Cenevre ‘de hava yumuşuyor

Suriye’de 5 yıla yaklaşan içsavaşı sona erdirmek üzere BM arabuluculuğunda ve uluslararası toplumun desteğiyle başlayan görüşmeler kapsamında BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, muhaliflerin ana temsilcisi Yüksek Müzakere Komitesi (YMK) ile bir araya geldi.

Mistura, Cumartesi günü Suriye hükümetinin temsilcileriyle yaptığı görüşmenin aksine muhaliflerle BM’nin Cenevre Ofisi’nde değil, bir otelde buluştu. Mistura, görüşme sonrası “iyimser ve kararlı” olduğunu söylerken, müzakerelerin “kaçırılmaması gereken tarihi bir fırsat” olduğunu kaydetti. AA ise muhalif kaynaklara dayanarak, Mistura’nın, muhalif heyete BM çatısı altında görüşmelere katılmayı kabul etmezlerse, başlatılan sürecin anlamsız olacağını ve yarın (bugün) görüşmelerin bittiğini açıklayacağını söylediğini bildirdi. Cenevre müzakereleri öncesi toplantı yeri olarak BM Ofisi belirlenmişti. YMK, müzakerelere başlamadan önce Suriye rejiminin abluka altındaki kentlere insani yardıma izin vermesini, sivillere yönelik bombardımanı durdurmasını ve yüzlerce mahkumu serbest bırakmasını talep ediyor. Muhaliflerin müzakere heyetinde yer alan Basma Kodmani, “Cenevre’ye insani durumda ciddi ilerleme olacağı garantisi ve sözü üzerine geldik. Bunlar yerine getirilene kadar müzakerelere başlayamayız” diye konuştu.

İKİ ÖRGÜTE İTİRAZ

Buna karşılık Esad hükümeti de cihatçı örgütler Ahrar el Şam ve Ceyş el İslam’ın müzakerelerde yer almasına karşı çıktı. Suriye Enformasyon Bakanı Ömer el Zubi, önceki gece devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, hükümetlerinin bu iki grubun terör listesinden çıkarılmasını “hiçbir zaman kabul etmeyeceğini” söyledi. Zubi, “Teröristlerle ne masaya otururuz ne de onlarla diyalog kurarız” dedi. Cenevre’ye gelen YMK’nin sözcülerinden Riyad Naasan Agha, Ahrar el Şam’ın komitenin içindeki gruplardan biri olmasına rağmen Cenevre’de temsil edilmediğini belirtti. Agha, Şam yönetiminin itiraz ettiği diğer grup Ceyş el İslam’ın ise müzakereci olarak Cenevre’de yer alacağını kaydetti. YMK Sözcüsü Agha, Ceyş el İslam’ın üyesi ve YMK’nin başmüzakerecisi olan Muhammed Alluş’un henüz Cenevre’ye gelmediğini de belirtti.