Darbe girişimine dünyadan tepki

ABD yönetimi, Türkiye’deki tüm tarafların demokratik yollarla seçilmiş hükümeti desteklemeleri çağrısında bulundu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama’nın, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Türkiye’deki gelişmelere ilişkin telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“ABD Başkanı ve Dışişleri Bakanı, Türkiye’deki bütün tarafların demokratik yollarla seçilmiş hükümeti desteklemesi, sükunet göstermesi ve her türlü şiddet veya kan dökülmesinden uzak durması konusunda mutabık kaldı. Bakan Kerry, bakanlığın, Türkiye’deki Amerikan vatandaşlarının güvenliğine odaklanmayı sürdüreceğini vurguladı. Başkan, Bakan Kerry’ye gelişmeler hakkında kendisini bilgilendirmesini sürdürmesini istedi”.
BM’DEN AÇIKLAMA
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye’deki darbe girişimiyle ilgili olarak, askeri müdahalenin kabul edilemez olduğunu vurguladı.
BM Genel Sekreter Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada “BM Genel Sekreteri, askeri müdahalenin kabul edilemez olduğunu vurguluyor. Demokrasi ilkelerine uyum içerisinde, sivil kanun ve anayasal düzenin hızlı ve barışçıl şekilde sağlanması önemli olacaktır.” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, BM Genel Sekreteri’nin sükunet, şiddetten uzak durma ve itidal ricasında bulunduğu bildirildi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin demokratik kurumları ile anayasasına tam saygı gösterilmesi çağrısı yaptı. Türkiye’deki olayları yakından ve endişeyle izlediğini belirten Stoltenberg, “İtidal, sükunet ve Türkiye’nin demokratik kurumları ile anayasasına tam saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyorum. Türkiye değerli bir NATO müttefikidir.” dedi.
AB liderlerinden ortak açıklama
Avrupa Birliği (AB) liderleri ortak açıklamayla, Türkiye’de anayasal düzene hızlı bir şekilde dönülmesi çağrısı yaptı.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin, AB ülkeleri adına yaptığı ortak açıklamada, “Türkiye, AB için önemli bir ortak. AB, demokratik yollarla seçilmiş hükümeti, ülkenin kurumlarını ve hukuk kaidesini tam olarak destekliyor. Türkiye’de anayasal düzene hızlı bir şekilde dönülmesi çağrısı yapıyoruz. Gelişmeleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz.” ifadelerine yer verildi.
AB ülkelerinin dışişleri bakanları, Türkiye’nin demokratik kurumlarına desteklerini bildirdi. AB dışişleri bakanları, konuya ilişkin Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’daki Asya-Avrupa Toplantısı (ASEM) Zirvesi sırasında FETÖ/PDY’nin İstanbul ve Ankara’daki darbe girişimine ilişkin olağanüstü toplantı düzenledi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, konuya dair açıklamasında bakanların, Türkiye’nin demokratik kurumlarına desteklerini ifade ettiğini ve bu kurumlara karşı kullanılan şiddeti kınadıklarını belirtti.
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye’nin AB için kilit öneme sahip bir üye olduğunu belirterek, “AB demokratik bir şekilde seçilen hükumeti, ülkenin kurumlarını ve hukukun üstünlüğünü destekliyor.” dedi.
Juncker, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’de anayasal düzene süratle dönülmesi çağrısı yaptı. Juncker, “28 AB üye devletleriyle koordine içinde gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Türkiye, AB için kilit öneme sahip bir üyedir. AB demokratik bir şekilde seçilen hükümeti, ülkenin kurumlarını ve hukukun üstünlüğünü destekliyor.” ifadelerine yer verdi.
“Demokratik düzene saygı duyulmalı”
Almanya hükümeti, İstanbul ve Ankara’daki darbe girişimine tepki gösterdi. Başbakan Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert yaptığı açıklamada,
Türkiye’de demokratik düzene saygı duyulmalı. İnsanların hayatını korumak için her şey yapılmalı.” dedi.
Almanya’nın, Türkiye’de seçimle iş başına gelmiş hükümeti desteklediğini vurgulayan Seibert, Başbakan Merkel’in gelişmelerle ilgili Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve yakın ekibiyle sürekli temas içerisinde olduğunu kaydetti. Merkel’e Moğolistan ziyaretinde eşlik eden Seibert, açıklamasını Twitter üzerinden yaptı.
