Turizmde şimdiden dibe vurduk

Rusya ile yaşanan uçak krizi müteahhitlik ve ihracatın yanında turizm sektörünü de etkilemeye devam ediyor. Türkiye turizminin kalbi olan Antalya’daki düşüş endişe veriyor. Ocak-Nisan döneminde, Rusya ve Avrupa pazarlarından gelen turist sayısında büyük gerileme yaşayan Antalya’da düşüş, Mayıs ayında da sürüyor.

Turizmdatabank tarafından derlenen verilere göre, 2016 yılına turist sayısında gerileme yüzde 22 gerileme ile başlayan Antalya’da düşüş eğilimleri Şubat’ta yüzde 33, Mart’ta yüzde 20 ve Nisan ayında da yüzde 41 oldu.

Mayıs ayının ilk yarısında, Antalya’ya gelen turist sayısındaki gerileme yüzde 47 dolayında çıktı.

Yılbaşından Mayıs ayı ilk yarısına kadar geçen sürede kente gelen turist sayısı da yüzde 36 dolayında düşerek 1,7 milyon dolayından 1 milyona indi.
Konyaaltına ait olan bu fotoğraf, bugün saat 14:30’da Deniz Genceolu tarafından çekildi

Konyaaltı’na ait olan bu fotoğraf bugün saat 14 civarında Deniz Genceolu tarafından çekildi

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, turizmin iyi gitmediğini belirterek, “Antalya’daki düşüşler daha da şaşırtıcı olacak. Bu hesap kitap meselesi. Çünkü 100 kişiden 40 kişi gelmemesi yüzde 40 olarak hesaplanıyor. Ancak 1000 kişiden 400’ü gelmiyorsa rakam çok daha yükselir” diye konuştu.

Otellerin doluluk oranının düşük olması nedeniyle işletmecilerin mecburen fiyat kırdığını, bu nedenle yüzde 60 doluluk oranı olmayan bir işletmenin maaşları ödeyemez durumda olduğunu anlatan Bayındır, “Bu durum yılın son aylarında başladı. Turizm Bakanımız bu durumun düzelmesi için elinden gelen tüm gayreti gösteriyor. Ancak tüm sorunlar Turizm Bakanlığı’nda çözülemiyor. Problemlerimiz de Çalışma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’na bağlı” dedi.