Sigarayı bırakanlar Saray da buluştu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla 250’yi aşkın eski tiryakiye Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resepsiyon verdi. Erdoğan, resepsiyonda özetle şunları söyledi:

“Sigara içme özgürlüğü diye bir özgürlük asla olamaz. Nasıl intihar etme özgürlüğü yoksa kendi kendini ölümcül hastalığa maruz bırakma özgürlüğü yoksa, neticesi bu sonuçları çıkaran zararlı alışkanlıklarla ilgili özgürlükler de olamaz. Aslolan sigara içenin değil sigara içmeyenin özgürlüğünü korumaktır. Çünkü sigara içmeyen kişi tamamen kendi iradesi dışında bir tehlikeye, tehdide maruz kalmaktadır.

Devlet hırsıza karşı nasıl mal sahibini, teröriste karşı nasıl masum vatandaşı korumak mecburiyetindeyse tütüne, alkole, uyuşturucuya karşı da vatandaşını o şekilde kollamak zorundadır. Hani Ziya Paşa diyor ya ‘faniliğin kan dolu çeşmesinden bir yudum içen, başını bir daha bela yağmurlarından kurtaramaz.’ Bir defa bu illetlere bulaştınız mı başınız bela yağmurundan kurtulmaz.

BÜYÜK FİNANS GÜCÜ

Gelişmiş ülkelerde sigara içme alışkanlığı giderek azalırken az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bu oranın arttığını görüyoruz. Sigara endüstrisinin gelişmiş ülkelerde kaybettiği pazar payını diğer yerlerde telafi etme peşinde olduğu anlaşılıyor.

Açıkçası sigara ve alkol gibi bağımlılığa yol açan alışkanlıkları teşvik eden müzik, film, roman, şiir tarzı eserlerin arkasında aynı endüstrinin büyük finans gücünün yattığına da inanıyorum. Mahalle baskısı dedikleri şey var ya sigara ve diğer zararlı alışkanlıklar konusunda bu baskı gerekiyor. En yakınımızdakilerden başlayarak bu illetin pençesine düşmüş herkesi uyarmalı bırakmaya teşvik etmeliyiz, bunda ısrarcı olmalıyız.” Resepsiyonda, yurt gezilerinde sigara içerken gördüğü kişilerden sigarayı bırakma sözü alan Erdoğan’ın, bu kişilerin sigara paketine, isim, tarih ve telefon numaralarını yazarak aldığı paketler de sergilendi.

SİGARAYI AT, ÖMRÜ UZAT BERBATOĞLU BERBAT

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki resepsiyonda 7 yaşında sigaraya başlayan sanatçı Ferdi Tayfur, ‘Sigarayı bıraktım’ şarkısını söyledi. Ferdi Tayfur, “Sigarayı at ömrünü uzat. Sigara çocuklar için, hanımlar için, kese için berbat. Berbatoğlu berbat. O güzelim hava, oksijen varken dumanla ne işin var” dedi. Tayfur, resepsiyona katılanlardan yoğun alkış aldı.