AB ile İlişkiler : ”DEVAM mı ,TAMAM mı ?

AB ile ilişkilerde kritik viraj dönülmek üzere.Başta AP Başkanı Schulz olmak üzere ”Türkiye ile ilişkiler dondurulsun ya da Türkiye ye ekonomik Ambargo uygulansın” diyenlerle ”İlişkileri kesersek hiç te iyi olmaz ”diyenler arasındaki görüş ayrılıkları da devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’da AP Başkanı Schulz’a ‘yaptırım’ tepkisi olarak ”Terbiyesize bak ”demesi işleri iyice karıştırdı.
STEİNMEİR ANKARA ‘DA
Almanya Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier, Türkiye’de kitlesel tutuklamalardan kaygı duyduklarını kaydederken AB’nin üyelik müzakerelerini sonlandırmasına karşı olduğunu söyledi.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Türkiye’ye karşı izlenecek tutum konusunda uzlaşı sağlayamamıştı.
‘AB ile ilgili kararı Türkiye vermeli’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Steinmeier, “Müzakere kararını Avrupa başkentleri vermemeli, AB ile ilgili kararı Türkiye vermeli” dedi.

Alman bakan, terörle mücadelede Türkiye’nin yanında olduklarını belirtmekle birlikte, “Türk mevkidaşımın söz ettiği gibi, Almanya’da PKK ile ilgili 4 bini aşkın davanın bulunduğuna ilişkin herhangi bir bilgim yok” diye konuştu.

Eş başkanlar Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 10 HDP’li vekilin tutuklanmasının ardından Avrupa Komisyonu’nun Türkiye için hazırladığı İlerleme Raporu’nda özellilkle ifade özgürlüğü, yargı bağımsızlığı ve demokrasinin uygulanması gibi konularda yaşanan gerilemeye dikkat çekilmişti.

Raporun yayınlanmasından hemen önce Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, Türkiye’yle AB üyelik görüşmelerinin dondurulmasını istemişti.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz geçtiğimiz hafta Ankara’ya “İktidar sahiplerini yollarından geri dönmeye ve Avrupa’nın demokrasilerimizin güçlenmesi için diyaloga uzattığı eli tutmaya çağırıyorum” diye seslenmişti.
‘Tutuklamalardan derin endişe duyuyoruz’

Daha önce Türkiye ile Almanya arasında krize olan Alman vekillerin İncirlik Üssü’nü ziyaretine izin verilmesi gerektiğini savunan Steinmeier, Türkiye’deki basın özgürlüğüne de değindi: “Türkiye’de medyaya yönelik tutum ve kitlesel tutuklamalardan derin endişe duyuyoruz.”

Darbe girişiminden bu yana kamu kurumlarından atılan ya da görevden uzaklaştırılanların sayısı 110 bini aşmıştı.
Çavuşoğlu: AB’nin görüşleri Türk halkında ciddi tepkiye yol açıyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise, Avrupa ülkelerinden gelen müzakerelerin durdurulması talebini “AB Dışişleri bakanlarının, ilişkilerin durdurulması yönündeki görüşleri Türkiye ve Türk halkında ciddi tepkiye yol açmaktadır” diye değerlendirdi.

Çavuşoğlu, “AB ülkelerinden Türkiye’ye aşağılayıcı tavırlardan bıktık” diye konuştu.