Peki şimdi ne olacak ?Beytepe’de yüksek binalara yargı dur dedi

Beytepe Mahallesi’ndeki yüksek yoğunluklu yapılaşmaya yargı dur dedi. Ankara 13. İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin alana ilişkin olarak açtığı davada, kamu yararına aykırılığı nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Beytepe Mahallesi’nde yüksek yoğunluk yapılaşma için 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nda değişiklik öngören meclis kararını iptal etti.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Çankaya İlçesi Beytepe Mahallesi köy yerleşik alanı ve çevresine ilişkin olarak 1/5000 ölçekli nazım imar planında değişiklik yapılmasına ilişkin 29.11.2014 tarih ve 2142 sayılı meclis kararına yapılan itirazların kısmen kabulü ile kısmen reddine ilişkin 13.02.2015 366 sayılı meclis kararının, kamu yararı ve planlama ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle, iptali için Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne dava açmıştı.

Gökçek’e geçmiş olsun

Ankara 13. İdare Mahkemesi 9 Mayıs 2016 tarihinde aldığı kararla, söz konusu meclis kararının imar mevzuatı, şehircililik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı açısından hukuka uygun olmadığını belirterek, dava konusu işlemin iptaline karar verdi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi düzenlediği basın toplantısında kararı değerlendirdi.

Beytepe Mahallesi’nin seyrek yoğunluklu konut bölgesi gerektiğine dikkat çeken Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e geçmiş olsun” dedi.

Alanda doğalgaz tehlikesi de mevcuttu

“Beytepe Mahallesi’nde yüksek yoğunluklu yapılaşma için, 1/5000 ölçekli nazım imar planında değişiklik öngören meclis kararı, 2023 Başkent Nazım İmar Planı’nın Genel İlke ve Stratejilerine plan karar ve hükümlerine imar kanunu ve plan yapımına ait esaslara dair yönetmeliğe aykırı olduğu, yoğunluk artışının önceki planlar ile çeliştiği, nüfus ve yapı yoğunluğunun belirsiz kaldığı, değişikliğin uygulama imar planı gibi hazırlandığı, sosyal donatı alanlarının eksik bırakıldığı gerekçesiyle iptali için dava açtık. Planlama ilkeleri ve kamu yararının aykırılıkların tespit edildiği bilirkişi keşfinde, ayrıca söz konusu alanda konut ve sosyal kültürel tesis alanı kullanımlarının yüksek basınçlı doğalgaz boru hattının bastığı bazı alanların üstüne denk geldiği de tespit edilmiştir. Bilirkişi keşfinde halkın can ve mal güvenliği açısından tehlike arz edebilecek sonuçlara neden olunmaması için 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planında söz konusu hattın geçtiği yerlerin bu husus dikkate alınarak planlanması gerektiği de belirtilmiştir.”

Kamu yararı açısından sevindirici

“Bu kadar çok yanlışın yapıldığı, planlama ilkelerinin ve kamu yararının yok sayıldığı bu plan değişikliğine yargı dur dedi. Bu kamu yararı açısından çok sevindirici” diyen Candan Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin söz konusu alanı yapılaşmaya açmak için 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği yaptığını tespit ettiklerini bildirdi.

Bu plan değişikliğine de dava açacaklarını kaydeden Candan, Ankara’nın ranta teslim olmasına izin vermeyeceklerini, sürecin takipçisi olacaklarını vurguladı.