İran
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Türk halkının darbe girişimine karşı duruşu ile ilgili “cesurca” değerlendirmesinde bulundu ve övdü.
İran Dışişleri Bakanı Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Türk halkının demokrasi ve seçilmiş hükümetini cesurca savunması bölgede darbelere yer
olmadığının ve teşebbüslerin de başarısızlığa mahkûm olduğunun kanıtıdır.”
ifadelerini kullandı. Zarif, Türkiye’deki birlik ve sağduyunun korunması çağrısında da bulundu.
Gürcistan
Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ve Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, Türkiye’de demokratik yollarla seçilen hükümetin göreve devam etmesinin son derece önemli olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve Türk hükümetini desteklediklerini vurguladı.
Margvelaşvili açıklamasında “Öncelikle Türkiye’de demokratik yollarla seçilen hükümete destek verdiğimizi ifade etmek istiyorum. Şahsi olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı desteklediğimi ifade etmek istiyorum.” dedi. Margvelaşvili, dost ve komşu Türkiye’deki gerginliğin kısa süre içinde sona ereceğinden ve hayatın normale döneceğinden emin olduğunu vurguladı.
Somali
Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, İstanbul ve Ankara’daki darbe girişimini kınayarak, Türk halkının seçtiği demokrasi yolunun darbe girişimiyle
değiştirilmeye çalışılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.
Somali Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada Mahmud, Somali halkının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı sonuna kadar desteklediğini bildirdi. Türkiye’yi dünyadaki en etkili ülkelerden biri olarak nitelendiren Mahmud, ülkede anayasal düzene ve demokratik yasalara saygı duyulması çağrısında bulundu. Mahmud, darbe girişiminin geri püskürtülmesinden duydukları memnuniyeti ifade ederek, şunları kaydetti:
“İstanbul ve Ankara’daki darbe girişimini kınıyorum. Türk halkının seçtiği demokrasi yolunun darbe girişimiyle değiştirilmeye çalışılması kabul edilemez. Türkiye’de barış, huzur ve birlik ortamının devam etmesini diliyoruz. Türk halkının yanındayız.”
Ukrayna
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da Türkiye’de yapılan darbe girişimine tepki göstererek, Ukrayna’nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve Türk hükümetini desteklediğini bildirdi. Poroşenko, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Demokrasinin temel prensiplerine saygı gösterilmelidir. Ukrayna demokratik olarak seçilen Türkiye’nin Cumhurbaşkanını ve hükümetini destekliyor.” ifadelerine yer verdi.
Fas
Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye’nin anayasal düzenine karşı yapılan darbe girişiminin kabul edilemez olduğunu belirtildi. Açıklamada, “Fas, kardeş ve Müslüman ülke Türkiye ile her zaman dayanışma içerisinde olacaktır.” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Türkiye’deki anayasal düzeni koruma çağrısı yapıldı.
Katar Emiri Temim’den Erdoğan’a telefon
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak, Katar’ın, anayasal meşruiyetin korunması, hukukun uygulanması, güvenlik ve istikrarın muhafazası için alınacak her türlü önlemde Türkiye’nin yanında olduğunu dile getirdi.
Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Türk mevkidaşı Çavuşoğlu ile telefonda yaptığı görüşmede Katar yönetiminin Türkiye’ye desteklerini iletti. Katar Dışişleri Bakanı, ülkesinin Türkiye’deki darbe girişiminin ardından meşru Türk hükümetinin güvenlik ve istikrarın korunması için gerçekleştirdiği tüm yasal icraatlarında Türkiye Cumhuriyeti ile dayanışma içinde olduğunu dile getirdi.
İngiltere
İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Jonhson Twitter hesabından yaptığı açıklamada, mevkidaşı Bakan Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü belirterek, görüşmede, İngiltere’nin Türkiye’de demokratik yollardan seçilmiş hükümet ve kurumları desteklediğinin altını çizdiğini kaydetti.
Ayrıca Bosna Hersek, Tunus, Pakistan, Litvanya, Letonya, Estonya ve Azerbaycan’dan da benzer açıklamalar geldi.