MHP’de sıkıntı büyüyor…

MHP’de sıkıntı büyüyor…

Necdet Buluz

Meclis’te görüşülmekte olan yeni Anayasa değişikliği konusunda MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin AK Parti’ye destek vermesi tartışılırken, MHP tabanından da farklı sesler yükseliyor. Tabanının ve ülkücü kesimin % 85’inin yeni Anayasa değişikliğine karşı olduğu, referandum olursa buna “hayır” oyu kullanacağı iddia ediliyor.
Ülkücü tabanda en çok konuşulan ve tartışılan konu şu:
“MHP, AK Parti içinde eritilmeye çalışılıyor. Daha önce sağ kanattaki partilerin Genel Başkanları bir şekilde AK Parti üyesi, daha sonra milletvekili ve Bakan yapıldı. Numan Kurtulmuş, Süleyman Soylu, Yalçın Topçu bunlara somut örneklerdir. Sıra şimdi bizim partimize geldi. Eğer Partili Cumhurbaşkanlığı Meclis’te kabul edilir, referanduma gelir, yasalaşırsa MHP eriyecek, Meclis’te iki parti kalacaktır. Bu yeni sistem bizi siyaset sahnesinden silecek özellikler taşıyor. Böyle bir sisteme ülkücülerin ve MHP’ye gönül vermiş olanların “evet” demesi beklenmemelidir.”
Partinin birçok ile ve ilçe örgütlerinden ard arda yaşanan istifalar sonrası yapılan ortak açıklamalarda da şöyle deniliyor:
“Tabandan şiddetli tepki görüyoruz. ‘Böyle bir anayasaya yukarı neden evet diyor’ diye soruyorlar. ‘Bunu neden sorgulamıyorsunuz, neden tepki vermiyorsunuz? Diyorlar. Ciddi anlamda baskı oluştu. Biz bu sorguyu yapmıştık ama tatminkâr cevaplar gelmeyince istifa kararını aldık. Bu davadan koptuğumuz anlamına gelmemelidir. Hâlâ MHP’de, hâlâ ülkücü çizgideyiz. Ülkenin birliğinden, bölünmez bütünlüğünden, üniter devlet yapısından ve parlamenter demokratik sistemden taviz vermeyeceğiz. Bu konuda ki duruşumuz aynı. Gündem oluşturmak için değil milletvekillerimize bizim de görüşlerimizi dikkate alarak oylamaya katılmaları konusunu hatırlatmak istedik. Milletvekillerimizin sesimizi duyması için istifa ettik. Çok fazla zaman geçmeden tabanın istediklerini yerine getirecek olan vekillerin doğru kararlar alacağını umuyoruz. Genel başkanın son 1 yıla kadar arkasındayız. Ancak son bir yıldır partinin net tavrı olan parlamenter sistemden neden vazgeçildiğini ülkücü taban sorguluyor. Dünden bugüne ne değişmiştir? Neden anayasaya ‘evet’ deniliyor. Milletvekillerimizin tabanın da görüşlerini dikkate alarak ellerini vicdanlarına koyarak oy kullanmalarını istiyoruz” ”
Hemen şunu da ekleyelim:
MHP’de Genel Başkan Bahçeli’nin tavrını destekleyen ve yapılan yeni Anayasa değişikliğini destekleyen kesim de bulunuyor. Bu kesimden gelen açıklamalarda da “Genel Başkanımız yanlış yapmaz, yanılmaz mutlaka bir bildiği vardır” deniliyor.
MHP’de muhalif kanatta yer alan isimler yeni Anayasa değişikliğine ve partili cumhurbaşkanlığına karşı çıkıyor. Bu konuda da sürekli açıklamalar yağıyor milletvekillerine uyarıda bulunuyor. Tabandaki artan rahatsızlıkları Bahçeli ve kurmaylarına duyurmaya çalışıyorlar.
Parti tabanından Bahçeli’ye gönderilen raporlarda da “Ülkücü camia bu durumdan çok rahatsız. Partili Cumhurbaşkanlığı dayatmasına karşı çıkıyor. AK-MHP mi olacağız?” diye soruluyor.
Bahçeli’nin tabandan gelen sesler karşı “İşlerine gelmediği için bazı konuları anlamak istemiyorlar” dediği de söyleniyor.
Parti tabanındaki görüş ayrılığı ve ayrışmanın MHP’ye çok büyük zararlar verebileceğinin de altını çizelim.
MHP Genel Başkan adayı olduktan sonra partiden ihraç edilen ve mahkeme kararı ile geri dönen Sinan Oğan, ülkücülerin tamamına yakın olanların Başkanlık sistemine karşı olduğunu söylüyor. MHP tabanındaki rahatsızlılıklara da dikkat çeken Oğan “MHP eriyip gider, daha sonra da kapısına kilit vurulur” diyor.
Sinan Oğan’ın konu ile ilgili açıklamalarına da göz atalım:
“Ülkücüler sözünün eridir. Verilen sözün arkasında duran insandır. Bu bir sistem değişikliği, bir rejim değişikliği meselesidir. Dün böyle, bugün böyle söyleme şansımız yok. MHP, en son 1 Kasım’da açık ve net bir şekilde başkanlık, yarı başkanlık ve partili Cumhurbaşkanlığı sistemine karşı olduğunu beyan etti. Ülkücüler şimdi kendilerini kandırılmış görüyorlar. Bu durum tabandaki rahatsızlıkları daha da artırıyor. Başkanlık sistemine geçilmesi halinde Türkiye ikili bir siyasi yapıya kavuşacaktır. MHP’nin kapısına kilit vurma durumu ile karşı karşıya kalacağız. Başkanlık sistemi eşittir iki partili sistem demek anlamına geliyor. Bunu Burhan Kuzu da söyledi, kitaplarında da yazdı. Başkanlık sistemi ile ilgili iki satır, iki makale okuyan herkes bilir ki Başkanlık sisteminin iki şartından biri iki partili bir sistemdir. Bir başka olmazsa olmaz şartı federal sistemdir. MHP, bu iki partili sistem içerisinde eriyip gidecektir. Çünkü MHP bugün dördüncü partidir.”
Öyle görünüyor ki, Yeni Anayasa değişikliği referandumla milletin önüne gelecek. Son sözü millet söyleyecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Bu işin asıl sahibi millettir. Millet ne derse biz ona razıyız. Asıl kararı millet verecek” diyerek konunun referandumda çözüleceği mesajını verdi.
Kavgaya, gürültüye, telaşa gerek yoktur. Eğer yapılan düzenlemeye karşı çıkılıyorsa bunu sandığa yansıtmak en doğal demokratik haktır. Benimseniyorsa da yine bu görüş sandığa yansıtılsın. Millet olarak sandıklar önümüze kurulduğunda yapmamız gereken tercih olacaktır. Sandıklardan çıkacak olan sonuçlara da hepimizin saygılı olması gerektiğini bir kez daha anımsatmak isteriz.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz