Türkiye ”Rakka savaşı”nda niye yok ?

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), DEAŞ’ın merkezi olan Suriye’deki Rakka kentini ele geçirmek üzere önceki gece operasyona başladı. Terör örgütü PKK ile bağlantılı YPG’nin bayrağı altında basın toplantısı düzenleyen SDG, operasyona ‘Fırat’ın Gazabı’ adının verildiğini ve ABD’nin hava desteği sağladığını açıkladı. Operasyona 30 bin SDG’li katılıyor. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise SDG’nin başlattığı Rakka operasyonunu memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

TERÖR örgütü DEAŞ’ın kurduğu sözde halifeliğin ‘başkenti’ konumundaki Suriye’nin Rakka kentine yönelik uzun süredir beklenen operasyon önceki gece başladı.

Açıklamayı dün PKK ile bağlantısından ötürü Türkiye’nin terör örgütü kabul ettiği PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin en büyük bileşeni olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yaptı. SDG sözcüleri, Rakka’nın yaklaşık 60 km kuzeybatısındaki Ayn İsa’da düzenledikleri basın toplantısında operasyonun başladığını, operasyonda kara gücü olarak sadece SDG’nin yer alacağını ve ABD’nin hava desteği vereceğini duyurdu. Operasyona “Fırat’ın Gazabı” adı verildi. Amerikalı yetkililerden Rakka operasyonunun yakında başlayacağı yönünde açıklamalar son günlerde yoğunlaşmıştı. Türkiye ise YPG’nin operasyonda yer almaması şartıyla Rakka’daki operasyona katılabileceğini açıklamıştı. SDG sözcülerinden Talla Sello, “Türkiye’nin ya da Türkiye ile müttefik silahlı grupların operasyonda yer almayacağına dair uluslararası koalisyonla kesin olarak anlaştık” dedi.

‘TANKSAVAR ALDIK’

Sello, ABD öncülüğündeki koalisyondan yeni silahlar aldıklarını ve bunların içinde tanksavar füzeler olduğunu da açıkladı. Sello, harekatın iki aşamalı ilerleyeceğini, ilk olarak Rakka’nın çevresindeki kırsal bölgenin kurtarılacağını ve kentin izole edileceğini, ikinci aşamada ise şehrin kontrolünün alınacağını anlattı. SDG’nin bir diğer sözcüsü Cihan Şeyh Ahmed, operasyona 30 bin kişilik bir gücün katıldığını bildirdi. Yazılı basın açıklamasında “Rakka kendi çocukları, Arap, Kürt ve Türkmen gruplar, SDG bayrağı altındaki kahramanlar tarafından özgürleştirilecek. YPG’nin aktif katılımı ve uluslararası koalisyonun koordinasyonu olacak” denildi. SDG, sivillere DEAŞ kontrolündeki bölgelerden uzaklaşmaları çağrısı da yaptı.Haber:Hürriyet .Resim Reuter Ajans