”Türkiye-Suriye sınırı Türkiye-Suriye sınırıdır. Türkiye-ABD veya Türkiye-Rusya sınırı değildir.”

Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, Hollanda’dan dönerken, “Kesilen Türkiye-Halep koridorunun yeniden açılması için Türkiye ne yapacak?” diye soruldu. Konunun güvenlik toplantısında değerlendirildiğini belirten Davutoğlu, ”Önümüzdeki günleri bekleyin” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Muhalifler için kritik öneme sahip Türkiye – Halep koridoru kapanırsa Türkiye ne yapacak?” sorusuna yanıt verdi.

Konunun güvenlik zirvesinde masaya yatırıldığını ve alınacak tedbirlere ilişkin çalışma yapıldığını belirten Davutoğlu, “Önümüzdeki günleri bekleyin, cevabını göreceksiniz” dedi.

Hollanda dönüşü uçakta konuşan Başbakan’a, ABD ve Rusya’nın bölgede olmasının alınacak tedbirleri nasıl etkileyeceği sorusu da yöneltildi: “Türkiye’yi herhangi bir güç rahatsız ederse, onlara karşı ulusal güvenliğimiz ile ilgili tedbir alırken kimsenin bu konudaki rezervi söz konusu olamaz, açıkça söyleyeyim. Çünkü Türkiye-Suriye sınırı Türkiye-Suriye sınırıdır. Türkiye-ABD veya Türkiye-Rusya sınırı değildir.”

PYD ve YPG’nin Suriye ve Irak’taki faaliyetlerini de değerlendiren Başbakan, “Eğer YPG, bizim güvenliğimizi tehdit ederse gereği yapılır” dedi.

Davutoğlu’na ”Eskiden PYD ile görüşüyordunuz?” eleştirileri de soruldu. Geçmişte PYD ile ilişkilerinin çözüm süreci nedeniyle farklı olduğunu belirten Başbakan, ”PKK yurtiçinde saldırmıyordu, ülkeyi terketmeleri beklentisi vardı. Bugün öyle değil” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu’na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün sürpriz görüşmesi de soruldu: “30 yıldır arkadaş olan insanların birbiriyle görüşmesine ‘ne oluyor’ diye sormanın bir anlamı yok. Her iki Cumhurbaşkanımızın görüşmesinde de bir olağanüstülük yok. Biz her zaman görüşürüz ama bunların bir kısmı basına yansır, bir kısmı yansımaz. Özel bir anlam yüklemek doğru değil.”