Yıldırım’dan Bankalara: TEFECİLİĞİ BIRAKIN

AK Parti istişare ve değerlendirme toplantısı için Afyonkarahisar’da bulunan Başbakan Binali Yıldırım, burada Ticaret ve Sanayi Odası’nda konuştu. Konuşmasının önemli bir bölümünü ekonomiye ayıran Başbakan Yıldırım, bankacılara sert uyarılarda bulundu. ‘Ekonominin görünümüyle, bankaların görünümü örtüşmüyor’ diyen Yıldırım sözlerini şöyle dürdürdü, “Bankalara sesleniyorum, tefeciliği bırakın gerçek ekonomiye dönün.” Başbakan Binali Yıldırım’ın konuşmasından satır başları şu şekilde;

BANKALARA: TEFECİLİĞİ BIRAKIN
Bankacıları uyarıyorum. Lütfen reel sektörün sesine kulak verin. Tefeciliği bırakın. Gerçek ekonomiye dönün. Yarın bir gün ekonomiye kaynak aktarmaya çalışacaksınız, ama geç olacak. Duyduğunuz her haber üzerine ‘Aman biraz daha teminatları artıralım, biraz daha faizleri arttıralım.’ Bu akıllı insan işi değil. Yok etmeyi değil, yaşatmayı hedef alın. Ya bunu kendiliğinizden yaparsınız, ya da bunu size yaptırırız

Türkiye’nin ekonomisinin görünümüyle, bankaların görünümü örtüşmüyor. İş aleminin duruşuyla, bankalarımızın duruşu birbiriyle uyuşmuyor. Bu arkadaşların hepsini toplayacağız, bir kez daha uyaracağız. Bizim de yapacağımız elimizde araçlarımız var ama biz istiyoruz ki ekonomi kendi kurallarıyla çalışsın.

‘YENİDEN YAPILANDIRMADA FIRSATÇILIK YAPMAYIN’
Dedikodularla hareket etmeyin, yeniden yapılandırmalarda fırsatçılık yapmayın. Ekonomi ile ilgili zerre sıkıntımız yok. Bütün göstergelerimiz en güçlü ülkelerinkinden daha yukarıdadır. Hangi ülkeyi alırsanız alın başka ülkelerin borç oranlarına bakın. Milli gelirinin 2 katından fazla borcu var. Risk primleri bizimkinden düşük. Cari açığı, bütçe açığı bütün göstergelerde meşhur AB’nin kriterleri diye bir şey kalmadı. Hepsi darma duman oldu.

Sizin kazanmanız tek başına bir şey ifade etmez. Ülkenin kazanması için siz az kazanacaksınız bütün alanlara kaynak aktaracaksınız. İşin kolayına kaçıyor. 3 kat, 5 kat teminat istiyorlar. Olmadı tekrar krediyi geri çağırıyor. Kardeşim yapılandırma getirdik. 1 lira borcunu 3 liraya çıkartıp yapılandırıyorsunuz. Bu fırsatçılıktır. Bundan vazgeçmeleri lazım. Türkiye ekonomisinin görünümü ile bankaların durumu örtüşmüyor. Bu da Türkiye’ya yakışmıyor.