALMANYA’DAN

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de tarafların ateşkesten önce şiddetin derhal düşürülmesine katkıda bulunma taahhüdünde bulunduğunu hatırlatarak, “Bu Rusya ve Suriye rejiminin Halep çevresindeki operasyonları ve PYD militanlarının Suriye’nin kuzeyindeki son saldırıları için de geçerli. Bu gergin ortamda Türkiye de itidal göstermeli” ifadelerini kullandı.