”FIRAT” KAVGASI..

Türkiye nin önceki gün başlattığı ve adına ”FIRAT KALKANI” verdiği operasyonun yankıları bütün dünyada sürerken ”Fıratın Batısı ile Fıratın Doğusu ”kavgası daha da büyüyeceğe benziyor.ABD bile”biz onları uyarmıştık,Fırat ın Batısına yayılırlarsa biz desteklemyeyiz”şeklinde açıklama yapmıştı.
YPG’den, ABD ve Türkiye’ye yanıt: Fırat’ın batısından çekilmiyoruz….
Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Cerablus’a girmesinin ardından Fırat’ın batısından çekilmesi istenen YPG’den yanıt geldi. YPG Sözcüsü Redur Xelil, Fırat’ın batısından çekilmeyeceklerini ve hiç kimsenin kendilerine bu dayatmada bulunamayacağını söyledi.

Suriye’nin Türkiye sınırındaki Cerablus kentinin IŞİD’den temizlenmesi için planlanan operasyon, TSK’nın sabah saat 04:30’daki obüs atışlarıyla başlamıştı. Operasyona ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon da hava bombardımanıyla destek vermişti.

Operasyonla ilgili açıklamalarda bulunan hükümet yetkilileri ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, YPG Fırat’ın batısından çekilene kadar Türkiye’nin Cerablus’tan çıkmayacağını söylemişti.

Türkiye’ye gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da “PYD Fırat’ın batısına geçmemeli. Buna uymadıkları takdirde asla ABD tarafından desteklenmeyecekler” diye konuşmuştu.

‘Türkiye, bizi şekillendiremez’

ANF’nin haberine göre Amerika’nın Sesi Radyosu’na konuşan Xelil, Cerablus’a yönelik operasyonun IŞİD’e karşı değil, Kürtlere karşı yapıldığını söyledi.

Fırat’ın batısından çekilmeyeceklerini belirten Xelil, sözlerine şöyle devam etti: “Kimse bize kendi topraklarımızdan geri çekilmemizi isteyemez. Türkiye’nin Cerablus müdahalesi düşmanca bir tutumdur. Biz Fırat’ın batısında, Demokratik Suriye Güçleri içinde yer alıyoruz. Orada kendi topraklarımızda bulunuyoruz. Bazılarının isteği doğrultusunda kendi topraklarımızdan çıkmayız. Biz ne Türkiye ne de başka bir gücün isteği doğrultusunda hareket etmeyiz. Türkiye, bizim oradaki pozisyonumuzu kendi çıkarlarına göre şekillendiremez. Güçlerimiz orada kalacaklardır ve herhangi bir geri çekilme söz konusu olmayacaktır. Hiç kimsenin ‘YPG oradan geri çekilsin’ dayatmasında bulunma hakkı yoktur ve biz bunu kabul etmeyiz.”
KERRY: ÇEKİLECEKLER
ABD Dışişleri Bakanı Kerry Bakan Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde YPG’nin Fırat’ın doğusuna çekilmekte olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu bu sabah ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile telefonda görüştü, Cerablus operasyonu değerlendirildi. Görüşmede Kerry PYD YPG güçlerinin Fırat’ın doğusuna çekilmekte olduklarını vurguladı.