PUTİN TÜRKİYE’DE

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türk akımını görüşmek üzere İstanbul’a geldi. Aynı saatlerde Türk akımı projesi Dünya Enerji Kongresi kapsamında tanıtılıyordu. Erdoğan, Putin, Aliyev’in katıldığı oturum başladı.
23. Dünya Enerji Kongresi, dünyanın önde gelen liderlerinin katılımıyla İstanbul’da başladı. Enerji Bakanı Berat Albayrak, kongre kapsamında bir konuşma yaptı. Bakan’ın konuşmasından satır başları:
Enerji Bakanı Berat Albayrak: Kıymetli misafirler Türkiye olarak tüm politiklarımızda kaygımız barış ve istikrarın sağlanmasıdır. Enerjiyi yapıcı ve tamir edici bir enstrüman olarak görüyoruz. Enerji politikamızın özü kazan kazan ilkesi çerçevesinde ortak çıkarların gözetildiği bölgesel istikrarın olduğu ekosistemdir. Türkiye ulusal menfaatleri çerçevesinde kazan-kazan prensibinde… Bu kriterlerdeki her proje için sorumluluk almaktan geri durmayacaktır. Sadece bir kaynak arzı olarak değil enerjiyi bütüncül bir yaklaşım olarak ele alıyoruz.
BAŞBAKAN YILDIRIM SÖZ ALDI

Bakan Albayrak’ın konuşmasının ardından Başbakan Binali Yıldırım söz aldı. Başbakan Yıldırım şöyle dedi:
Dünya Enerji Kongresi’nin açılışı dolayısıyla sizlere hitap etmekten büyük mutluluk duyuyorum. Enerjinin bütün alt sektörlerinin farklı açılardan ele alınacağı 65 iş 65 oturum yapılacak. Yaklaşık 250 konuşmacı bilgilerini tecrübelerini aktaracak. Kapsamlı bir görüş alışverişi yapılarak geleceğe yönelik tahminlerde bulunacaklar.
Özetle kongreye atfedilen enerji olimpiyatları tanımının hakkının verileceğine inancım tamdır. Bir analoji yaptık devamını getirelim. Daha güçlü daha hızlı daha yükseğe enerji olimpiyatları inşallah bizi daha güçlü enerjinin erişimi anlamında çok daha hızlı yapsın.
Amacımız ağlam dengeli ve sürdürülebilir bir enerji sepeti oluşturmaktır. Nükleeri enerji sepetimize dahil ettik. Hali hazırda 2 nükleer santral için çalışmalar devam etmektir. 2023’te enerjinin yüzde 10’unu nükleer güç santrallerinden elde etmeyi planlıyoruz. Yeni nükleer güç santrali projesi de gündemde.
Venezuela Devlet Başkanı Maduro: Petrol fiyatları yatırım ve üretim kapasitesinin korunması konusunda zorluyor. Adil fiyatlar için ikili görüşmeler de yapılmalı. Enerji çeşitliliği için işbirliği yapmamız gerekiyor. Elektrik üretiminde yenilenebilir enerji çok önemli bütüncül bir yaklaşım gerekli.
RUSYA DEVLET BAŞKANI VLADİMİR PUTİN TÜRKİYE’YE GELDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Dünya Enerji Kongresi’ne katılmak üzere Türkiye’ye geldi. Putin’in uçağı saat 13.30 itibariyle aprona yanaştı. Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirecek. Erdoğan ile Putin’in Türkiye üzerinden Avrupa’ya Rus doğalgazını taşıyacak olan Türk akımı projesine son şeklini vermesi bekleniyor.KAYNAK:Sözcü