Ticaretin kalbinde KEPENKLER tek tek kapanıyor

Son aylarda turistlerin uğrak mekanları İstiklal ve Bağdat caddeleri ve Kapalıçarşı’nın ardından İstanbul’da ticaretin önemli destinasyonlarından tarihi Nuruosmaniye Caddesi’nde de turist sayısının azaldığı ve esnafın kazançlarının düştüğü belirtildi.

Peş peşe gerçekleşen canlı bomba saldırıları ve darbe girişimiyle birlikte son aylarda İstanbul’da eğlence hayatının merkezi konumundaki İstiklal ve Bağdat caddelerinde çok sayıda dükkan kapanmıştı.

Kapalıçarşı’daki üç bin 600 dükkandan 600’e yakını kapandığı belirtilirken, sayının yıl sonuna kadar bin 500’e yükselebileceği ifade edilmişti.

Krizin, alışveriş merkezlerinde de (AVM) görüldüğü ortaya çıkmış, birçok AVM’de çok sayıda dükkanın kapandığı, kiraların ise yükseldiği belirtilmişti.
Son aylarda Nuruosmaniye’de ünlü mağazalar kapandı

Dünya gazetesinden İbrahim Ekinci’nin haberine göre caddenin en ünlü mağazaları önceki aylarda kapanırken, son günlerde Assos, Starbucks ve McDonald’s gibi mağazaların yanı sıra yeni açılan dükkanlar da kapanmaya başladı.

İçinde 81 dükkan bulunan Orient pasajının yarısının boş olduğu kaydedilirken, son günlerde iki dükkanın daha kapandığı belirtildi.
Kiralık dükkan afişleri arttı

Caddede kiralık dükkan afişleri sıklıkla görülmesine rağmen turist sirkülasyonunun azaldığı ifade edildi. Nuruosmaniye, ‘zengin turistler’in alışveriş yaptığı bir bölge olarak biliniyor.

Bölge esnafı ise, Nuruosmaniye’de yaşanan bu durumun gerekçesi olarak Karaköy’deki inşaat sebebiyle kruvaziyer gemilerinin gelmediğini, dolayısıyla turist akışının azaldığını savunuyor. Akışın en çok azaldığı turist grubu ise Körfez ülkeleri.

Caddedeki otellerin boş kaldığını söyleyen esnaf Turgut Kınazzi, “Turist sayısı geçtiğimiz yıllarda arttı ama alışveriş yapan turist gelmiyor. Geçen yıla göre yüzde 80 kayıp var işlerde. Kiralar yüksek. Ama düşecektir” diye konuştu.
‘Cadde dükkanları yerine kebapçılar geliyor’

Edwar Haroğlu isimli bir esnaf da, yaz başından bu yana işlerde düşüş yaşandığını belirterek, “Körfez müşterisi gelmiyor. Acenteler turisti getirir dükkanlara dağıtırdı. Yüzde 60 kayıp var diyebilirim. Çok el değiştiren dükkan var. Kuyumcu kebapçı oluyor. Normal cadde dükkanları yerine etçiler, kebapçılar geliyor. Kalburüstü dükkanlar kapanıyor” dedi.
‘İş kaybı yüzde 90’larda’

Başka bir esnaf David Evyapan da, sene sonuna kadar çok sayıda dükkanın kapanacağını belirterek, böyle bir durumla 25-30 yıldır karşılaşmadıklarını söyledi: “İş kaybı yüzde 90’larda diyebilirim. Geçen yıl 10 iş yaptıysak bu sene bir. Burası turistik bölge. Gelmeyince olmuyor. Sultanahmet’te, Vezneciler’de Çarşı’nın iki çıkışında bomba patlıyor. Turistte güven kaybı var. Kapalıçarşı’nın ana caddesinde 13 dükkan boş. Yer bulamazdınız. Girişinde silahlı polisler bekliyor. Görüntü iyi değil. 25 – 30 yıldır böyle bir şey görmedik.”