“Turizmde güvenlik en Önemli unsur”

“Turizmde güvenlik en

Önemli unsur”

Necdet Buluz

Yukarıdaki sözler, Almanya pazarının en büyük dördüncü grubu FTI’nın Genel Müdürü Ralph Schiller’e ait. 2016 yaz sezonunda Türkiye rezervasyonlarının yüzde 7 azaldığını açıklayan Schiller, aynı dönemde Türkiye satışlarından elde edilen ciroda ise geçen yıla göre yüzde 23’lük gerileme olduğunu bildirdi.

Geçenlerde burada turizmimizle ilgili yazdığımız bir yazıda terör olaylarına değinmiş ve “Avrupalı turist can güvenliği açısından artık ülkemize gelmiyor. Rusya ile aradaki buzlar erise bile Rus turistler de terör ve can güvenliği nedeni ile artık frene basıyor” demiştik.

2016/2017 kış sezonunu programının tanıtımında konuşan FTI Genel Müdürü Ralph Schiller, Türkiye rezervasyonlarındaki düşüşte, temel nedenin meydana gelen terör saldırıları dolayısıyla ‘güvenlik’ olduğunu söylüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını da değerlendiren Schiller bu söylemlerin çok etkili olduğunu ve turizme olumsuz yansıdığının da altını çiziyor. “Türkiye satışlarındaki gerilemede tabii ki siyasal nedenler de rol oynuyor” diyen Schiller, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söylem ve yaklaşımlarının olumsuz sonuçları olduğunu vurguluyor.

Şu gerçeğin altını çizelim:

Terör ve huzur ortamının olmadığı bir yerde turizm de olmaz. Türkiye, Batı ve diğer ülkelerde “Terör ve huzur ortamının olmadığı, can güvenliğinin tehlikede bulunduğu” bir ülke olarak gösteriliyor. Arda arda gelen katliam gibi patlamalar ve PKK ile IŞİD’ın terör estirdiği ülkemiz ne acıdır ki bu nedenlerden dolayı büyük zarar görüyor.

Aslına bakılacak olursa terör bitmediği sürece Türkiye’de turizmin önünün açılmasını beklememek gerekiyor. Terör, turizmimize çok büyük darbe indirdi, bunu görebilmeliyiz. Zaten, Batı’dan gelen rezervasyon iptallerinin çoğunun terör nedeni ile yapıldığını bilmeyen mi var.

Şapkamızı önümüze koyup düşünmeliyiz. Yapılan açıklamalar, Türkiye için ortaya konulan gerçekleri görmezden gelebilir miyiz?

Geçtiğimiz haftalarda Antalya’da Türkiye’ye 1 milyon turist getireceklerini söyleyen FTI CEO’su Dietmar Gunz ise belirsizlik ve güvensizlik olgularının seyahat pazarını olumsuz etkilediğini, bunun son bariz örneğinin ise yüzde 23 ciro düşüşü yaşadıkları Türkiye’de görüldüğünü belirtti.

Türkiye’ye gelmekten vaz geçen Batılı ve diğer ülkelerin turistleri şimdi İtalya, İspanya, Yunanistan’ı tercih ediyor. Bu arada turizmde duraklama yaşayan Mısır, yeniden hareketlendi ve Türkiye’ye gelmekten vaz geçen turistleri ağırlamaya başladı. Bunun yanı sıra Kanarya Adaları ve Fas da önemli turizm durakları arasında yer almaya başladı.

Gunz, Terör saldırılarının turizmde talebi etkilediğini ancak, daha kötüsünün ise terör haberlerinin giderek sıradanlaşması ve ‘normalleşmesi’ olduğunu da söylüyor. “Hemen her gün terör haberleri ve yorumları turistleri olumsuz şekilde etkilemektedir” diyor.

FTI’nin paket turlardan sorumlu yöneticisi Sven Schikarsky de kapasite sorununa dikkat çekti. Schikarsky, Türkiye talebinde canlanma olsa bile havayolu şirketlerinin kapasite daraltmaları nedeniyle sorun yaşanacağının altını çizdi.

Şimdi bütün bu gelişmeleri alt alta koyduğumuzda ortaya şu tablo çıkıyor:

Turizmde içinde bulunduğumuz yılı kaybettik. 2017 yılında beklentilerimiz hedefine ulaşabilir mi, çok zor. Sıkıntılar onarılsa, her şey normale dönse bile eski günleri yakalamak öyle kolay olmayacak ve bu çok zaman alacak. Nitekim sektör temsilcileri ile yaptığımız görüşmelerde de bize 2017 yılının bile kayıp hanesine yazılabileceği kuşkusu taşıdıklarını söylediler. Geçenlerde konu ile yazdığımız yazılarda bu görüşlere yer vermiş ve sizlerle paylaşmıştık.

Her ne kadar bizi yönetenler açıklamalarında Türkiye’yi huzurlu ve can güvenliği açısından son derece güvenli bir ülke olarak göstermeye çalışıyorlarsa da bu inandırıcı olmuyor. Dış dünya ortaya çıkan olaylara ve gerçeklere bakıyor. Olumsuz yayınlar ve yorumların da bunda etkisinin var olduğunu söylemliyiz.

Temennimiz, ülkemizin beklenen ve özlenen huzur ortamına kavuşması ve terörden arınmış konuma kısa zamanda gelmesidir. Yapılan yorumlar, analizler ve kamuoyu araştırmaları terörün bitmeden Türk turizminin ayağa kolay kolay kalkamayacağını gösteriyor.

Dost çoğaltıp, düşman azaltma politikalarını hiç kuşkusuz destekliyoruz. Bunun getirisinin de önemli olacağını düşünüyoruz. Ancak, terörün sona ermesi konusunda mutlaka kalıcı adımların da atılmasını şart görmekteyiz.

Dikkat çeken en önemli noktalardan biri de Rus turistlerin aradaki buzların erimeye başlamasından sonra Türkiye’ye neden gelmemelerdir. Bunun birinci sebebi Rusya’daki ekonomik kriz, ikinci sebebi de terördür. Eğer, Rus turistler bile can güvenliği açısını ön planda tutup Türkiye’ye gelmekten çekiniyorlarsa buraya bir nokta koymak gerekmiyor mu?

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz