”HOCA NİKAHI”Resmileşiyor

İsrail ve Rusya konusunda köşeye sıkışan iktidar, çareyi ‘gündem değiştirmekte’ buldu. Başbakan Binali Yıldırım’ın gündem değiştirmek istercesine ‘imamlara nikah kıyma’ kozunu ortaya koyması gözleri iktidarın geçmişteki ‘uygulamalarına’ çevirdi.

İsrail’de Gazze’ye ambargoyu kaldırmayan anlaşmaya imza atan, Rusya ile uçak krizinde bizzat Putin’den özür dileyen Saray ve AKP hükümeti, bu dönüşlerin kamuoyunda yarattığı sıkıntıyı ortadan kaldırmak ve tartışılmasını engellemek için, “eski taktiğe” başvurdu. Başbakan Binali Yıldırım, 14 yıllık iktidarı boyunca AKP’nin hep başvurduğu taktiğe başvurdu; İsrail anlaşması ve Rusya’dan Erdoğan’ın dilediği özür konuşulmasın diye, gündem değiştirecek bir çıkış yaptı. Yıldırım, AKP Grup toplantısında il ve ilçe müftüleri ile muhtarlara “nikah kıyma yetkisi tanınacağını” açıkladı.

Binali Yıldırım’ın Başbakan olarak gündemin Saray ve AKP hükümeti aleyhine döndüğü anda yaptığı bu çıkış, sosyal medyada ve siyasi kulislerde “gündem değiştirme çabası” olarak yorumlandı.
DAHA ÖNCE DE BENZERLERİNİ GÖRDÜK!

Bu yorumun yapılmasına ise, 14 yıllık AKP döneminde daha önce yaşanan çok sayıdaki benzer “imaj çalışmaları” neden oldu. İşte bu “imaj çalışmalarından” bazıları;
ULUDERE SALDIRISININ ARDINDAN ERDOĞAN’IN KÜRTAJ ÇIKIŞI- Türkiye’nin Uludere’de savaş uçaklarının bombaladığı köylüler olayını en çok tartıştığı dönemde, o zaman Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan “kürtaja karşı olduğunu” söyleyerek, gündemi değiştirmeyi denemişti. Erdoğan, gündem değiştirme çabası sırasında “neyin tartışılmasını kapatmak istediğinin” de ipucunu vererek, “Her kürtaj bir Uludere’dir” diye konuşmuştu. Kamuoyu da, Uludere’yi bırakıp, kürtajı tartışmaya başlamıştı.

17 ARALIK YILDÖNÜMÜNDE OSMANLICA ÇIKIŞI- 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarının ilk yıldönümünde, bu konuların tartışılmasını engellemek için Erdoğan bu kez de “Osmanlıca” çıkışı yapmıştı. 8 Aralık 2014’te okullarda Osmanlıca’nın zorunlu ders olacağını açıklayan Erdoğan, “isteseler de istemeseler de öğrenecekler” diyerek, 17 Aralık’ın ilk yıldönümünden sadece birkaç gün önce Türkiye’nin yolsuzluk ve rüşvet iddialarını ve bu iddiaların kapatılmasını tartışmasının önüne geçmeye çalışmıştı.

REYHANLI SALDIRISINDAN HEMEN SONRA, ALKOLLÜ İÇKİ SATIŞINA SINIRLAMA GETİRMİŞLERDİ- Erdoğan, Mayıs 2013’te Reyhanlı’da meydana gelen ve Türkiye’de o zaman dek gerçekleşmiş en çok sivilin öldüğü terör saldırısının ardından, alkollü içeceklere satış yasağı tartışmasını başlatmıştı. Alkollü içeceklerin satışına saat sınırlaması getiren düzenlemeye ilişkin kamuoyundaki tartışmalar nedeniyle, Reyhanlı olayında emniyet ve MİT’in olası zafiyetleri, saldırının IŞİD bağlantısı gibi konular gölgede kalmıştı.

GEZİ OLAYLARI SIRASINDA “KABATAŞ’TA SALDIRIYA UĞRAYAN TÜRBANLI GELİN” VE “CAMİDE İÇKİ İÇTİLER” İDDİALARI- AKP ve Erdoğan’ın gündem değiştirme çabası Gezi olayları sırasında da gündeme gelmiş, o dönemde Başbakan olan Erdoğan bizzat kürsüden “Kabataş’ta türbanlı bir kadının saldırıya uğradığı” ve “Gezi protestocularının sığındıkları camide içki içtiklerine” ilişkin iddiaları dile getirmişti. Ancak Erdoğan’ın o dönemde çok tartışılan bu iddiaları konusunda bugüne kadar hiçbir kanıt ortaya çıkmadı. Bizzat Erdoğan’ın kürsüden söylediği “Cuma’ya camide içki görüntülerini açıklayacağım” iddiasının üzerinden yıllar geçmesine rağmen, öyle bir görüntü hiç ortaya çıkmadı.

ÜNİVERSİTE DİPLOMASI KONUSUNDAKİ TARTIŞMA ALEVLENİNCE, ERDOĞAN “TAKSİM’E TOPÇU KIŞLASI” İDDİASINI YİNE GÜNDEME GETİRMİŞTİ – Erdoğan’ın gündem değiştirmek konusundaki son çıkışı ise, daha birkaç hafta önce yaşanmıştı. Cumhurbaşkanı seçilebilmek için Anayasa gereğince 4 yıllık üniversite bitirmiş olması gereken Erdoğan’ın, iki yıllık üniversite mezunu olduğuna ilişkin iddialar alevlendiğinde, Erdoğan “Taksim’e topçu kışlası yapacağız” iddiasını yeniden gündeme taşımıştı. Böylece diploma tartışmasının yerini, Taksim’e kışla tartışması almıştı.Kaynak:SÖZCÜ