MHP’de yaşanan hukuki düğümü Yargıtay çözecek

Devlet Bahçeli’nin etrafına çöreklenenen bir grup milletvekili ,muhalif kanadın yasal kongre kararına karşı direnmesi,MHP de yeni tatsızlıklara yol açıyor. Son olarak Balıkesir milletvekili Ok’ un Genel Merkezi bir an önce kongre yapamaya davet etmesi, arkasından da Bahçeli’nin en yakın kurmaylarından olan Oktay Vural’ ın hazırlanan bildiriyi imzalamaması MHP nin yol ayırımına geldiği şeklinde yorumlanıyor.
TOSYA ve Gemerek Asliye Hukuk mahkemelerinin Ankara 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kurultay kararını durdurması sonucu MHP de ortaya çıkan hukuki durumu Yargıtay çözecek.

Genel Merkez, Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararını temyiz etmişti. Tosya ve Gemerek mahkemelerinin verdiği kararlar üzerine muhalefet de yarın Yargıtay’a başvurma kararı aldı.

MUHALEFETİN 15 MAYIS TALEBİ
Muhalefet, hukuki kaosun atlatılabilmesi için Yargıtay’dan 15 Mayıs’a kadar kararını vermesini talep edecek. Her iki tarafın da Yargıtay’dan gelecek karara uyacakları belirtiliyor. Yargıtay’ın kesin hükmünü verene kadar, ara bir kararla hukuki krizi önlemek adına Çağrı Heyeti’nin faaliyetlerini de durdurabileceği ifade ediliyor. Çağrı Heyeti üyeleri de belirsizlik içerisinde. Heyet, kurultayı gerçekleştirmeleri halinde hukuka aykırı bir işlem olup olmayacağının değerlendirmesini yapıyor.

DAVA SAYISI 60’I BULABİLİR
Genel Merkez ise yarın 11 mahkemenin daha Çağrı Heyeti’nin faaliyetlerinin durdurulması yönünde karar vermesini bekliyor. Açılacak dava sayısının 60’ı bulacağı dile getiriliyor.

’15 MAYIS’TA KONGRE OLMAZ’
MHP Genel Merkez avukatı Yücel Bulut Hürriyet’e yaptığı açıklamada, delegelerin başvuruları üzerine 2 değil 5 ayrı kongreyi durdurmaya dönük ihtiyati tedbir kararı verildiğini, Yargıtay’ın temyiz kararına kadar kongre yapılmasının hukuken mümkün olmadığını savundu. Bulut özetle şunları söyledi: “Kararı veren mahkemeler yetkili mahkemelerdir. Hukuken geçerliliği olan kararlardır. 2011’de CHP kongresine ilişkin sulh hukuk mahkemesinin kararının infazı asliye hukuk mahkemesince durdurulmuş ve Yargıtay’da karar onaylanmıştı. Bu ihtiyati tedbir kararları ışığında 15 Mayıs’ta kongre yapılamaz.”
Muhaliflere ve bazı hukukçulara göre ise ihtiyati tedbir kararları hukuken yetkisiz mahkemelerden alındığı için 15 Mayıs’ta kongre toplanmasını engellemeyecek.