IŞİD belası ile sıkıntılarımız büyüyor…

IŞİD belası ile sıkıntılarımız
büyüyor…

Necdet Buluz

Daha önce terör örgütü IŞİD konusunda yazdığımız yazılarda, bu terör örgütünün de en az PKK kadar tehlikeli olduğuna değinmiş ve “Şimdiden strateji belirleyip, gerekli önlemleri almazsak, IŞİD tehlikesi en çok bizi tehdit edecektir” demiştik. IŞİD’a karşı çok daha etkili mücadele edilmesi gerektiğinin de altını çizmiştik.
Özellikle Doğu ve Güneydoğu’da IŞİD sempatizanlarının var olduğu, uyuyan IŞİD’çıların zaman içinde Türkiye için tehlikeli bir konuma gelebilecekleri konusunda da uyarılar yapılmıştı.
Şimdi bu terör örgütü ile sınırdaş olduk.
IŞİD terör örgütüne Türkiye’den ve dünyanın birçok yerinden eylemcilerin katılmakta olduğunu da izliyoruz.
Kilis’e sınırdan sürekli olarak roket mermisi düşüyor. Aslına bakılacak olursa “roket mermisi düşüyor” değil, IŞİD tarafından roket atılıyor.
Yılbaşından bu yana Kilis’e 44 roket mermisinin isabet ettiği tespit edilmiş. Yaşanan olaylarda da çoğu Suriyeli toplam 15 sivil hayatını yitirdi. 33’ün üzerinde de yaralı var.
İşin ilginç tarafı, Kilis’e roket yağdıran, ölüm ve yaralanmalara neden olan IŞİD’a karşı ancak sınırdan top atışları ile müdahale edebilmemizdir. Hiç kuşkusuz askerlerimiz sınırdan gereğini yapıyor. Ancak, bunlar ne kadar etkili olabiliyor bu tartışılır?
Rusya’nın savaş uçağının düşürülmesinden sonra Suriye’ye adım atamıyoruz. IŞİD ise, sanki Türkiye’yi Suriye’ye sokmak için çaba gösteriyor. Sıkıntı öylesine büyük ki, bu konuda hata yapılmak da istenilmiyor.
Şu anda IŞİD ile doğru dürüst mücadele eden bir dış ülkenin var olduğunu söyleyebilir miyiz? Amerika ve müttefikleri “IŞİD ile mücadele ediyoruz” diyorlar ama bu terör örgütü halen yerinde duruyor. Rusya, dikkat edilecek olursa IŞİD karşısında adeta suskunları oynuyor.
Adeta “Alın IŞİD’ı ne işiniz varsa görün” demeye getiriyorlar.
Belki de işin böyle olmasını istiyorlar. Açık söyleyelim, biz dış güçlere kesinlikle güvenmiyoruz ve her attıkları adıma da şüphe ile bakıyoruz.
Sorun sadece bu mu? Hayır.
Bilindiği gibi Türkiye’de bazı yerlerde bombalı saldırılar oldu ve bunların önemli bölümünü de IŞİD yaptı. Onlarca insan katledildi, onlarcası da yaralandı. Güvenlik birimleri halen içimizde dolaşan canlı IŞİD’çıların olduğunu tespit ederek uyarı üzerine uyarı yapıyor.
Görebildiğimiz kadarı ile IŞİD boş durmuyor. Türkiye’ye karşı düşmanca hareketlerini hemen her alanda gösteriyor. Özetle, Türkiye şu anda IŞİD’ın hedefine en yakın ülke konumuna geldi.
Çok uzaklara gitmeye gerek yok.
Başbakan Davutoğlu’nun son Konya gezisinde IŞİD militanı canlı bombanın son anda önlendiği söyleniyor.
Davutoğlu’nun kendi memleketi Konya’da katıldığı İslam Dünyası Turizm Başkenti Konya Tanıtım Programı ve Kutlu Doğum Özel Programı’nda canlı bomba saldırısı düzenlenme planlandığının ortaya çıkarılması IŞİD tehlikesinin boyutlarının giderek genişlemeye başladığını göstermesi bakımından önemsenmelidir.
Birçok ilde daha tespit edilemeyen IŞİD’ın canlı bombalarının var olabileceğine de dikkat çekiliyor.
PKK ile yapılan mücadelede güvenlik güçlerimizin çok büyük bir başarı gösterdiğini görmekteyiz. PKK giderek zayıflatılırken, şimdi IŞİD’ın daha tehlikeli biçimde karşımıza çıkmaya başlamış olması da düşündürücüdür.
Biz, baştan bu yana IŞİD’ın da dış güçlerin bir projesi olduğunu söyleyenlerdeniz. IŞİD bahanesi ile Suriye başta olmak üzere, Ortadoğu Coğrafyası’nda istedikleri gibi at oynatmak isteyen dış güçler, şimdi IŞİD’la bizi baş başa bırakıp, bu tehlikeli terör örgütü ile de oyalamayı planlıyorlar.
Yakında Musul’daki IŞİD hedeflerine Amerika ve müttefiklerince büyük bir hava saldırısı başlatılacak. Bu saldırıların kara harekâtı desteği ile ancak sonuç alınabileceği söyleniyor. Türkiye’yi daha önce Suriye batağına çekemeyenler, şimdi IŞİD ile daha etkili mücadele için Türkiye’yi Musul’da kara harekâtına sokmanın planlarını yapıyor olabilirler. Biz, böyle düşünüyoruz.
Bugün IŞİD, gerek canlı bombalarla, gerekse Kilis’e attığı roketlerle Türkiye’yi test etmeye çalışıyor. Bunun arkasında dış güçlerin var olabileceğini düşünüyoruz. Tüm bunlar, yakında IŞİD’a karşı Musul’da başlatılacak büyük operasyonun ön hazırlıkları olarak da görülmelidir.
Özetle, Türkiye’yi IŞİD’a karşı daha sıkı bir mücadele içine sokmanın hesapları yapılıyor.
Zaten gerek ABD Başkanı Obama, gerekse kurmayları daha önce yaptıkları açıklamalarda özellikle Suriye sınırında IŞİD’a karşı Türkiye’nin daha sıkı önlem alması gerektiğini anımsatmışlar ve bu konudaki uyarılarını da sıklaştırmışlardı.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz