17 Ağustos Depreminin 17.yıl dönümü…

17 Ağustos 1999’da, merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük İlçesi olan 7.4 büyüklüğündeki depremde yaşamını yitirenler, 17.yılda Gölcük İlçesi Kavaklı sahilinde anıldı.
Anma etkinliğine Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Cengiz Kurtuluş, depremde yaşamlarını yitirenlerin yakınları ve vatandaşlar katıldı. Program, Ankara Kocatepe Camii İmam Hatibi İsmail Coşar’ın Kuran-ı Kerim Tilaveti ile başladı.
Depremin değil, tedbir almamanın öldürdüğünü söyleyen Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, “O gece en yakınlarını 45 saniyede kaybeden, sahip olduğu maddi ama özellikle manevi değerleri, başta hayat arkadaşı, çocuğu, babası, eşi olmak üzere kaybeden, bugün aramızda olan siz Gölcüklülere de sabır diliyorum. Şüphesiz her afetin ve buna bağlı ortaya çıkan sonuçları ağırdır. Cenabı Allah insana aklı bahşetmiştir. Akıl insanın en temel varlıklardan en önemli özelliklerden biridir. Eğer akılla hareket edersek, ödediğimiz bedelleri belki de hiç ödemeyeceğiz. Deprem öldürmüyor. Aklı kullanmamak ve tedbir almamak öldürüyor. Nedir o, binalar” dedi.
Marmara depreminin dünyadaki en ağır deprem olmadığını söyleyen Güzeloğul konuşmasını söyle sürdürdü:
“Gölcük’te 13 bin bina o gece yıkıldı. 2 bin 500 işyeri yıkıldı. 6 bin can hayata veda etti. Bilin ki; dünyada yaşanmış en yüksek ve en ağır deprem değildi. Bizi öldüren imarsız, plansız, sağlıksız, güvensiz ve ne yazıkki akılsız yapılar ve yanlışlardı. Çok önemli mesafeler aldık. Şunu açıklıkla belirtmeli ki; çok güçlü sekilde de tedbirlerimizi aldık. Dünya’nın her bölgesinde deprem ve doğal afetlerde kurum ve kuruluşlarımız başarılı bir çalışma gerçekleştiriyor. Canını hiç kimsenin risklerle bırakmasının işi, aklın işi değildir. En büyük emanetimiz olan canımızı koruyalım. Bize başvurduğunuzda ister bina, ister mahalle bazında kentsel dönüşüm mümkün. Yeterki siz bu iradenizle bize gelin” dedi.