” Türkiye’yi kimse hizaya sokamaz”

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş sona eren Bakanlar Kurulunda görüşülen konuları basın mensuplarıyla paylaşarak soruları cevapladı. Türkiye egemen bir ülkedir. Dolayısıyla kimsenin Türkiye’yi hizaya sokacağını zannetmemesi lazım diyen Kurtulmuş, geçtiğimiz günlerde bombalı saldırıyla hayatını kaybeden Derik Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk’ün katillerinin de yakalandığını belirtti.

Numan Kurtulmuş’un açıklaması özetle şöyle:

Muhammet Fatih Safitürk’ün ana failleri yakalanmıştır, soruşturma devam ediyor. Şu ana kadar 62 kişi gözaltına alındı.
İKİ PROJE TAMAMLANDIĞINDA BÜYÜK İSTİHDAM SAĞLANACAK

GAP projesinin tamamlanmasıyla birlikte toplam 1 milyon 270 bin kişiye istihdam sağlanacaktır. Bütün bunlar tamamlandığında sulamada, enerjide toplam 4.19 milyar dolarlık yıllık bir ekonomik getiriyi Doğu Anadolu Projesi’nden elde etmiş olacağız. Bu projede 890 bin kişi istihdam edilecektir.

TÜRKİYE’YE KARŞI HİÇBİR ZAMAN KABUL EDİLEMEYECEK BİR İLERLEME RAPORUDUR

(Avrupa Birliği ilerleme raporuna ilişkin) Gerekli bütün açıklamalar yapıldı. Avrupa Birliği ilerleme raporu yanlı, Türkiye’ye karşı hiçbir zaman kabul edilemeyecek bir ilerleme raporudur. Bu raporun içeriğini kabul etmediğimizi ifade etmek isterim. Schulz’un sözlerine (Türkiye idam cezasını getirirse müzakereler durdurulur) anlam vermek mümkün değil. Türkiye’nin terörle mücadelesinden rahatsız olan bu tür yaklaşımları kabul etmek mümkün değil. Türk halkının 15 Temmuz’da verdiği mücdelede de Avrupa’nın arkamızda durduğunu söylemek mümkün değil. Türkiye egemen bir ülkedir. Dolayısıyla kimsenin Türkiye’yi hizaya sokacağını zannetmemisi lazım.

Fırat Kalkanı Operasyonu

Fırat Kalkanı operasyonu planlandığı şekilde devam ediyor. Türkiye, havadan desteğini sürdürmeye yeniden başlamıştır. Operasyon, El Bab’a doğru planlandığı şekilde ilerliyor.

Yeni anayasa çalışmaları hakkında

330’u bulduğumuz anda bu gündeme getirilecektir. MHP ile görüşmeleriminz devam ediyor, CHP’ye de kapımız açıktır. Mühüm olan halkın büyük kesimlerinin katıldığı anayasal bir değişim yapmaktır. Bizim görüşümüz parlamentodan yeşil ışık çıktığında bunu halka götürmektir.

Türkiye’de yürütmenin tek elde toplanacağı bir sisteme geçişi öngörüyoruz. Tam, güçlendirilmiş başkanlık modelidir üzerinde durduğumuz. Daha fazla denetlenebilen sistem öngörüyoruz.

Yurtdışına kaçan FETÖ’cüler hakkında

Netleşmiş değil ama vatandaşlıktan çıkarmalar olabilir.

Boğaziçi Üniversitesi rektör seçimi

Rektör seçimleri konusunda malesef üniversitelerde kamplaşmalar olur, rekötürlük seçimi bittikten sonra bile bu tartışmalar bütün o dönem boyunca devam ederdi. Az oy alanın seçildiği dönemler önceden de oldu. Bu kapsamda KHK çerçevesinde Cumhurbaşkanımız önüne koyulan isimlerden birini seçmiş oldu. Umarım Boğaziçi Üniversitesi için hayırlı olur.

MHP ve CHP ile görüşme

Prensip olarak görüşme yapmaya karar vermek önemlidir. Hem Kılıçdaroğlu hem de Bahçeli’yle bildiğim kadarıyla planlanmış biri görüşme yok.

Dolardaki yükseliş

Önce şunu ifade edeyim dolar sadece türk parası karşısında değer kazanmıyor. Doların bu kadar değerlenmesi ABD ekonomisi için de pozitif bir durum değildir. Türkiye ekonomisindeki yapısal nedenlerden dolayı dolar değerlenmiyor. Bu geçicidir, bu şartlar ortadan kaltıktan sonra dolar belli bir seviyenin altına inecektir. Telaşlanacak bir durum olmadığını söylemek isterim.