”Aklıma kötü şeyler de gelmiyor değil.”

AKP kurucularından partinin ‘özgül ağırlığı’ Bülent Arınç, bugün gerçekleştirilen olağanüstü AKP kongresine katılmama gerekçesini şöyle açıkladı: “Yakama takacağım karta baktığımda geçmiş dönem milletvekili olarak nitelendirildiğimi gördüm. Aynı zamanda geçmiş dönem meclis başkanı ve geçmiş dönem başbakan yardımcısıyım. Yerimi iyi tayin edememişler.
Aklıma kötü şeyler de gelmiyor değil.”

‘Davutoğlu’nun çok başarılı olduğuna inanıyorum’

Memleketi Manisa’da katıldığı bir nikah töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın genel başkan seçildiği AKP kongresini değerlendirdi.

Sözlerini Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kongrede yaptığı konuşmayı ‘takdir ederek’ başlayan Arınç, “Son 20 aydır seçilmiş başkan ve genel başkan olan Davutoğlu’nun çok başarılı olduğuna inanıyorum. Mükemmel bir yönetim sergiledi. Yüzde 49.5 gibi bir oyla büyük bir başarı yakaladı. Şartlar öyle gösterdiği için de büyük bir asalet ve feragat gösterdi ve görevlerinden ayrıldı. Bu Türk siyaset tarihinde uzun süre konuşulacak, tartışılacak, sorgulanacak bir olaydır. Büyük bir disiplin içinde kongrenin cereyan etmiş olması çok önemlidir” dedi.
‘Erdoğan’a büyük görev düşüyor’

Partinin yeni genel başkanı Yıldırım’ın başarı durumundan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sorumlu olacağını belirten Arınç, bu noktada Erdoğan’a ‘büyük görev’ düştüğünü kaydetti.

Arınç şöyle devam etti: “20 aylık bir başbakanının ‘Bu benim kararım değildir’ demesi kafalarda pek çok soru işaretini taşıyacak. Her şeyin olup bittiğini ama cumhurbaşkanımızın hükümetin mutlaka başarılı olması gerektiğini düşündüğünü zannediyorum. Çünkü Yıldırım ve hükümeti başarılı olursa başarı hanesi cumhurbaşkanımıza yazılacaktır. Dolayısıyla Binali Yıldırım başarılı olmak mecburiyetindedir.”
‘Ben duygusal bir insanım’

Yeni hükümete katkı vermek konusunda her zaman ’emre amade’ olduğunu aktaran Arınç, kongreye davetli olduğunu, ancak bu kongrenin bir veda kongresi olması nedeniyle katılmadığını belirtti.

Kendisinin vedadan değil vefadan yana olduğunu dile getiren Arınç, “Cumhurbaşkanımızın görevini sayın Davutoğlu’na devrettiği kongreyi bir vefa kongresi olarak değerlendirmiştim. Bütün coşkumuzla, heyecanımızla o kongrede bulunmuş, oyumuzu kullanmıştık. Ama bugün yapılan kongre bir vefa kongresi değil veda kongresidir. Ben duygusal bir insanım. Vefadan yana olduğumu göstermek için de bir şey yapmalıydım, onun içinde Manisa’ya geldim. Manisamızın rektörünün kızının evlendiği bir günde burada olmalıydım” diye konuştu.
‘En azından vefa olarak buna sahip çıksınlar’

Yaka kartına yazılan ‘geçmiş dönem milletvekili’ ibaresiyle kongrede oturacağı yerin ‘A protokol’ kısmında olmadığını söyleyen Arınç, yeni genel başkan Yıldırım’a çağrı yaptı.

Arınç sözlerini şöyle bitirdi: “Aklıma kötü şeyler de gelmiyor değil. Yani partinin üç kurucusundan biri olarak 14 sene kendisinden takdirle bahsedilen bir insan, ‘Hayır, kurucu değil’ diyerek çıkarılmışsa herhalde eski meclis başkanlığım, başbakan yardımcılığım da unutulmuş olmalı. Zaten bir veda kongresine katılmam mümkün değildi ama böylesine bir yanlışlık, kötü niyet varsa onu sahipleri bilirler. Benim Manisa’ya gelmemi daha elzem kıldı. Ama bu yanlışlıkları bana yapanlar başkalarına da yapıyorlarsa yeni genel başkandan ricamdır, bu işlere bir son versinler. Millet bizi bu noktaya getirdi, en azından vefa olarak buna sahip çıksınlar.”