4. Uluslararası Halk Kültürü Sempozyumu yapıldı

8 ülkedeki 42 üniversiteden, 150 bilim adamı katıldı
4. Uluslararası Halk Kültürü Sempozyumu yapıldı

Haber:Halim UTLU
Hacettepe Üniversitesi ile Kazan Belediyesi’nce düzenlenen ve 8 ülkedeki 42 üniversiteden 150 bilim adamının katıldığı Kazan 4. Uluslararası Halk Kültürü Sempozyumu, Ankara’nın Kazan ilçesinde yapıldı.
3 gün süren sempozyumda;aralarında“Totem yapmak”, “Türk Kültüründe Ocaklık”,“Osmanlı Kadınlarının Cilt Bakımı ve Güzellik Reçeteleri”, “Yaşayan Müze ve Kazan”, “Kazan Kavunu”, “Ebe Ninelerinin Halk Hayatındaki Görevi ve Yeri”, “Ankara Ahi Cumhuriyeti” gibi değişik 120’ye yakın bildiri sunuldu.
Tanrı Dağı’ndan inen çocuklarla bir olacağız, beraber olacağız,diri olacağız
Sempozyumun açılış oturumuna, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu,Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nesrin Bayraktar Erten, Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhami Durmuş, Kazan Cumhuriyet Savcısı Ertan Yüksel,Hacettepe Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, Kazan Kaymakamı Engin Aksakal, Belediye Başkanı Lokman Ertürk,
akademisyenler ve davetliler katıldı.
Kültürü çeşitli ve çoklu olan bir milletin, diğer milletler arasında zengin ve medeni olarak anıldığını ifade eden bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, ‘Şimdi bir küreselleşme noktasında görüyoruz ki, tek tip kültüre doğru hızla dünya akıyor. Ancak Anadolu coğrafyasının muazzam bir şansı var. Kültürlerimiz zenginliğimiz ama onlar bizi çokluk içinde birlik noktasına getiriyor. Ne yaparsa yapsınlar kıyamete kadar Tanrı Dağı’ndan inen çocuklarla Hicaz’ın, Mezopotamya’nın, Balkanların, Afrika’nın çocukları bir olacağız beraber olacağız, iri olacağız, diri olacağız.” dedi.
Anneniz, babanız, büyüklerinizle hayatı paylaşın
Topçu, çocukların eğitimi, yeme içme alışkanlıkları ve internet bağımlılığı konularındaki tutumunu da eleştirerek, “Gençler internet bağımlılığından kurtulun, bilgisayar bağımlılığından kurtulun. Eskiden bir televizyon vardı, evi hiç olmazsa kendi başına toplardı. Kimimiz de ondan rahatsızdı.
İnternet çıktı, herkes bir odada. Cep telefonunu kapan bir odaya gidiyor.Tavsiyem, nineniz de dedeniz de yaşıyorsa, onlarla büyüklerinizle çok vakit geçirin, anneniz babanızla büyüklerinizle hayatı paylaşın.” şeklinde konuşarak,sözlerini 15 Temmuz darbe girişimi ile bitirdi;
”Bugün onlar sayesinde buralarda oturuyoruz, minnet borcumuz var. Devlet üstüne düşeni yapacak ama millet de yapacak. Eğer öyle komşunuz varsa, mutlaka haftada bir, bir tas sıcak çorba ile kapısını çalın. Bu da bir kültürdür. Eskiden analarımız özel bir çorba pişirdiğinde, bir tas doldurur, elimize verir,şu komşuya götür derdi.”
Halk kültürünün önemi bir kez daha ortaya çıktı
Kazan Aile Yaşam Merkezinde yapılan Kazan 4. Uluslararası Halk Kültürü Sempozyumu’nda, Belediye Başkanı Lokman Ertürk de bir konuşma yaptı. 15 Temmuz darbe girişimiyle, halkın ve beraberinde halk kültürünün öneminin bir kez daha ortaya çıktığına dikkat çekerek ” Halk nasıl böyle kahramanca çıplak elle dünyanın en modern silahlarına karşı dik duruş gösterdi? İşte bu kültürüyle, milli ve manevi değerleriyle gösterdi.Halkın bu manadaki kültürünü, halkın değerlerini korumak, yaşatmak ve bundan sonraki nesillere aktarma noktasında, Hacettepe Üniversitesi ile 4’üncüsünü düzenlediğimiz bu sempozyum da ayrı bir önem arz etmektedir.” dedi.
Daha sonra Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Yalçın Topçu’ya 15 Temmuz darbe girişiminde Kazan halkının verdiği mücadeleyi simgeleyen bir heykelcik hediye etti. Topçu’yu sahneye çıkışında karşılayan yöresel kıyafetli anaokulu öğrencisi de lokum ve kolonya ikram etti.3 gün sürecek sempozyum için hazırlanan bildirilerin de, daha sonra kitap haline getirilerek,dağıtılacağı ifade edildi.