SEMA MORİTZ ŞARKILARIYLA KADINLARIN RUHUNA DOKUNDU

SEMA MORİTZ ŞARKILARIYLA KADINLARIN RUHUNA DOKUNDU

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde önemli bir sanatçıyı ağırladı. 1895’ten 1940’lara dek İstanbul’da sahne alan kadın sanatçıların şarkılarını seslendiren Sema Moritz, dönemin yaşam öykülerini de sanatseverlerle paylaştı.

Çankaya Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Çağdaş Sanatlar Merkezi Yaşar Kemal Konferans Salonu’nda Ankaralı kadınları ve kadın dostlarını, geçmişe götüren şarkılardan oluşan Sema Moritz konseriyle buluşturdu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serpil Sancar, Çankaya Kent Konseyi Başkanı Tevfik Kızgınkaya ve çok sayıda kadın inisiyatifi temsilcisinin de katıldığı etkinliği Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, eşi Kezban Taşdelen ile birlikte izledi.

Yaptığı arşiv ve koro çalışmalarıyla yurtdışında da dikkat çeken Sema Moritz, 1895’ten 1940’lara dek İstanbul’da sahne alan Deniz Kızı Eftelya, Afife Hanım, Seyyan Hanım, Lale ve Nergiz Hanımlar, Suzan Lütfullah gibi sanatçıların yaşamlarından anekdotlar aktardığı konserini dönemin tangolarıyla süsledi.

İzleyicilerin arasından “Fikrimin İnce Gülü” adlı şarkıyı seslendirerek sahneye gelen sanatçı, “Mazi Kalbimde Yaradır”, “Saçların Ne Güzel Karakız”, “Benim Gönlüm Sarhoştur”, “Gönlüm Sensiz Olmaz” gibi kanto ve tangolardan hazırladığı repertuarıyla izleyicileri coşturdu.

İzleyiciler arasında yer alan cam kemik hastası şair ve fotoğraf sanatçısı Elif Gamze Bozo’yu sahneye davet eden Moritz, şiirler ve şarkılar eşliğinde programına devam etti.

Taş plaklardan kulaklarda kalan tınılarla verdiği konsere “Sultaniyegah” ve “Sevdim Bir Genç Kadını” da diyen sanatçı, Nazım Hikmet’in 1955’te yazdığı “Hiroşima” şiirini seslendirip, savaşların son bulmasını diledi. Savaşların en çok kadınları ve çocukları etkilediğinden söz eden Moritz, barışın da kadınların ellerinden yükseleceğine vurgu yaptı.

Konserin sonunda Moritz’e çiçek ve mor fular takdim eden Çankaya Belediyesi’nin kadın başkan yardımcıları Yasemin Asil ve Gülsün Bor Güner de, izleyicilere ve sanatçıya katılımlarından dolayı teşekkür ederek barış getirmesi dileğiyle Dünya Kadınlar Günü’nü kutladılar.