Türkiye-Rusya ilişkileri masaya yatırıldı

Türkiye-Rusya ilişkileri
masaya yatırıldı…

Necdet Sivaslı

Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Ankara’da ses getirecek yeni çalıştaya imza attı. Ankara’da yapılan toplantıda Türkiye-Rusya ilişkileri bütün yönleri ile ele alınıp değerlendirildi.
Her ne kadar Türkiye ile Rusya arasında kriz sonrası oluşturulan bahar havası devam ediyorsa da, bunun eskisi kadar güçlü olmadığını görüyoruz. Bu noktada bu ilişkilerin eski noktaya getirilmesi, hatta daha da yukarılara taşınması gerekiyor.

Bölgemizdeki sıkıntıların giderilmesinde Rusya gibi bir komşu ülke ile birçok konuda birlikte hareket etmemiz, bu birlikteliği pekiştirmemiz gerekiyor. İşte bu önemli noktayı gören EkoAvrasya yönetimi, gerçekleştirilen etkinlikle bu alanda önemli bir adımı atmış bulunuyor.

Uçak krizinden sonra Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerin düzelmesi ile başlayan havanın daha da yumuşatılması amacı ile gerçekleştirilen çalıştayda Türk-Rus ilişkilerine katkıda bulunan is dünyasının birçok aktörün katılımı ile Türkiye-Rusya ilişkileri her yönü ile ele alındı. Bunun getirisin de önemini hiç kuşkusuz önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Avrasya coğrafyasındaki ülkeler ile ortaklaşa gerçekleştirdiği projelerle, Türkiye’nin bölgesel dış politikaları açısından ve küresel birçok konuda değişik çalışmalara imza atan Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) ‘nın Ankara’da gerçekleştirdiği bu çalıştayın son derece önemli olduğunu hemen söylemliyiz.

EkoAvrasya, Türkiye ile Türk dünyası arasında yaptığı etkinliklerle çok önemli bir köprü kuran sivil toplum örgütü olarak öne çıkıyor. Bunun yanında Türkiye’yi yakından ilgilendiren hemen her konuda da toplantı, sempozyum, çalıştay ve açıklamalarıyla da bizi yönetenlere destek sağlamaya çalışıyor.
Biz, EkoAvrasya’nın çok önemli bir kurum olduğunu, yaptığı etkinliklerle de sivil toplum örgütlerine örnek olabilecek nitelikte bulunduğunu daha önce yazdığımız yazılarda dile getirmiştik.

Aralarında Rusya Federasyonu Türkiye Ticaret Temsilcisi Aidar GAŞIGULLİN, TBMM Manisa Milletvekili ve Türkiye-Rusya Federasyonu Parlamentolararası Dostluk Grup Başkanı Recai BERBER, Gümüşhane Eski Milletvekili Feramuz ÜSTÜN, İstanbul Eski Milletvekili Şamil AYIRIM, Antalya AKEV Üniversitesi Rektörü ve EkoAvrasya Akademik Kurul Başkanı Prof. Dr. Hayati AKTAŞ ve diğer akademisyenler, diplomatlar, STK ve kurum başkanları, temsilcileri ve uzmanların da bulunduğu Türk-Rus iş dünyasına ilham veren birçok aktörün katılımıyla son dönemin en önemli gündem maddelerinden olan Türkiye-Rusya ilişkilerinin her yönüyle ele alındığı “Türkiye-Rusya İlişkilerinde Yeni Dönem İçin Bir Yol Haritası” isimli çalıştay gerçekleştirildi.
Girne Amerikan Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi KESER’in oturum başkanlığını yürüttüğü çalıştay’a, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Toğrul İSMAYİL, Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali ASKER, KAFKASSAM Başkanı Dr. Hasan OKTAY, Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü Başkanı Dr. Volkan ÖZDEMİR ve Rusya Uzmanı Sabir ASKEROĞLU sunumları ile katkı sağladılar.
EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren’in açılış konuşmasında “Bizim asıl hedefimiz, her geçen gün daha da iyiye giden Türkiye-Rusya ilişkilerine katkı sağlamaktır “diyerek bu çalıştayın önemine vurgu yaptı. Eren konuşmasında “Enerji sorunu ile turizm alanında atılan adımların hedefine ulaşmasında ortadaki ilişkilerin daha güçlenmesi gerekiyor. Bu konuda bizler de üzerimize düşen görevleri severek yerine getirmeye hazırız” dedi.
EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, açılış konuşmasında özetle şunları dile getirdi, kendisini dinleyelim:

“Öncelikle son dönemde yaşanan Türkiye-Rusya ilişkilerindeki olumlu gelişmelerden duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Hepimizin de malumu olduğu üzere birçok insan, yaşanan krizin ardından bu kadar kısa bir sürede Türkiye-Rusya ilişkilerinin normale dönmesini beklemiyordu. Hatta bu kriz en az 20 yıl sürer diyenler de vardı. Ancak başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin olmak üzere iki ülke yöneticileri son derece soğukkanlı ve sağduyulu hareket ettiler ve Avrasya coğrafyasının iki önemli aktörü arasındaki ilişkileri Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu halkının beklediği seviyeye getirdiler. Biz de bu etkinliğimiz ile son dönemdeki olumlu gidişata bir katkı sunmak, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin itici gücünü oluşturan enerji sektörünün genel durumunu, turizm alanında atılacak yeni adımları, iki ülke ticaretinin önündeki engellerin tespiti ve ikili ilişkilerdeki normalleşme sürecinin tamamlanması için nelerin yapılması gerektiğini değerlendirmek istedik. Ümit ederim ki iki ülke arasındaki bu güzel gidişata bizim de bir katkımız olur”
Rusya ile olan ilişkilerimize ivme kazandırmak gerekiyor. Hala gerek turizm, gerekse yaş sebze ve meyve ihracatında beklenen noktalara ulaşamadık. EkoAvrasya, Ankara’daki çalıştay ile bunun önünü açmak istedi. Yerinde ve zamanında yapılan bu etkinliğin en kısa zamanda meyvelerini vermesini bekliyoruz.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz