IŞİD’ın elinde kimyasal silahlar varsa…

IŞİD’ın elinde kimyasal

silahlar varsa…

Necdet Buluz

Geçenlerde IŞİD ile ilgili bir yazı yazdık. Amerika’nın müttefikleri ile bu ayın sonunda ya da Nisan ayı başlarında terör örgütü IŞİD’ın merkezi konumundaki Musul’a saldırı başlatmaya hazırlandığına değinmiştik. Bu geniş çaplı saldırıda kara harekâtına Türkiye’nin katılıp katılmayacağı tartışmaların başladığını da izliyoruz.

Amerikalıların daha önceki operasyonlarda Irak’ta ele geçirdikleri IŞİD’ın kimyasal silah emiri Ebu Davud’un verdiği bilgiler, örgütün elinde kesin kimyasal silahların olduğu gerçeğini ortaya koymuş bulunuyor.

Ebu Davud’un, IŞİD’a çalışan birçok kimyasal uzmanının bulunduğunu, Musul Üniversitesi laboratuarlarında da çalışmaların düzenli biçimde yapıldığını söylediği de aktarılıyor.

IŞİD yöneticileri, Musul’a bir saldırı yapılacağını biliyor. Sosyal medyadan yapılan açıklamalarda da bu dile getiriliyor. IŞİD’cılar “Buna hazırlıklıyız” diyorlar. Konu ile ilgili olarak Amerika’ya da, müttefiklerine de, Rusya’ya ve hatta zaman zaman Türkiye’ye de tehditler yağdırıyor.

Şimdi bizim bu noktada söylemek istediklerimiz de olacaktır.

IŞİD’ın elinde kimyasal bombalar var mı? Varsa bu nasıl imha edilecek? IŞİD, bunları kullanmaya başlarsa Türkiye’nin durumu ne olacak?

Evet, IŞİD’ın elinde kimyasallar var. Bu, Amerika tarafından tespit edilmiş. Yetkililer “IŞİD hardal gazı elde etmekte zorluk çekmiyor” diyor. Örgütün bugüne kadar iki kimyasal saldırıda bulunduğu da tespit edilmiş. Amerikan uçaklarınca da iki kimyasal silah imalatı yapılan depolar imha edilmiş. Ancak, daha çok kimyasal silah depolarını var olduğu da söyleniyor.

ABD istihbarat birimlerinin elde ettiği bilgilere göre IŞİD’ın radyoaktivite yayan “kirli bomba” üretimine de geçmeye hazırlandığı söyleniyor. Üretimine geçilmek üzere dışarıdan nükleer madde temini yoluna da gidilmiş. Hatta geçen yıl bu yolla nükleer madde geçirmek isteyen bazı kişilerin yakalanmış olduğunu da burada vurgulamak istiyoruz.

Görüldüğü gibi IŞİD boş durmuyor. Bir yandan kimyasallar, diğer yandan radyoaktivite yayan silahlar üzerinde çalışılıyor.

Burada asıl sıkıntı şu olacak:

Türkiye, IŞİD ile mücadelede Amerika ve müttefiklerinin yanında yer alıyor. Artık doğrudan IŞİD terör örgütü olarak PKK ile aynı kefeye konuluyor. Türkiye’nin bu tutumunun IŞİD tarafından tepki ile karşılandığını da biliyoruz. Nitekim Kilis’in göbeğine kadar IŞİD tarafından atılan katyuşa füzesinin bir okula düşmesi ile iki vatandaşımız hayatlarını kaybetti. Sınırımızın hemen dibinde terör örgütü ile komşu haline geldik.

Eğer Amerika ve müttefikleri IŞİD’ı Musul’da yok edecek saldırılarına başlarsa örgüt elindeki bu kimyasalları kullanmayacak mı? Bize göre kullanacaktır. Moral açısından örgütün her çılgınlığı yapabilecek kapasitede olduğunu düşünüyoruz.

Burada sıkıntıda kalacak olan ülke Türkiye’dir.

Her tarafımız düşmanlarla çevrildi. Barışık olduğumuz ülke kalmadı. Düşmanlarımızın da artık terör örgütlerini bizim altımızı oymak için kullandığı gerçeğini görmemiz gerekiyor. Uygulanmakta olan politikalarımızdan vaz geçip yeni politikalara yelken açmamız gerekiyor.

Çünkü Türkiye de IŞİD tarafından artık “düşman” listesine alınmış. Kilis’e atılan katyuşa füzeleri aslında terör örgütü tarafından Türkiye’ye bir uyar niteliğindedir.

Katyuşa füzelerinin menzili 25 kilometre, IŞİD ile Türkiye arasındaki sınır uzaklığı ise 16 kilometre olarak gösteriliyor.

Amerika havadan vurur gider. Suudi Arabistan havadan bombalara destek verir o da çekip gider. Sonrası ne olacak? Bu örgüt ile sınırda baş başa kalacak olan biz olmayacak mıyız? Böyle bir durumda eğer IŞİD elindeki kimyasalları kullanmaya başlarsa topun ağzındaki ülkenin Türkiye olduğunu söylersek yanılır mıyız?

İşin bir başka boyutu da, bu durum karşısında kimyasallara ne kadar hazırlıklı olduğumuzdur.

Savaş bölgesine en yakın bölgede olmamız nedeni ile böyle bir tehlikeyle karşı karşıya olabileceğimizi göz ardı etmemeliyiz. Daha açık ifade ile IŞİD’ın hedefindeki ülke konumundayız. Önlem alınıyor mu, böyle bir tehlikenin varlığında gaz maskesi ve diğer önlemlerde nasıl bir durumdayız bilemiyoruz?

Ancak, böyle bir tehlikenin varlığını görmemiz gerekiyor.

IŞİD, Musul’da dağıtılmaya çalışılacak. 98 kilometre uzunluğundaki Menbiç Boşluğu-Musul ve Rakka hattından IŞİD’a karşı baskı yoğunlaştırılacak. Örgüt, yerleştiği bu 3 bölgeyi kaybedeceğini anladığı anda elindeki bütün imkânları kullanmaya kalkışacak ve her türlü çılgınlığı yapacaktır.

İşte biz bu nedenle Türkiye’nin hedefte olabileceğini söylemeye çalışıyoruz. Dikkat, daha zor günler bizi bekliyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz