Bodrum’u bekleyen tehlike…

Bodrum’u bekleyen
tehlike…

Necdet buluz

Türkiye’yi etkileyen turizmdeki durgunluk, şimdilerde Bodrum’da da yaşanmaya başladı. Bodrum’daki oteller ve esnaf, şu anda önünü göremiyor ve son derece tedirginlik içinde. Onca yatırım, kira, çalışanların giderleri ve beklentilerin gerçekleşmemesi hiç kuşkusuz sıkıntıları da beraberinde getirecek.
Terör nedeni ile Türkiye’ye gelmeyen yabancıların yanına Rusya ile yaşanan uçak krizini de eklediğimizde bu yıl 3-4 milyonun üzerinde yabancı turistten olacağız. Bu durum, turizmcileri yerli turistlere çevirdi. Haziran ayında okulların tatile girmesi ile bir canlılık yaşanabileceği söyleniyor.
İşin bir başka sıkıntılı tarafı da şu:
Özellikle “her şey dahil” sistemle çalışan oteller fiyat indirdi. Tur operatörleri de durgunluktan istifade ederek daha düşük oda ve yatak kapatmaya çalışıyor. Bu da, özellikle otelleri ekonomik yönden sıkıştırıyor. Görebildiğimiz kadarı ile şu anda otellerde doluluk oranları geçen yıllara oranla çok düşük seviyede bulunuyor.
Bütün bu gelişmelerden Bodrum’da nasibi alıyor.
Ancak, Bodrum’u bekleyen bir başka tehlike daha var, ona da kısaca değinelim:
Bodrum, pahalı bir turizm beldesi olarak biliniyor. Esnafın da acımasızca hareket ettiğinden, fiyatların pahalılığından şikâyet etmeyen yok gibi. Bu nedenle Bodrum’da bir su alırken bile önceden fiyatı sormak gerektiği dillerde dolaşıyor.
Bu, Bodrum için iyi bir imaj değil.
Geçenlerde Bodrum’a günü birlik iki gemi demir attı. Birkaç bin turistin Bodrum’a bir anda canlılık getirdiğini gördük. Hiç kuşkusuz bundan en çok istifade eden Bodrum esnafı oldu.
Bodrum turizmi ile yakından ilgilenen ve bu konuda özellikle sosyal medyadaki paylaşımları ile dikkatleri çeken Barış Balcı, konu ile ilgili paylaşımında şu çok önemli noktaya değindi, sizlerle paylaşmak istedik:
“BODRUM’DAKİ DEĞERLİ ESNAF ARKADAŞLARIM..GEÇEN YILDAN TURİZM OPERATÖRLERİ İLE ANLAŞMALI OLAN BU GEMİLERDEN 4 TANE DAHA GELECEK YIL BOYUNCA..AKDENİZ’DEKİ 225 GEMİDEN TOPU TOPU 5 TANESİ GELECEK YANİ !..LÜTFEN RİCA EDİYORUM PİRANA GİBİ SALDIRIP 2 TAVUK DÖNERE 50 LİRA FİYAT YAZMAYIN ARTIK..TURİSTLERE BİR DEFALIK BAKMAMALISINIZ,BU YÜZDEN ÇOK TURİST KAYBETTİK!,İNSAFLI OLUN SENEYE DE GELSİNLER,MEMLEKETLERİNE TAVSİYE ETSİNLER VE OTELLERİMİZDE KONAKLASINLAR.BÖYLECE BİR DEFAYA MAHSUS DEĞİL DEVAMLI KAZANMIŞ OLURUZ…LÜTFEN !”
Bu sesleniş aslında bir gerçeğin yansıtılmasıdır.
Şimdi sıkı durun, asıl konumuza geliyoruz:
Avrupa Birliği (AB) ile yapılan anlaşma ile Haziran sonunda Türk vatandaşlarının Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat etme imkânı doğacak.
Bu, ucuzluğu ile ünlenen Yunan Adaları’nın daha da çekici hale gelmesi için bir nedendir. Özellikle Bodrum’dan Kos başta olmak üzere Yunan Adalarına gidişler çoğalacak, bundan asıl kazanan Yunanistan olacaktır.
Zaten vize varken bile Bodrum’dan Yunan adalarına akın akın giden Türk turistlerin olduğunu biliyor ve görüyoruz. Vizelerin kalkması ile bu yoğunluğun artması işten bile olmayacak.
Bodrum’dan Yunan adalarına günü birliğine bile gidiş-gelişlerin çoğalabileceğini sanıyoruz. Bodrum esnafı halen eski sistem ile çalışmaya ve turist kazıklamaya devam ederse bunun önünü almak da mümkün olamaz.
Bu arada şunu söyleyelim:
Çok dürüst çalışan, kaliteli ürünleri ve servisleri ve can yakmayan fiyatları ile yaz-kış hizmet veren esnaf ve kuruluşları bu yazdıklarımızın dışında tutmaktayız. Bodrum’da çok ayrıcalıklı ve fark yaratabilecek kapasitede işletmeler de var.
Yeme-içme, deniz ürünlerindeki çeşitlilik ve ucuzluk, içki fiyatlarındaki vergilerin neredeyse sıfır olduğu Yunan adaları vizelerin kaldırılmasını ardından en gözde turizm ve eğlence yerleri konumuna gelebilir.
Bodrum’u işte böyle bir tehlike bekliyor.
Bunu önlemek, yerli turistleri Bodrum’a tutabilmek için bazı önlemlerin alınması gerekiyor. Bunu şimdiden görmek ve adımları da buna göre atmanın hesapları mutlaka yapılmalıdır.
Konu ile ilgili bir devlet politikası var mı? Bodrum’daki yerel yöneticiler bu konuda önlem alıyor mu? Otelciler ve esnafın nasıl hareket etmesi gerektiği konusunda bir bilgilendirme yapılacak mı? Turizm Bakanlığı ile yerel yöneticiler arasında konu ile ilgili görüşmeler yapılıyor mu? Bunları bilemiyoruz.
Ancak, geç kalınmamalıdır.
Yoksa zaten sıkıntılı bir turizm sezonu yaşayabileceğini tahmin ettiğimiz Bodrum, eski günlerini ve canlılığını çok arar hale gelecektir.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz