MHP yi işte bu adamlar yönetiyor….

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Meclis’e gelecek başkanlık referandumu teklifine ‘evet’ diyeceklerini ancak referandumda ‘başkanlık sistemi’ne karşı çıkacaklarını söyledi.
MHP lideri Devlet Bahçeli, parlamenter sistemden yana olduklarını, ancak fiili durum yaratılan başkanlık sistemi için hukuki bir yol aranması gerektiğini belirterek, Meclis’e konuyla ilgili kanun teklifinin gelmesi gerektiğini söylemiş, referandum önerisi sunmuştu.

Bahçeli’nin açıklamalarının umut verici olduğunu söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, parlamenter sistemin Türkiye’nin sorunlarına çare olmadığını söyleyerek, ‘başkanlık sistemi’ni içeren anayasa teklifini en kısa sürede Meclis’e getireceklerini ve sonuç ne olursa olsun referanduma gidileceğini açıklamıştı.

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem ise Bahçeli’nin açıklamalarının yanlış yorumlandığını öne sürerek şunları söylemişti: “MHP, sadece fiili durumun bitmesi için olması gerekenleri adım adım listeledi. ‘330’a tamamlayalım referanduma götürelim’ demedi. Sadece yol bu dedi.‘Tamamlayabiliyorsanız buyurun tamamlayın’ dedi.”
‘Halkın hakemliğine müracaat edilsin’

Habertürk’ten Kübra Par’a konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, hangi aşamada olursa olsun parlamenter sistemden vazgeçmeyeceklerini, MHP’nin temel görüşünün ‘onarılmış, revize edilmiş, halk diliyle tamir edilmiş bir parlamenter sistem’ olduğunu aktardı.

“Ancak ülkede bir sıkıntı var. Siyaset kurumu bu sıkıntıyı çözemiyorsa TBMM alsın meseleyi önüne koysun ve incelesin, sonra da halkın hakemliğine müracaat etsin” diyen Yalçın, parti olarak 1997 yılından beri başkanlık sistemine kapıları kapattıklarını anlattı.
‘Desteği başkanlık sistemine vermiyoruz’

Başkanlık sistemi için yapılacak referandumda halka ‘Hayır’ oyu verme çağrısı yapacaklarını belirten Yalçın, Par’ın “Referanduma götürüp sonra ‘Başkanlığa ‘Hayır’ deyin’ demenizde bir çelişki yok mu?” sorusuna şu cevabı verdi: “Hayır, hiçbir çelişki yok. Hatta tam tersine takdir edilmeliyiz. Farklı bir düşünce içerisinde olmamıza rağmen, ‘Dönelim bunu halka soralım’ dememizin, halkın hakemliğini kabul etmemizin ne tür bir yanlışlığı olabilir? Mesele kilitlendi. Biz desteği AKP’ye vermiyoruz. Başkanlık sistemine de vermiyoruz. Biz desteği halkoylamasına veriyoruz.”

Yalçın, MHP’nin daha önce de 367 krizinde ‘demokrasinin önüne konan tıkacı’ kaldırdığına vurgu yaparak, “‘Senin görüşün’, ‘Benim görüşüm’ diye kayıkçı kavgasına gerek yok. Ülkenin geleceğinin tespit edileceği bir konuda halka sorulmasında fayda var” diye konuştu.