ÇANKAYA SAĞLIKTA SINIF ATLADI

ÇANKAYA SAĞLIKTA SINIF ATLADI

Çankaya Belediyesi, 2002 yılından beri parçası olduğu Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı’nın 2020 hedeflerini kapsayan 6. Faz’ına kabul edilen 12 belediyeden biri oldu
Halk sağlığı alanında sunduğu ilerici hizmetleri sağlıklı kent alanındaki projelerle birleştiren Çankaya Belediyesi, “Doğal Biyolojik Gölet/Çansera Park Projesi ile Sağlıklı Kentler Birliği’nin 2015 yılı Sağlıklı Kentler En İyi Uygulama Ödülleri’nde Jüri Özel Ödülü’ne layık görülmüştü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi’nin 1986 yılında yerel düzeyde ‘herkes için sağlık’ politikasını gündeme alması ile başlayan Sağlıklı Kentler Projesi’ne üye ilk beş Türk belediyesinden biri olan Çankaya Belediyesi, 2016 – 2020 yıllarını kapsayan 6. Faz’a kabul edildi.
Avrupa’da 1400’den fazla kentin üye olduğu ve iyi deneyimlerin paylaşılarak işbirliği projelerinin hayata geçirildiği bir platform haline gelen DSÖ Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı’nın 6. Faz’ına kabul edilen 12 Türk belediyesinden biri olan Çankaya Belediyesi, 6. Faz’ın kapsadığı sorumluluklar için çalışmalarını geçtiğimiz yıl başlatmıştı.

SAĞLIKLI ŞEHİRLER AĞI 6. FAZ
2012’de DSÖ Avrupa üye ülkeleri tarafından kabul edilen “Sağlık 2020”, sağlık ve esenlik için hükümet ve toplum arasındaki eylemleri destekleyen bir Avrupa politika çerçevesi. Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı 6. Faz’ da, Avrupa Sağlık 2020 stratejisine uygun olarak “sağlığın iyileştirilmesi ve sağlık alanındaki eşitsizliklerin azaltılması”, “liderliğin ve sağlıkta katılımcı yönetimin iyileştirilmesi” için yeni strateji ve yöntemler sunuyor. Arsa kullanımından bina standartları ile su ve sanitasyon sistemlerine; yerel yönetimlerin sağlığın teşviki için geliştirici rol olmasından, yoksul – dezavantajlı gruplar için yerel kaynakların seferber edilmesine dek değişik başlıkları içeriyor.

“HERKES İÇİN SAĞLIK TEMEL POLİTİKAMIZDIR”
Çankaya Belediyesi’nin 6. Faz’a kabulü için niyet mektubunu bizzat Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen yazdı. “Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği politika, ilke ve programlar, Belediyemizde ‘sosyal belediyecilik’ uygulamaları olarak, ‘yeni nesil belediyecilik’ programının bir parçası olarak hayata geçirilmektedir” diyen Taşdelen, Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı’na üye olan Çankaya’nın kentsel hizmetlerde “herkes için sağlık” temel politikasını benimsediğini vurguladı.
Çankaya Halk Sağlığı Merkezi bünyesinde verilen evde bakım ve evde temizlik hizmetlerinin aile danışmanlığı, aile sağlığı ve eğitimi gibi başlıkları kapsadığını hatırlatan Taşdelen, “Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’mizden her gün onlarca Çankayalı ücretsiz faydalanıyor. Geçtiğimiz yıl başlattığımız “Hoş Geldin Bebek” projesiyle önemli bir eksiği gideriyoruz. Yine Çengel Kafe, ÇAÇOY ve Çengel Atölye projelerimiz sosyal rehabilitasyon alanında dikkat çeken, Çankaya Sağlıklı Kentler Projesi’ni doğrudan destekleyen ve alanında Sağlıklı Kentler Birliği tarafından ödüllendirilmiş projelerdir” diye konuştu.
5 Ek