Cumhurbaşkanına ”hakaret”TBMM gündeminde

CHP MİLLETVEKİLİ SARIHAN, “CUMHURBAŞKANI’NA HAKARET”İ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, milletvekilinden çaycısına, gazetecisinden akademisyenine, karikatüristinden lise öğrencisine , okuma yazma bilmeyen köylüsünden sanatçısına dek çok sayıda vatandaşın hakkında soruşturma açılmasına tutuklanmasına neden olan ‘Cumhurbaşkanı’na Hakaret’ suçunu Meclis gündemine taşıdı.
Son bir haftada CHP Maltepe Gençlik Kolları üyesi Samet Sarı, piyanist Dengin Ceyhan’ın tutuklanmasına neden olan suça ilişkin Sarıhan, Adalet Bakanı Bekiz Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, yaklaşık 12 ay önce aynı konuda verdiği önergeye yanıt gelmemesini de anımsattı.
“CUMHURBAŞKANI’NIN AKADEMİSYENLERE SÖYLEDİKLERİNİ ELEŞTİRİ OLARAK DEĞERLENDİREN MAHKEMELER AİHM KARARLARINI BİLMİYOR MU?”
Sarıhan; verdiği önergede, Prof. Dr. Baskın Oran’ın Cumhurbaşkanı’nın Barış Akademisyenleri için söylediği ‘alçak, zalim, vatan haini, ahlaksız’ sözlerini eleştiri olarak kabul eden Mahkemeni’nin , “AİHM’nin siyasilerin eleştirilmesinde şaşırtıcı, şok yaratıcı, ağır nitelikte ifadeleri dahi suç saymazken Cumhurbaşkanı’na hakaret gerekçesi ile yapılan tutuklamalar ifade özgürlüğü önünde engel oluşturmuyor mu?” diye sordu.
CHP’li vekil, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Cumhurbaşkanı’nın, açtığı 3 binin üzerinde ceza ve hakaret davasını geri çekmişti. Ancak benzer suç iddiaları ile davaların sürüyor oluşu nedeniyle, o tarihten bugüne yani OHAL süreci boyunca bu suç kapsamında kavuşturma ve soruşturmaya uğrayan kaç kişi olduğunu, kaç kişinin tutuklandığını da sordu.
“VENEDİK KOMİSYONU’NUN KARARINA GÖRE BİR DÜZENLEME YAPILACAK MI?”
Sarıhan ayrıca Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu’nun, cumhurbaşkanına hakaretin cezalandırılmasını öngören 299’uncu maddenin “Avrupa ve uluslararası standartlarla uyuşmadığı”, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğüyle ilgili içtihadını ihlal edici kovuşturmaların önüne geçilmesi için “en iyi çözümün” maddenin TCK’dan tamamen kaldırılması olacağı yönünde görüş bildirdiği rapor doğrultusunda bir düzenleme yapılıp yapılmayacağını sordu.