Suriye’ye de ”ZEYTİN DALI” uzatacağız…

Suriye kriziyle ilgili Rusya ile koordinasyon sağlanacağını belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Suriye’de siyasi çözüm için iki ülke birlikte çalışmalı” dedi.

Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme süreci sonrası iki ülke arasında üst düzey yüz yüze ilk temas Rusya’nın Soçi kentinde sağlandı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, Rusya’nın Soçi şehrinde bir araya geldi.
Görüşme sonrası ilk açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ağustos ayında Soçi kentinde bir araya gelebileceklerini söyledi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “İki Cumhurbaşkanı esasen G-20 kapsamında Çin’de görüşmek için teyitleşmişlerdi. Fakat Cumhurbaşkanımız Çin’e gitmeden önce de bir araya gelme arzusunu iletmişti. Bunun çalışmalarını yapıyoruz. Ev sahibi olma sırası Rusya’da. Bu görüşmenin hazırlığını yapmak için bir dizi görüşmeler gerçekleştireceğiz” dedi.
“SURİYE’DE SİYASİ ÇÖZÜM İÇİN İKİ ÜLKE BİRLİKTE ÇALIŞMALI”
Suriye kriziyle ilgili Rusya ile koordinasyon sağlanacağını belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Suriye’de siyasi çözüm için iki ülke birlikte çalışmalı” dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşloğlu Suriye’deki krizle ilgili şu görüşleri dile getirdi:

“Bu diyalogun yeniden inşa edilmesi Suriye’nin geleceği için de önemli. Ateşkesin sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması lazım. Suriye için en iyi çözüm siyasi çözümdür. Suriye’nin sınır bütünlüğü ve bundan sonra yönetecek rejimin laik ve kapsayıcı olması konusunda hem fikirdik.”

ESAD KONUSU

“Esad’ın kalması ve gitmesi konusunda farklı görüşmelerimiz oldu. Şu anda da aynı görüşteyiz demek zor olabilir. Ama farklı görüşleri bile açık ve samimi bir şekilde görüşmeliyiz. Şu anda ilişkilerimiz eski günlerine dönmeye başladığı için olumlu ya da olumsuz her konuyu Rus muhataplarımızla görüşebiliriz.”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türkiye doğrudan IŞİD’le savaştığı için terör örgütünün hedefi haline geliyor” şeklinde sözlerini sürdürdü.
“RUSYA’YA YPG’Yİ ANLATACAĞIZ”
YPG’nin Moskova’da ofis açmasına yönelik ellerinde yeterli bilgi olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, “Biz Rusya ile oldukça açık konuşuyoruz bizim için PKK-YPG arasında fark yok. Ankara’da yaşanan saldırılar YPG tarafından gerçekleştirildi; bundan şüphemiz yok, bunu Rusya ile paylaşacağız” diye konuştu.
“KISITLAMALARIN KALDIRILMASINI İKİ TARAF DA İSTİYOR”
Çavuşoğlu, uçak krizi sonrası Türkiye ve Rusya ilişkilerindeki kısıtlamalara da değindi. “Biz tüm kısıtlamaları kaldırmak için ilgili kurumlar arasındaki görüşmeleri sağlayacağız” diyen Dışişleri Bakanı şunları kaydetti:
“Kısıtlamaların kaldırılmasını biz de istiyoruz, Rusya da istiyor. Rusya’nın aldığı kararlar karşısında sabırlı olduk, olumsuz adımlar atmadık. Rus vatandaşlarına vizesiz seyahati kaldırmadık. Turizm konusunda tüm engelleri kaldırmak için kararlılığımızı ortaya koyduk. Önümüzdeki süreçte Rus dostlarımızı ülkemizde görmekten mutlu olacağız. Bu kadar kaliteli hizmeti başka hiçbir yerde bulamayacaklarını onlar da biliyorlar.”
“KAZAKİSTAN VE AZERBAYCAN OLUMLU ROL OYNUYOR”
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ile Rusya’nın ilişkilerinin normalleşmesi için Kazakistan ve Azerbaycan’ın olumlu bir rol üstlendiklerini söyledi.
“HEDEF İLİŞKİLERİ DAHA İLERİ TAŞIMAK”
Çavuşoğlu, “Netice olarak iki tarafta da ilişkileri uçak düşürme hadisesinin öncesine hatta daha ilerisine götürme kararlılığı var. Yine bölgesel konularda da aramızda mekanizmalar vardı, her konuda hem fikir değildik ama mekanizmalar iyi işliyordu. Farklı görüşleri yakınlaştırmak bizlerin görevi. Yapıcı ve olumlu görüşmeyi Sayın Lavrov ile gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.
GÖRÜŞME SONRASI LAVROV’DAN AÇIKLAMA

Soçi’deki görüşme sonrası Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan da açıklamalar geldi.
Lavrov, Suriye konusunda Türkiye ve Rus ordusunun bağlantı halinde olmasını umduğunu söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, terörle ortak mücadele için çalışma grubu oluşturulacağını da belirtti.
SOÇİ’DE KARADENİZ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ ZİRVESİ
Çavuşoğlu, Soçi’de düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü toplantısına katılmak için davet edilmişti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı açıklamada, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesi kapsamında Suriye krizi konusunda tekrar diyaloğa geçebileceklerini söylemişti.
Lavrov, “Suriye’de çözüm konusunda Türkiye ile yakın zamana kadar çok dar çerçevede görüşmelerimiz oldu fakat bildiğimiz sebeplerden dolayı bunlar sonlanmıştı” şeklinde konuşmuştu.
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü 34. Bakanlar Konseyi toplantısı gerçekleştiriliyor. Gelecek yıl Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü dönem başkanlığını Türkiye üstlenecek.