“Büyükşehirden Çaldağı’nda OHAL fırsatçılığı”

“Büyükşehirden Çaldağı’nda OHAL fırsatçılığı”

Ankara’nın kent panoraması Çaldağı’nda satış devam ediyor.

Mimarlar davalar devam ederken Büyükşehir Belediyesi’nin Çaldağı’ndaki arsaları satışa çıkartmasına, “Büyükşehir Çaldağı’nda OHAL fırsatçılığı yapıyor” diyerek tepki gösterdi.

Ankara Büyükşehir Beldiyesi Ankara’nın en gözde yeri olan kent panoramasında bakı noktası olarak bilinen Çankaya Çaldağı’nda bu kez de 29211 ada 1 parselde bulunan 180 bin 923 metrekarelik araziyi satışa çıkarttı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Resmi Gazete’de yayınlanarak 4 Ağustos’ta ihaleyle satışı yapılacak olan Çaldağı için harekete geçti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi bu ihalenin iptali için de yargıya başvuracak.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin 14.09.2015 tarih ve 1919 sayılı kararı ile onaylanan Çankaya İlçesi Çaldağı Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı’na ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları değişikliği işleminin iptali için dava açmıştı. Mimarlar, dava devam ederken Çaldağı’nda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetinde bulunan arsaları belirli aralıklarla satışa çıkartmasına sert tepki gösterdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Büyükşehir Belediyesi ülkenin olağanüstü dönemlerden geçtiği bir süreçte, olağan bir şekilde kamusal alanlarımızı satışa devam ediyor, OHAL fırsatçılığı yapıyor, ihalenin iptalini yargıya taşıyoruz” dedi.

“Peşini bırakmayacağız”

Candan belediyenin daha öncede Çaldağı’nda başka arazileri yapılaşmaya açmak için satış ihalesi açtığını hatırlatarak, “Ankara Büyükşehir Belediyesi şimdi de mülkiyeti belediyeye ait 29211 ada 1 parsel ile ilgili Çaldağı mevkiinde bulunan alanın yapılaşmaya açılmak üzere satışının yapılması için 04.08.2016 tarihinde ihale yapıyor. Kentsel bakı alanı olan Çaldağı’nın yapılaşmaya açılmasına, kentin panoramik noktasının satışına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

“Akıl ve bilim dışı uygulamalardan vazgeçin”

Çaldağı’na ilişkin daha önceki ihalenin de iptali için dava açtıklarını da anımsatan Candan, belediye yetkililerine akıl ve bilim dışı uygulamalardan vazgeçmesi çağrısında bulundu.

Candan, sözlerine şöyle devam etti:
“Yargı süreci devam ederken, yeşil alan olması gereken Çaldağı’nda arsaların bir bir satılması fırsatçılıktır. Ankara’nın en önemli alanı ve kent panoramasının bakı noktasını 2 emsal vererek yapılaşmaya açıp, sonrada dava süreci devam ederken, arka arkaya satışa çıkartmak akıl dışıdır. Çaldağı tepesi deniz seviyesinden bin 293 metre yüksekliktedir. Büyükşehir Belediyesi 2012’de aynı bölgede yaptığı planlarda bölgenin yüzde 70’ini açık ve yeşil alan düzenlerken 2015’te yapılan plan değişikliği ile aynı bölgeyi yüksek yoğunluklu konuta açmış dava devam ederken de, ülkenin darbe girişimi ile yaşadığı süreçler, OHAL dönemi yaşanırken arsaları elden çıkartarak yangından mal kaçırmaya çalışılmaktadır. Çaldağı Viyana’da Kahlenberg Tepesi, Budapeşte’de Gellert Tepesi, Floransa’da Michelangelo Tepesi, Prag’da Petrin tepesi gibi kentsel panoramik bakı noktası olarak yeşil alan olarak düzenlenmelidir.”