Turizmde neden geri Vitesteyiz?…

Turizmde neden geri
Vitesteyiz?…

Necdet Buluz

Alman Seyahat Acenteleri Birliği (DRV) Kongresi 27-29 Ekim 2016 tarihleri arasında Kuşadası’nda yapılacaktı. Ancak, katılımın azlığı nedeni ile bu toplantı Kuşadası devreden çıkarılıp Berlin’e alındı. Böylesine önemli ve tanıtımımız açısından son derece faydalı olabilecek bir toplantının elimizden kaçırılmış olması önemsenmelidir.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta, “katılımın azlığı” olmuştur. Bunun nedeni olarak da Türkiye’de can güvenliğinin bulunmadığı, siyasi istikrarsızlık ve ülkemizdeki iç karışıklıklar gösteriliyor. Ne acıdır ki ülkemiz dışarıda bu şekilde gösterilmeye çalışılıyor. Bu olumsuzluklar da turizmimize darbe vuruyor.
Biz, bu konuya aylardır dikkat çekiyoruz. Türkiye’ye dışarıdan turist getirebilmek için öncelikle iç sorunlarımızdan arınmamız, hukuk sistemimizi oturtmamız, Türkiye’yi “iç ve dış çatışmalardan uzak” ülke konumuna getirmemiz gerekiyor. Yabancı turist, öncelikle can güvenliğini önemsiyor. Huzur istiyor.
Eğer, bu önemli toplantı Kuşadası’nda yapılmış olsa, Türkiye turizm adına çok şeyler kazanabilirdi.
İzmir ve Aydın bölgesi tanıtımda öncelikli rol kapabilirdi. Dış dünyaya “Türkiye güvenli, hepimiz buradayız, her şey yolunda ve hiç sorun yok” mesajı verilebilirdi. Alman acentelerinin Türkiye’deki ziyaretleri ön plana çıkabilirdi. Almanya basını başta olmak üzere Avrupa basını Türkiye için olumlu yazıları yazabilirdi. Bugüne kadar yazılan tüm olumsuzluklar silinebilirdi. Tüm bu gelişmelerin yeni bir heyecan yaratması, turizmimize ve ekonomimize doping olabileceğini söylemeliyiz.
Böylesine önemli bir organizasyonu elimizden kaçırdık.
Geçenlerde Agne Tours’un patronu Ali Kaya, Kuşadası’nda yapılacak olan ve son anda Berlin’e alınan (DRV) Kongresi’ni değerlendiren bir açıklamada bulundu. “Türkiye mutlaka bir Tanıtım Komitesi kurmalıdır” diyen Ali Kaya’nın bazı önerileri de bulunuyor. Buyurun:
1-Komiteler kurulmalı. Bütün masraflar Başbakanlık veya Bakanlığımız tanıtım fonu ile karşılanarak Almanya ve diğer Devletlere tanıtım atağı yapmalıdır.

2- Kurulan komitelerin her bölgeden o bölgenin ana dilini bilen kişilerden ve turizmcilerden oluşması gereklidir.

3- Komitelerde en az 20 otelci, 20 acenteci, her bölgenin kalkınma ajansları ve en az 5 bakanlık sorumluları olması gereklidir.

4- Medya programı hazırlanmalıdır. Medya reklamlarında, internet, televizyon ve tatil programı sunan televizyonlar ön plana alınmalıdır.

6- Komitelerde siyasetçiler yer almamalıdır.

7- Danışman veya Danışman adı altında kimsenin bulunmamasına dikkat edilmesi gereklidir.

8- Bu komitelerin bir ay içinde çalışmaya başlaması gereklidir. Kış turizmi, kayak, futbol, golf ve sağlık gibi başlıkları göz önüne almalıyız.
Ali Kaya’nın önerilerindeki son maddeye dikkat ediniz. Artık, dünyada deniz, güneş ve kum turizmi önemini yitiriyor. Küresel ısınma nedeni ile turistler artık alternatif yerlerin çoğaldığını görüyor. Yeni arayışlar başlıyor. Dünyanın birçok yerinde sağlık, spor, kış turizmi, doğa, yürüyüş ve golf turizminde öne çıkışları görüyoruz.
Özetle kendimizi yenilemek, yeni arayışlar ışığında alternatif turizm ağırlığında çalışmalara ağırlık vermemiz gerekiyor. Türkiye, bu açıdan çok zengin bir ülke konumundadır.
Ancak, altını kalınca çizmemiz gerek konuyu burada yineleyelim:
Öncelikle Türkiye dışarıda imajını yenilemelidir. Güvenli bir ülke konumunda olmamız, iç ve dış çatışmalardan kendimizi arındırmamız, bir Ortadoğu ülkesi konumundan uzak durarak hukuk sistemimizi güvenli ve tarafsız hale getirmemiz kaçınılmazdır. Bunun için de Avrupa’dan kopmadan yolumuza devam etmemizi ilke haline getirmeliyiz.
Dikkat edilmesi gerekirse Türkiye siyasi açıdan sürekli eleştirilen bir ülke haline geldi. Bu olumsuzluğu silmek, silkelenmek, ayağa kalkmak zorunda olduğumuzu unutmayalım. Bütün bu olumsuzluklar turizmi etkiliyor.
Zaten turizmde yıllardır bir tanıtım eksikliğini yaşadığımızı defalarca dile getirdik. Bu eksiklik halen sürüyor. Eğer, “Türkiye Tanıtım Komitesi” kurulur, iş başı yaparsa önceliğini bu eksiklikleri tamamlamak olmalıdır.
Eğer turizmdeki geri vitesten kurtulup, vitesi yükseltmek istiyorsak, önce siyasi istikrarı, sonra can güvenliğini sağlamak durumunda olduğumuzu unutmayalım.
Kuşadası’na yapılması planlanan (DRV)’nin katılım azlığı nedeni ile Berlin’e neden alındığının Türkiye’deki siyasi istikrarsızlık ve can güvenliği nedeni ile gerçekleştirildiği sanırız kafalardaki birçok soruya da yanıt verecektir.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz