Namık Kemal Ortaokulu kapatılamaz; Geleceğimize dokunmayın

Namık Kemal Ortaokulu kapatılamaz
Geleceğimize dokunmayın
Saraçoğlu Mahallesi’ndeki Namık Kemal Ortaokulu,’nun boşaltılacağı iddiaları mahalle sakinlerini ve velileri ayaklandırdı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin destek verdiği eylem de veliler, yetkililere “Geleceğimize dokunmayın. Namık Kemal Ortaokulu kapatılamaz” diyerek tepki gösterdi
Cumhuriyet’in ilk toplu konut projesi olan ve zorla tahliyelerle boşaltılan Saraçoğlu Mahallesi’nde bulunan Namık Kemal Ortaokulu’nun da boşaltılacağı duyumları velileri ve mahalle sakinlerini ayaklandırdı.
Veliler, mahalle sakinleri ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi, okulun önünde eylem yaparak, “Namık Kemal kapatılamaz sloganları attı.
Veliler, yetkililere, “Çocuklarımızın eğitim hakkı elinden alınmak isteniyor. Çocuklarımızın geleceğine dokunmayın” diye seslendi.
Okulumuzu kimseye vermeyeceğiz
Veliler adına basın açıklaması yapan Av. Filiz Bekiş, henüz idari bir işlem yapılmadığını ancak binaya dair duyumlar aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:
Çocuklarımızın huzur içinde okudukları okul, başka bir kuruma devredilmek isteniyor. Okullar, bir ülkenin ve bir toplumun olmazsa olmaz kuruluşlarıdır. Aynı zamanda kurumların birbirleriyle olan çatışmaları ve hesaplaşmalarına konu edilemeyecek kadar hassas ve önemlidir. Çocuklarımızın alıştığı benimsediği okulumuzdaki eğitim hakları ellerinden alınıyor. Çocuklarımızı bu okula mezuniyetlerini görmek için gönderiyoruz. Her canı isteyen sistemi bozsun diye değil. Bizler okulumuzu kimseye vermek istemiyoruz.”
Çocuk sesleri yok olursa kent ölür
Eylemde açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Velilerin bu haklı talebini destekliyoruz. Kent merkezlerinde okullar boşaltılırsa çocuk sesleri kesilmeye çalışılırsa bu kent yaşamaz ve ölür” dedi.
Candan, sözlerine şöyle devam etti:
“ Cumhuriyetin ilk toplu konut alanı olan Saraçoğlu Mahallesi konutlarıyla, okulu ile bir bütündür. Okuluyla kütüphanesiyle birlikte anlamlı olan kent merkezindeki Namık Kemal İlköğretimin boşaltılması, hem çocukların psikolojisi açısından hem de velilerin kentle kurduğu ve kentin hayatla kurduğu ilişki açısından çok büyük bir kayıptır. Saraçoğlu Mahallesi kentten koparılmaması gereken önemli değerlerdir”
Eğitim hakkına sahip çıkılsın
Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (ÖV-DER) Başkanı Enver Önder ise, Namık Kemal Ortaokulu’na toplumsal duyarlılığı olan ve ulusal değerleri önemseyen herkesin sahip çıkması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Öğrencinin eğitim hakkı elinden alınıyor. Bu okula sahip çıkmak eğitimin ve bilimin temel kuralına sahip çıkmaktır. Bu okula sahip çıkmak sadece sıradan bir mekanı savunmak değildir. Namık kemal Ortaokulu’nun önemi büyüktür. Bu okula sahip çıkmak tarihsel değerlerimize sahip çıkmaktır. Yetkililerin kurumlardan yana değil de çocuklarımızdan yana tercih kullanmasını ve eğitim hakkına sahip çıkmasını istiyoruz.”
Yetkililerin vicdanı el veriyor mu?
Namık Kemal Ortaokulu’nun 1951 yılında kurulduğuna ve Cumhuriyet dönemi klasik Türk mimarisinin örneklerinden birisi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Bu okulu yok etmek demek geçmişi belleklerimizden silmek demektir. Bu tarihi okul nice başarılı insanlar yetiştirmiştir. Mezun olanlar arasında siyasetçiler, gazeteciler ve milli sporcular vardır. Amacımız çocuklarımızın yuvalarında kalmalarıdır. Bugün aileler olarak sosyal ve ekonomik yaşantılarımızı önce çocuklar diyerek planlıyoruz. Okulumuzun merkezi alanda olması eğitim düzeyinin örnek teşkil etmesi sebebiyle tercih edilen bir okuldur. Çocuklarımızın başka bir okula alışmaları zor ve zaman alacaktır. Bu yıl 7. Sınıfa giden bir öğrenci 8. Sınıfta TEOG sınavına girecektir. Bu öğrenci gittiği yerde okula öğretmenine arkadaşlarına mı alısın yoksa geleceğini belirleyeceği TEOG sınavına mı çalışsın? Yetkililer olarak sizlerin buna vicdanı el veriyor mu? Bu okulu kapatmak ve yok etmek yerine, nasıl işlevli hale getirilmesinin düşünülmesi gerekir”