“MHP, ilkelerinden uzaklaşıyor…”

“MHP, ilkelerinden
uzaklaşıyor…”

Necdet Buluz

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemi konusunda AKP Parti ile aynı çizgide hareket etmesi, Milliyetçi tabanda büyük tepkilere neden oluyor. Bu uzlaşmanın Türkiye’yi bölmeye yönelik olduğuna da vurgu yapılıyor. Teşkilat bugün için ikiye bölünmüş durumda.
MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ’ın partiden ihraç edilmesi ile başlayan süreç içinde de MHP tabanındaki rahatsızlıkların daha da arttığını görmekteyiz.
Özdağ ile daha önce bir görüşme yapmıştık. Partiden ihraç edilmeden önce Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemi konusunda bir rapor hazırlamış. Bu raporda tehlikelere işaret etmiş. “Raporumda her şeyi çok açık biçimde ifade ettim, partimizin görüşlerine ters düşen tarafları anlattım. Başkanlık sisteminin Türkiye’yi bölünme noktasına getirebileceğine de işaret ettim. Bu yapılaşmanın milletimizin ve özellikle de partimizin anlayışına ters düştüğünü not ettim” diyor.
Bilindiği gibi Özdağ ile birlikte 4 MHP’li milletvekili daha Başkanlık sisteminin Meclis’e geldiğinde “hayır” oyu vereceklerini daha önce açıklamışlardı. Bu sayı artabilir mi? Seslerini çıkarmayan bazı milletvekilleri arasında da bir rahatsızlığın olduğunu görüyoruz. Tabandan gelen rahatsızlıklar bu milletvekillerini de “hayır “oyuna götürebilir.
Özdağ aynı programda “MHP milletvekillerinin çok büyük bir kısmı ‘Ben başkanlık projesine muhakkak ve kesinlikle karşıyım. Sandığa sıra gelirse ben evet demem’ diyorlar. ‘Biz evet dersek partimiz de ülkemiz de yok olur’ diyorlar. Devlet Bey’in böyle bir şeyi istemesine sebep yok’ diyorlar. ‘Göreceksiniz Devlet Bey AKP’yi tuzağa düşürecek’ diyorlar” görüşlerini de dile getirdi.
Buradan şunu çıkarabiliriz:
Milliyetçi tabandaki rahatsızlıklar daha da büyürse Bahçeli geri adım atabilir. Ya da parti içindeki milletvekillerinin “hayır” oyları ile karşılaşabilir. Böyle bir durumda AK Parti içinde de söylendiği gibi “hayırcı” milletvekilleri varsa ortaya hiç de beklenmedik bir tablo çıkabilir.
Bahçeli son andaki manevrası ile beklendiği gibi AK Parti’yi gerçekten tuzağa düşürebilir mi? Bir ihtimaldir bekleyip göreceğiz.
Geçenlerde gazeteci arkadaşımız Orhan Uğuroğlu, Ümit Özdağ’ı Ege Türk TV’de “Sonsöz” programında ağırladı. Özdağ Başkanlık sistemi konusunda çok net mesajlar verdi ve “Çok tehlikeli bir karar uyguladığını düşünüyoruz. MHP’nin kendi ilkelerinden uzaklaştığını düşünüyor ve çok açık muhalefet yapıyoruz başkanlık projesine” diye tepkilerini ortaya koydu.
Şimdi, Özdağ’ın “Sonsöz” programında Başkanlık sistemi ile ilgili söylediklerine kısaca bir bakalım mı?
“MHP Parlamenter demokrasiyi benimsemiş bir partidir ama bunun ötesinde başkanlığın hep gizli bir federasyon projesi olduğunu ve önce başkanlık arkasından federasyon istediği açık. AKP’nin PKK açılımı sürecinde İmralı’da Öcalan ile yaptığı pazarlıklarda çok açık bir şekilde başkanlık ve özerk bölge ya da federe bölge pazarlığı içinde olduğu biliniyordu. MHP ve Sayın Bahçeli, başkanlığa çok sert bir tavırla muhalefet etmiş, Türkiye’yi bölünmeye sürükleyeceğinin altını çizmiştir. Bahçeli’nin son 10 yıldır yaptığı bu açıklamalar MHP web sitesinde var. Eğer MHP’nin resmi siyasetini kim temsil ediyor derseniz, ben, Yusuf Halaçoğlu, Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Balıkesir Milletvekili İsmail Ok ve Isparta Milletvekili Nuri Okutan temsil ediyoruz. Ülkücü tabanın sesi olmak durumundayız. Devlet Bahçeli, ‘Başkanlık’ dediği andan itibaren MHP’nin resmi tezini savunmuyor demektir. Nasıl oluyor derseniz; demek ki bazen oluyormuş! Türkiye’nin sonucu belli olmayan bir maceranın içerisine başkanlık, federasyon ve bölünme macerasına sürüklenmesine izin veriyor. Bizim Türk Milleti önünde Meclis’te yemin etmiş Türk Milliyetçisi milletvekilleri olarak böyle bir maceraya sürüklenmesine ortak olmamız söz konusu bile değil. Mecliste de, referandumda da ben bu ülkenin birlik ve bütünlüğünü isteyen milletvekillerinin yeminlerine de sadık kalarak başkanlık projesine karşı çıkmaları gerektiğini söylüyorum. AK Parti gizli federasyoncu bir partidir. İmralı’da bunun görüşmeleri yapılmıştır. Eğitimin bile yerel yönetimlere bırakılacağını biliyoruz. Şimdi adım adım giden bir stratejidir bu. Önce başkanlık sonra federasyon… Sırası gelince gündeme getirilecektir.
AK Parti tarafından Yeni Anayasa Taslağı MHP’ye verilmişti. Bahçeli Başkanlığında bir araya gelen hukukçular yaptıkları toplantıda bazı maddeler yerinde bulmuş, bazılarına da itiraz etmişlerdi. MHP tarafından yapılan açıklamada da “Türk milliyetçiliği kokan bir Anayasa ile karşılaşacağız, kimse merak etmesin, endişelenmesin” açıklamaları yapılıyor.
38 maddelik taslakta özellikle yetki ve sorumluluk dengesinin yeniden kurulacağı ifade ediliyor. MHP’nin Türkiye’nin önünü açan parti olarak da tarihe geçeceğine vurgu yapılıyor. Genel Merkez yetkilileri “Bizim kırmızı çizgilerimiz var ve biz bunlarda sonuna kadar ısrarcıyız” diyorlar.
Bugünlerde tartışılan bir önemli konu da şu:
Her şey Başkanlık sistemine göre düzenleniyor. Ancak “Başkanlık” denilmeyecek de “Cumhurbaşkanı” denilecek. Başkanlığa kılıf hazırlanması olayı Milliyetçi tabanda tepkileri daha da çoğaltıyor. Zaten kamuoyu da “aklımızla alay mı ediliyor?” sorusu ile konuya tepki gösteriyor.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz