ABD:Medya ya Resmi Baskı giderek artıyor

ABD, Cumhuriyet gazetesine düzenlenen operasyona tepki gösterdi.

İstanbul başsavcılığının ‘FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçlaması üzerine gazetenin yöneticisi 15 isim gözaltına alınmıştı.

Dışişleri Sözcüsü John Kirby tarafından yapılan açıklamada ABD’nin 15 Temmuz darbe girişiminin sorumlularının tespit edilmesine dönük Türkiye’nin çabalarını desteklediği kaydedilirken, haber kuruluşlarının kapatılmasından ve gazetecilerin gözaltına alınmasından kaygı duyduklarını ifade etti.

Kirby, “ABD, Türkiye’deki muhalif medya kuruluşları üzerinde giderek artan resmi bir baskı gibi görünen durumdan endişe duyuyor” diye konuştu.
AP başkanı: Cumhuriyet operasyonuyla kırmızı çizgi aşıldı

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Cumhuriyet gazetesine düzenlenen operasyonun siyasi saiklerle yapılmış olabileceğini belirterek, ‘kırmızı çizgi’nin aşıldığını söyledi.

martin-schulz
Kişisel Twitter hesabından açıklama yapan Schulz, “Murat Sabuncu ve Cumhuriyet’teki diğer gazetecilerin gözaltına alınması, Türkiye’de ifade özgürlüğüne ilişkin kırmızı çizginin bir kez daha geçilmesi anlamına geliyor” diye yazdı.

‘Hukuk saikinden ziyade siyasi kaygılarla yapılıyor’

Cumhuriyet’in Türkiye’deki diğer bağımsız gazetelerden farklı olduğunu belirten Schulz, şöyle devam etti: “AB’nin darbe girişiminin ardından demokrasiyi savunan Türk vatandaşlarıının cesaresini takdir ettiğini daha önce söylemiştim. Ama sürmekte olan tasfiye, hukuk ve güvenlik saiklerinden ziyade siyasi kaygılarla yapılıyormuş gibi görünüyor.”

‘Hükümet birlikte çok kutuplaştırma peşinde’

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın tutuklanmasını ve OHAL kapsamında yayımlanan son kanun hükmünde kararname (KHK) ile rektörlerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atanacak olduğunu hatırlatan Schulz, “Bunlar, Türk hükümetinin birlikten çok kutuplaştırma peşinde olduğunu gösteriyor” dedi.