Keçiören Metrosu ”yarım” açıldı

Büyükşehir Belediyesi tarafından inşaatına başlanan ve Ulaştırma- Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na devredilerek AKM’ne kadar yapımı tamamlanan Keçiören Metrosu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma- Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bakanlar, Milletvekilleri, Ankara Valisi Ercan Topaca ve Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ‘in katıldığı törenle hizmete açıldı.

Keçiören’in ulaşımını büyük oranda rahatlatacak olan Atatürk Kültür Merkezi (AKM)- Keçiören metro hattının açılış törenine binlerce vatandaş katıldı.

Ankara Büyükşehir Belediye tarafından Başkent’in en büyük ikinci ilçesinin toplu taşıma sistemine çözüm olması amacıyla inşaatına başlanarak sonrasında Ulaştırma-Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na devredilerek yapımı tamamlanan AKM-Keçiören metrosu, 9 bin 200 metre uzunluğunda ve 9 istasyondan oluşuyor. AKM-Keçiören arasındaki seyahat süresini 18 dakikaya indirecek metro hattında, başlangıçta 6 set (3’lü dizi) vagonlarla, 7 dakika aralığıyla hizmet verilecek.

BAŞKAN GÖKÇEK:“ SON ÜÇ YIL KEÇİÖREN İÇİN ALTIN YIL OLDU”

Keçiören Metrosu’nun hizmete açılışı nedeniyle düzenlenen tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve Keçiören Müftüsü İhsan İlhan tarafından okunan KuranTilavet-i ile başladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, açılışta yaptığı konuşmada, 2014 yerel seçimlerinin ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından Keçiören’de gerçekleştirilen yatırımları kısaca anlattı.

Mahalli seçimlerin ardından geçen 3 yılın yatırımlar açısından Keçiören ilçesi için altın yıllar olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, “Fatih caddesi üzerinde 3 tane yaya üst geçidi yapıldı. 2’si tamamlandı, birinin yapımı ise devam ediyor. İçerisinde bulunduğumuz Şehitler Meydanı ki Başbakanımız tarafından adı konulmuştu. 15 bin metrekare büyüklüğünde olup oda bitti” dedi.

Yapılan yatırımlar hakkında bilgi vermeye devam eden Başkan Gökçek, yangın sonucu kül olan Osmanlı Halk Pazarı’nın yeniden yapılarak esnafa hediye edildiğini kaydetti. Başkan Gökçek, şunları söyledi:

“Keçiören’in genelinde toplam 100 bin metrekare kaldırım yapıldı. Yavuz Sultan Selim Bulvarı, 70 milyon TL sarf edilerek bitirildi. Kuşcağız Aile Yaşam Merkezi, OICD ödülü aldı. Esertepe Parkı bitirilerek, Sayın Cumhurbaşkanımız katılımıyla hizmete açıldı. Bağlum da çok miktarda asfaltlama yapıldı, bütün caddeleri düzeltildi. Saray-Bağlum-Yuva arasında 21 kilometre çevre yolu bitirildi. İnşallah bu sene asfaltlanacak ve açılacak. Ovacık’ın bütün imar yolları açıldı.”

Yükseltepe Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında da yolların tamamen açıldığını ve ASKİ tarafından alt yapının tamamlandığını kaydeden Başkan Gökçek, “ASKİ Ankara Çayı’nı temizledi. Pissu kollektörleri her iki tarafta da yapıldı. 90 dönümlük dev bir parkımız olan meteoroloji parkı, şu anda devam ediyor, o da bitecek. Kuzey Yıldız Camii yüzde 80 oranlarında tamamlandı. Yaz aylarında İnşallah açacağız. Aynı zamanda Kongre Merkezi’nin temeli atıldı devam ediyor” dedi.

-“FEN İŞLERİ 3 YIL İÇİNDE 300 MİLYONLUK YATIRIM YAPTI”

Kazım Karabekir Caddesi’nin genişletildiğini de ifade Başkan Gökçek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“2 yıl içinde sadece Fen İşlerinin Keçiören’e yaptığı yatırım 300 milyondur. Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi, Habitat’tan en iyi uygulanabilir Kentsel Dönüşüm Projesi ödülünü aldı. 50 kilometre su kanal, yağmur suyu ayrıca depo iletim hatları yapıldı. Bütün bunların hepsi Keçiörenimize hayırlı olsun.”

-“KEÇİÖREN METROSU’NA 306 MİLYONLUK HARCAMA”

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Keçiören Metro hattının yapımına, o zaman Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla temelinin atıldığını hatırlatarak, “Keçiören Metrosu’nun inşaatında Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak 86 milyon dolar, bugünkü parayla 306 milyon TL harcama yaparak inşaatını yüzde 43’e getirdik” dedi.

Büyükşehir Belediyesi olarak metronun yapımına güçlerinin yetmeyeceği için hükümetten ricada bulunduklarını vurgulayan Başkan Gökçek, “Allah razı olsun hükümetimiz bizi kırmadı devir aldı ve bugün de bu hattı bitirdi” diye konuştu.

Keçiören Metrosu’nun teknik özellikleri hakkında da bilgi vererek konuşmasına devam eden Başkan Gökçek, şunları söyledi:

“Metronun uzunluğu 9 bin 220 metredir. Toplam 9 istasyonu bulunuyor. İlk istasyonu Şehitler İstasyonu, son istasyonu AKM’dir. İki istasyon arasındaki süre yaklaşık 18 dakikadır. Şimdilik 3’lü setler halinde 6 setle 7 dakikada bir servisler yapılacak. Yeni trenler geldikçe de sefer sayıları artacak. Tren sayıları arttıkça 2,5 dakikada bir servis yapılacak. Her seferde 1500 yolcu taşınacak.

Bir saatte tek yönde 40 sefer yapacak olan hatta, tek yönde 36 bin yolcu taşınabilecek. Önümüzdeki süreçte metronun devamı olan AKM-Kızılay uzatması 3,5 kilometre olacak. Bunun müjdesini de bakanımız, başbakanımız ve cumhurbaşkanımız verecek.”

Başkent’te mevcut metro hatlarıyla birlikte günlük 300 bin yolcu taşındığını belirten Başkan Gökçek, “İnşallah nasip olursa Keçiören Metrosu’nun katılımıyla bu sayı daha da artacak. Ben Bakanımız, Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza Keçiören Metrosu’na yapmış oldukları fedakarlıklar için Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Keçiörenliler adına şükranlarımız sunuyorum. Hayırlı ve uğurlu olsun” diyerek konuşmasını tamamladı.