Osman Gazi Köprüsü şimdiden Mahkemelik

İstanbul ve Gaziantep Barolarına kayıtlı iki avukat, Osmangazi Köprüsü’nden bugün alınmaya başlayan işletme ücretinin iptali ve yürütmenin durdurulması için Karayolları Genel Müdürlüğü’ne dava açtılar.

Osmangazi Köprüsü işletme ücretini düzenleyen işlemin kamu hizmeti amacı ilkesi ile uyumlu olmadığını öne süren avukatlar, diğer çift şeritli yollar ve köprülerden ücret alınmadığını belirterek, “Diğer çift şeritli yollardan ücret alınmamasına karşılık Osmangazi Köprüsü’nün üzerinden geçen çift şeritli yollardan ücret alınması işlemi de hukuka aykırı olmaktadır” dediler.

İstanbul Barosu Avukatı Müşir Deliduman ve Gaziantep Barosu Avukatı Muharrem Ercan, Osmangazi Köprüsü’nden ilk ücretlerin alınmaya başladığı bugün Ankara İdare Mahkemesi’ne gönderilmek üzere İstanbul Anadolu Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne verdikleri dava dilekçesinde, Osmangazi Köprüsü’nde alınan işletim ücretinin iptalini ve yürütmenin durdurulmasını istediler.

Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü aleyhine dava açan iki avukat dilekçelerinde, Osmangazi geçiş ücretinin önce 35 dolar olarak belirlendiğini, gelen tepkiler üzerine 90 TL’ye düşürüldüğünü, bayram süresince de geçişlerin ücretsiz yapıldığı hatırlattılar.

Bayram süresince geçişlerin ücretsiz olmasının kamu hukukuna uygun olduğu belirtilen dilekçede, “Osmangazi Köprüsü’nden ücretli geçişlerin 11.07.2016 tarihinde saat 07.00’da başlaması ise kamu hizmeti genel teorisine aykırı olduğundan dolayı işlemin amaç unsurunda sakatlık mevcuttur” denildi.

İptali istenen idari işlemin doğrudan ve dolaylı olarak kendilerini ilgilendirdiğini ve kendilerine zarar verdiğini belirten davacı avukatlar dilekçelerinde, “İdarenin tesis ettiği ve hukuka uygun olmayan işlemin iptali halinde idarenin hukuka uygun düzenleme yaparak kamu hakkı ve hukuku düzeni korunmuş olacaktır” ifadelerini kullandılar.