Ekvador daki 7.8 şiddetindeki deprem de 300 kişi öldü

Güney Amerika ülkesi Ekvador, haftasonunda meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremin yaralarını sarmaya çalışıyor. En az 272 kişinin hayatını kaybettiği facianın ardından akıllara gelen “Japonya’daki depremle bağlantılı mı?” sorusuna uzmanlar yanıt aradı.

Depremde yıkılan binaların enkazları kaldırıldıkça, bilanço da giderek ağırlaşıyor.

Yetkililer, depremde ölenlerin sayısının 272’ye yükseldiğini açıkladı. Yaralı sayısı ise 2 binin üzerinde.

Temiz su için uzun kuyruklar oluşturan Ekvador halkı, depremin ardından 230’dan fazla artçı şok meydana geldiği için ikinci geceyi de sokakta geçirdi.

Manta, Portoviejo ve Guayaquil, depremden en fazla etkilenen kentler oldu. Bu kentlerde binlerce eve elektrik ve su verilemiyor.

Deprem, ülkenin Büyük Okyanus kıyısı bölgesinde büyük hasara yol açtı.

Yağma ve hırsızlığın önlenmesi için depremden etkilenen bölgelere takviye asker ve polis gönderildi.

Bu arada Portoviejo yakınlarında yıkılan bir cezaevinden 180 mahkumun kaçtığı kaydedildi.

Ülke genelinde hidroelektrik barajlar ve petrol hatları önlem olarak kapatıldı.

Depremin ardından Avrupa Birliği’nin yanı sıra aralarında Venezuela, Kolombiya, Peru ve Meksika’nın da bulunduğu çok sayıda ülke ve uluslararası kuruluş, Ekvador’a yardım gönderdi.

Deprem nedeniyle İtalya ziyaretini yarıda keserek ülkesine dönen Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, Portoviejo kentindeki depremzedelerle bir araya geldi.

JAPONYA DEPREMİYLE BAĞLANTILI MI?

Ekvador’daki 7.8’lik sarsıntı, Japonya’da gerçekleşen 7 ve 6.2 büyüklüğündeki iki depremin hemen ardından meydana geldi. Japonya’daki depremlerde 41 kişi hayatını kaybetmişti.

Her iki ülke de “Pasifik Ateş Çemberi” olarak adlandırılan deprem kuşağında yer alıyor.

Ancak ABD Jeolojik Araştırma Merkezi’ne göre, merkez üsleri bu denli uzak iki depremin birbiriyle bağlantılı olması çok muhtemel değil.

İngiltere’deki Open Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi David Rothery de iki deprem arasında nedensel bir ilişki olmadığını belirtti.

Rothery, Ekvador’daki 7.8’lik depremde, Japonya’daki 7 büyüklüğündeki depremden 20 kat daha fazla enerji açığa çıktığını sözlerine ekledi.