”Şiddetle kınıyoruz”

TBMM , Anayasa Değişiklik Teklifi’nin ikinci tur oylamasında tarihinde görülmemiş bir eyleme ve AKP li kadın milletvekillerinin diğer 2 kadın milletvekilini döverek linç etmeye kalkışmasına sahne oldu. Bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka kendisini kürsüye kelepçeleyerek görüşmeyi kilitledi. 1,5 saatin sonunda kürsüye müdahale eden AK Partili kadın milletvekilleri mikrofonu sökerek eylemi sona erdirdiler.

Her şey Kürsüden Bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka,nın kendini kürsüye zincirleyererk eylem yapmak istemesiyle başladı.
Nazlıaka özellikle MHP milletvekillerine seslenerek şunları söyledi:
“Yapmayın, oy vermeyin. Lütfen geleceğimizi düşünün, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal’in Meclisi’ne kilit vurdurmayın. MHP milletvekilleri, size sesleniyorum, vicdanınıza sesleniyorum: Çoluğunuzun çocuğunuzun, karınızın yüzüne nasıl bakacaksınız? Atatürk’ün Meclisi’ne kilit vuruluyor, ben de kendimi buraya kilitliyorum.”

AK PARTİLİ KADIN VEKİLLER MİKROFONU SÖKMEYE ÇALIŞTI, NAZLIAKA ÇIĞLIK ATTI

Bu sırada AK Partili yöneticiler kendi aralarında taktik konuşarak kadın milletvekilleri arasında bunu yaydılar. Aranın sonuna doğru AK Partili kadınlar aniden Nazlıaka’nın etrafında bir daire oluşturdular ve hızla mikrofonu sökmeye çalıştılar. AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz elinde tornavida ile kelepçeyi çıkarmaya çalıştı. Bu sırada Nazlıaka’nın çığlıkları yükseldi.

AK PARTİLİ ENÇ, HDP’Lİ VEKİLLERE TEKME ATTI

AK Parti ile HDP’li kadın milletvekilleri arasındaki tartışma da büyüdü ve arbede çıktı. AK Parti’li Gökçen Özdoğan Enç, HDP milletvekillerine tekme atarken Leyla Birlik ve Burcu Çelik ile saç saça kavgaya girişti.
TMMOB :ŞİDDETLE KINIYORUZ
Öte yandan TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi 44.Dönem Yönetim Kurulu yayıladığı bildiri olayı şiddetle kınadıklarını bildirdi.Bidiri şöyle:

”Şafak Pavey, Aylin Nazlıaka, Pervin Buldan,Burcu Çelik Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi durumunda başımıza geleceklerin habercileri ve direnişçileri olarak tarihe not düştüler.

Cumhuriyet tarihinde TBMM’de kadın milletvekillerine yönelik uygulanan şiddet, Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi durumunda yaşam alanlarımızın nasıl daraltılacağına, geleceğimizin nasıl karartılacağına dair, öncü sarsıntılardır. Cumhuriyetin ilanı ve devrimlerle tebaadan yurttaşlığa geçen bir toplumun yeniden tebaaya dönüştürülmesi sürecinin bir parçası olarak uygulanan bu şiddet hepimizedir.

Toplumu temsil eden TBMM’de yaşanan hepimizin tanıklık ettiği bu utanç, ülkemizin utancı olarak tarihe geçecektir. Şafak Pavey, Aylin Nazlıaka, Pervin Buldan,Burcu Çelik, Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi durumunda başımıza geleceklerin habercileri ve direnişçileri olarak tarihe not düştüler.

TBMM’de kadın milletvekillerine uygulanan şiddeti kınıyoruz. Kadın milletvekillerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletirken Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, geleceğimizi kimseye teslim etmeyeceğimizi, Anayasa değişikliğine verilecek her #HAYIR oyunun kadınların özgür ve demokratik bir ülkede yaşamasının sigortası olduğunu bir kez daha ilan ediyoruz.”

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi 44.Dönem Yönetim Kurulu