“Bitkilerimiz çalınıyor, borsasını kuralım…”

“Bitkilerimiz çalınıyor,

borsasını kuralım…”

Necdet SİVASLI

Alanya’da bulunduğumuz zaman Cumalı Bora ile tanışmıştık. İlçede 20 yıldır doğal sabun üreten, aromatik ve tıbbi bitkiler ile yakından ilgilenen ve ürettiği sabunlarda bu bitkileri kullanan Bora, şimdi aromatik ve tıbbi bitki borsası kurulması için bir çalışma başlattıkları söyledi. “Bitkilerimiz çalınıyor, acil olarak borsasını kurarsak, millileştirsek bu zenginliğimizi kurtarabiliriz” diyor.

Alanya merkezdeki ana binasında çalışmalarını sürdüren Bora, alanı genişletmek, yaygınlaştırmak ve zengin doğal bitkilerimizi koruyarak, ülkemiz yararına kullanmak için kollarını sıvamış. Bu konuda bir hayli da destek görüyor.

Özellikle İlkbahar aylarında Alanya ve çevresinde doğal bitkilerle iç içe olan, bunları ürettiği sabunlarda da kullanan Cumali Bora, doğal sabunları ile turistlerin de ilgisini çekiyor. Avrupa’da birçok ülkeye de gönderiyor. Aynı zamanda doğal bitkilerden ürettiği ve patentini aldığı sağlık ürünlerinin spa ve masajlarda da kullanıldığını vurgulayan Cumali Bora “Sektörde kalıcı yer edinebilmek için daha yoğun bir çalışma içinde olmamız ve devlet desteğinin olması kaçınılmaz” diyor.

Bora, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a dünyanın ilk Aromatik ve Tıbbi Bitkiler Borsası’nın hayata geçirilmesi için proje gönderdiğini de söylüyor. Son dönemde literatürde “Laden ve Cistus” olarak da bilinen “Pınar” bitkisinin üzerinde yoğunlaştığını belirten Bora, çalışmalarını Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı’nın desteklediğini ve üniversite bünyesinde bilimsel çalışmalar yapılabileceğini de anlattı.

Cistus için 90’lı yıllardan beri yapılan araştırmalarda çok kıymetli olduğunun defalarca kanıtlandığına vurgu yapan Bora, “Zengin polifenol, proanthocyanidin, bioflavonoid (P vitamini), kateşin, gallik asit ve diğer faydalı bioaktif bileşiklerden oluştuğu görüldü. Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Demirci ve ekibinin çalışmasında anti bakteriyel ve anti mikrobiyel özellikleri net bir şekilde ispat edildi. Almanya’da yapılan klinik deneyler neticesinde farklı hastalıklarda çok olumlu sonuçlar alındı. Akneden tutun da yaşlanmayı önlemeye kadar kişisel bakımda birçok alanda çok faydalı. Ancak vatandaşlar yanlış çıkarımlarda bulunup bitkiden bireysel olarak istifade etmeye çalışmasınlar, biraz sabretsinler” diye konuştu.

Türkiye’de bir tıbbi ve aromatik bitki borsasına ihtiyaç var mı? Cumalı Bora “Kesinlikle hem de acilen var” diyor. Kendisini dinleyelim:

“Bu koordinasyon sağlandıktan sonra, Ar-Ge çalışmaları, bilimsel yayınlar, üretim tesisleri, devamında ortaya çıkaracağımız ürünlerden istifade edilecek şifahaneler ve alternatif tıp sağlık köyleri olacak. Yine bu ürünlerin yurtiçi ve yurtdışı satışı için belirlenecek rantabl şehirlerde kervansaraylar kurulacak inşallah. Bu çalışmalar uzun soluklu ve geniş bir alana yayılacak. Bu mesele; memleketimiz, çocuklarımız, geleceğimiz, huzurumuz ve barış için bir fikir, bir başlangıç. Genel çerçevesini çizdiğim tüm bu çalışmaların yapılabilmesi ve sağlam temeller üzerine oturtulabilmesi için elzem gördüğümüz bazı noktalar var. Bunlardan ilki oluşturulması gereken kurumlar. Bitki Borsası, Cistus Enstitüsü ve Akademisi. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler/Ürünler Borsa. Bu bitkinin en önemli özelliklerinden birinin de insan dahli olmadan yetişmesidir. Yani hala saf. Kültür tarımı yapılmıyor. Allah’ın bize bahşettiği ilk haliyle tabiatta yetişmeye devam ediyor. Ama bakıma, rehabilite edilmeye toplanmaya ihtiyacı var. Bakınız bu bitki şu an tek bir şirket tarafından ilaç ve kozmetik şirketleri için Yunanistan menşeli denilerek tedarik ediliyor. Bizim Ege ve Akdeniz kıyı şeridimizde mevcut ve bizim topraklarımızdan ucuza toplatılıyor. Tüm bilimsel araştırma ve deneyler bu bitkinin çok özel olduğunu ispat etmişken Cistus devletimiz kurumlarınca koruma ve kontrol altına alınmalıdır. Bu sebeple bu projemiz millidir, vatanperverdir ve devletimiz tarafından millileştirilmelidir. Bunun inancındayız. Fiyatlar üzerinde spekülatif baskı oluşturulması engellenecek ve ülkemizin küresel fiyatlar üzerinde söz sahibi olma gücü artacaktır. Bu borsa bizim topraklarımızda var olanın küresel fiyatında alıcı bulmasını sağlayacaktır. Zira daha önce de belirttim, bizden kilosu kuruşlarla alınan bazı bitkiler Avrupa’da yüzlerce euro’ya satılıyor. Kısacası insanımız, ülkemiz hakkını alamıyor. Hakkımız olanı geri almak için bu borsa elzemdir. Bu borsayı Alanya’da kurup, Sayın Cumhurbaşkanımız uygun görürlerse zat-ı âlilerinin ismi Recep Tayyip Erdoğan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler/Ürünler Borsası adıyla açmak istiyoruz”

Aslına bakılacak olursa Bora’nın bu görüş ve projelerinin desteklenmesi gerektiği gerçeği ortaya çıkıyor.

Çin, bitkilerden elde edilen sağlık ürünleri ile dünya ilaç sanayine kafa tutuyor. Üretilen bu doğal sağlık ürünlerinin aynı zamanda yan etkilerinin olmadığına da dikkat çekiliyor. Çin’de bulunduğumuz dönemlerde bu sağlık ürünleri ile de yakından ilgilenmiştik.

Aynı zamanda Çin, uluslar arası doğal sağlık ürünleri fuarları da açıyor. Bitkilerin sağlığa olan yararlarını tanıtıyor. Dünyanın hemen her yerinden profesörler, doktorlar ve uzmanların da bu fuarlara büyük ilgi gösterdiğinin altını çizelim.

Üniversitelerin, ilgili kurum ve kuruluşlarının da bu konuda çalışmalar yapması gerektiğini düşünüyoruz.

Özellikle sağlık konusunda bitkilerin oynadığı rolün büyüklüğü tartışılmaz. Bugün dünyada kullanılan tüm ilaçların ham maddesini oluşturan bitkilerin ne kadar önemli olduğunu yinelemeye gerek var mı?

Bütün bu gelişmeleri değerlendirdiğimiz zaman tam bir bitki cenneti olan Türkiye’nin bu alanda ortaya çıkması ve ayağa kalkması hem ekonomik, hem tanıtımımız açısından büyük bir şanstır. Cumalı Bora ve ona destek olanların ortaya koyduğu “bitki borsası” projesinin desteklenmesi birçok açıdan yararlı olacaktır.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz